Ανοικτή επιστολή της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεσμευθεί για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια
Ανοικτή επιστολή της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεσμευθεί για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια

Με ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κάλεσε η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), τον κ. Γιούνκερ να δεσμευθεί για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ευθύβολο γράμμα που προσυπογράφουν φορείς και επαγγελματίες υπηρεσιών υγείας ανά την Ευρώπη, ο ανησυχητικός αριθμός των 135.000 βαριά τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα εντός ΕΕ το 2014 "κρούει τον κώδωνα κινδύνου" και θέτει το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στο προσκήνιο.
 

Αξιότιμε Πρόεδρε κ. Juncker,

Την 31η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις πρώτες επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές αναφορικά με τον αριθμό των βαριά τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός των 135.000 τραυματιών το 2014 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μας επισημαίνει ότι αυτοκινητιστικά ατυχήματα εξακολουθούν να πλήττουν μεμονωμένα άτομα, τις οικογένειές τους και, φυσικά, τις υπηρεσίες υγείας.
Η πλειονότητα αυτών των δυστυχημάτων μπορούν να αποτραπούν, η δε σοβαρότητα πολλών από αυτά μπορεί να μειωθεί με μέτρα όπως η βελτίωση του σχεδιασμού προστασίας των πεζών σε νέα οχήματα και η διασφάλιση της χρήσης ζώνης ασφαλείας από πλευράς όλων των επιβατών.

Ως εκπρόσωποι ενώσεων για τη δημόσια υγεία, επαγγελματίες υπηρεσιών υγείας και ασθενείς ανά την Ευρώπη, σας καλούμε να δώσετε συνέχεια στη συγκέντρωση και έκδοση στοιχείων αναφορικά με τους τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα με στόχο να μειωθεί ο αριθμός τους – καθώς και μια στρατηγική που περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλειστικά την αρμοδιότητα για τα πρότυπα ασφαλείας των οχημάτων, η συστηματική αναβάθμιση των κανόνων ασφαλείας των οχημάτων είναι επίσης σκόπιμη. Σας καλούμε να υποβάλετε νέα, αυστηρότερα πρότυπα για την προστασία των πεζών από τα οχήματα, όπως η υποχρεωτική τοποθέτηση συστήματος πέδησης εκτάκτου ανάγκης, βομβητές ζώνης ασφαλείας σε όλα τα καθίσματα επιβατών, σύστημα προειδοποίησης ορίου ταχύτητας (isa) και εφαρμογή ανίχνευσης αλκοόλ σε οδηγό μέσω ανάλυσης εκπνεόμενου αέρα (alcohol interlock). Σας καλούμε επίσης να υποβάλετε ένα πρότυπο για την ενίσχυση της ασφάλειας των φορτηγών σε περιπτώσεις μετωπικής σύγκρουσης και τη βελτιστοποίηση της ορατότητας χάριν μείωσης των τραγικών περιπτώσεων σύγκρουσης φορτηγών οχημάτων με πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.  

Πεποίθησή μας είναι ότι τόσο οι προτάσεις για τους βαριά τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα όσο και τα νέα πρότυπα ασφαλείας για τα οχήματα έχουν κατά πολύ καθυστερήσει. Σας καλούμε να λάβετε προσωπική ευθύνη για τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
 
Με εκτίμηση,

Nina Renshaw,

Γενική Γραμματέας,
Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία

(Απόδοση στα Ελληνικά:Σίλια Πλεμμένου)
 
 
NEWSDESK
A fundamental transport transformation: Commission presents its plan for green, smart and affordable mobility
14/Δεκ/2020
Grand Prix Χόκενχαϊμ: Εξιλέωση...
05/Αυγ/2019
Pirelli η κατάρα της Ferrari…
26/Ιουλ/2019
Ο Φέτελ στην κόψη του ξυραφιού...
17/Ιουλ/2019
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion