Δυνατές εμπειρίες για δεκάδες νέους, παραβάτες του ΚΟΚ, στο 16ο σεμινάριο του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
Δυνατές εμπειρίες για δεκάδες νέους, παραβάτες του ΚΟΚ,  στο 16ο σεμινάριο του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ»  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

Ένα ακόμη σεμινάριο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για νέους με παραβατική οδική συμπεριφορά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Στο σεμινάριο, που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών των εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής, στο Χολαργό, συμμετείχαν 50 νέοι ηλικίας 15 - 20 ετών.

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με τα Δικαστήρια Ανηλίκων και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων (Υ.Ε.Α.) και απευθύνεται σε νέους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) που έχουν παραπεμφθεί για εκπαίδευση στο Ινστιτούτο με δικαστική απόφαση, η οποία επιβάλλει την παρακολούθηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής ως αναμορφωτικό μέτρο.

Πρόκειται για μια καινοτόμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία που ανέπτυξε το Ι.Ο.ΑΣ. με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων με παραβατική συμπεριφορά και σκοπό τη δημιουργία υπεύθυνων χρηστών της οδού και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων με θύματα νέους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από το Φεβρουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 16 σεμινάρια με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων.

Οι νέοι που συμμετείχαν στο συνολικής διάρκειας έξι ωρών σεμινάριο του Σαββάτου, παρακολούθησαν εισηγήσεις συνεργατών του Ινστιτούτου σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας και ειδική εκπαίδευση για πεζούς, οδηγούς και μοτοσικλετιστές, ενώ είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τη βιωματική εμπειρία προσομοίωσης πρόσκρουσης και ανατροπής οχήματος με τη χρήση του ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού του Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας μέσα από τις ομιλίες ανθρώπων που έχουν υπάρξει οι ίδιοι θύματα τροχαίων ατυχημάτων και έχουν βιώσει τις τραγικές τους συνέπειες. Σους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης η ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς με εκπρόσωπο της Τροχαίας, ώστε να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της Υπηρεσίας αυτής δεν περιορίζεται στις κλήσεις και τα πρόστιμα αλλά αφορά στην προστασία της ζωής στο δρόμο.

Οι εκπαιδευόμενοι, αν και αρχικά επιφυλακτικοί, πολύ γρήγορα -χάρη και στον προσιτό τρόπο προσέγγισης των εκπαιδευτών του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»- έδειξαν ενθουσιασμό με την εμπειρία του σεμιναρίου και τη συμμετοχή τους στους ειδικούς προσομοιωτές ανατροπής, σύγκρουσης, οδήγησης σε κατάσταση μέθης και άλλων συνθηκών που στόχο έχει την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων για την ασφαλή μετακίνηση στο δρόμο.

Η θετική αποτίμηση για το σεμινάριο αποτυπώνεται και στη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου αξιολόγησης που οι εκπαιδευόμενοι παρέδωσαν μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς ζήτησαν να γίνουν εθελοντές στον αγώνα για τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στη χώρα μας.

Το σεμινάριο του Σαββάτου εκτός από τους νέους που είχαν παραπεμφθεί για εκπαίδευση από τις δικαστικές αρχές παρακολούθησαν επίσης γονείς και φίλοι τους ως παρατηρητές.

Ευχαριστούμε θερμά τη "Ντουρας Bakery" για την προσφορά του catering της εκδήλωσης.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion