10 & 11 Ιουνίου 2016 Διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις
10 & 11 Ιουνίου 2016 Διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
10 & 11 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

«Μην υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές!»
 
 Αθήνα, 10/06/2016
 
Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2016 ορίστηκε στις 10 και 11 Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζονται για μία ακόμα χρονιά, υλοποιώντας για την Ελλάδα τη φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
 
Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου. Βάσει στατιστικών στοιχείων, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις προκαλούνται κυρίως από λανθασμένη ενέργεια ή κακή εκτίμηση των συνθηκών διέλευσης από οδηγούς και πεζούς.
 
Η Εκστρατεία της ILCAD εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετική κοινωνική ομάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη και/ή απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων. Για το 2016, τα μηνύματα της καμπάνιας επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους και τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες κινητικότητας και οπτικής αντίληψης, καθώς σε ορισμένες χώρες έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων σε ισόπεδες διαβάσεις που αφορούν στα άτομα αυτά.
 
Καμία κατηγορία χρηστών του οδικού δικτύου δεν εξαιρείται από το ενδεχόμενο εμπλοκής σε σύγκρουση με τρένο. Οδηγοί, ποδηλάτες, πεζοί, ενήλικες, παιδιά, όλοι κινδυνεύουν όταν διασχίζουν σιδηροδρομικές γραμμές από σημεία που απαγορεύεται ρητά η διέλευση. Οι ηλικιωμένοι ειδικά είναι εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς ενδέχεται να πάρουν λανθασμένες αποφάσεις -είτε από λάθος εκτίμηση είτε εκ προθέσεως- όταν βρίσκονται κοντά ή πάνω στις γραμμές του τρένου.
 
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, μια λανθασμένη αντίδραση μπορεί να οφείλεται στη συνήθεια, στα προβλήματα της ηλικίας (μείωση της όρασης, ακοής, μειωμένη κινητικότητα), αλλά και στην υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε απερίσκεπτες ενέργειες με κατάληξη το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και την απώλεια της ζωής τους. Τέλος, ενέργειες αυτού του τύπου θέτουν τις ζωές των άλλων σε κίνδυνο, είτε όσων επιβαίνουν σε οχήματα, είτε του προσωπικού και των επιβατών των συρμών.
 
Για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των ηλικιωμένων και των ατόμων που παρουσιάζουν δυσκολίες κινητικότητας και οπτικής αντίληψης, οι διοργανωτές έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εύστοχα μηνύματα και οπτικοακουστικό υλικό (αφίσες, βίντεο, φυλλάδια). Αυτά τα υλικά επικοινωνίας αναπτύχθηκαν έχοντας υπόψη τους ηλικιωμένους, αλλά είναι χρήσιμα ως υπενθύμιση και σε όλους τους άλλους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων και ιδιαίτερα στα άτομα με περιορισμούς κινητικότητας.
 
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας: «Μην υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές!» αφορά όλους μας.
 
Μερικά στατιστικά στοιχεία:
• 40 χώρες θα λάβουν μέρος στην ILCAD 2016
• Υπάρχουν περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις σε όλο τον κόσμο (213.000 στις ΗΠΑ, 113.000 στην Ευρώπη)
• Στην Ευρώπη, οι θάνατοι σε Ισόπεδες Σιδηροδρομικές Διαβάσεις ανέρχονται στο 1% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ αναλογούν σε πάνω από το 25% των θανάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με 555 συγκρούσεις στην Ευρώπη το 2012 (322 θάνατοι και 364 σοβαροί τραυματισμοί).
• Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των 65-και-άνω προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050 (από 600 εκατομμύρια άτομα σήμερα, σε 1,6 δισεκατομμύρια ή από 8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα, στο 17% το 2050), σύμφωνα με την έκθεση «An Aging World: 2015» της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η συνεχιζόμενη παγκόσμια τάση γήρανσης και η προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού των 65-και-άνω, έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες αλλά περισσότερο στην Ευρώπη και την Ασία. Η Ιαπωνία είναι η γηραιότερη χώρα στον κόσμο και θα διατηρήσει αυτή τη θέση το 2050. Παγκοσμίως, ο πληθυσμός των 80-και-άνω θα τριπλασιαστεί έως το 2050 (φτάνοντας στα 446.600.000 άτομα έναντι 126.400.000 το 2015), ενώ και το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί από 68,6 που είναι σήμερα στο 76,2 το 2050.
• Τα επόμενα χρόνια αλλά κυρίως μελλοντικά, η αύξηση του γηραιού πληθυσμού που θα εξακολουθεί να οδηγεί, να ποδηλατεί ή να διασχίζει πεζή τις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις αναμένεται να αποτελέσει σοβαρότερο πρόβλημα για την κοινωνία μας. Σε ορισμένες χώρες, οι ιατρικές εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για τους ηλικιωμένους που επιθυμούν να συνεχίσουν να οδηγούν.
• Ορισμένες χώρες όπως η Ιαπωνία έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού για πολλά χρόνια και έχουν οργανώσει εκστρατείες για την οδική ασφάλεια ή την ασφάλεια στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις με έμφαση στους ηλικιωμένους.
• Σε ορισμένες χώρες, κυρίως της Ευρώπης -όπου υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με θύματα θανατηφόρων συγκρούσεων ή δυστυχημάτων- το ποσοστό των συγκρούσεων με εμπλοκή ηλικιωμένων μπορεί να ανέλθει στο 18% του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων σε ισόπεδες διαβάσεις, ενώ και το ποσοστό θανάτων ηλικιωμένων μπορεί να ανέρχεται στο 38% του συνολικού αριθμού των νεκρών.
 
Διοργανωτές & εταίροι
Η πρωτοβουλία για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) από το 2009 με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Κοινότητας των Σιδηροδρόμων (CER, ΕΙΜ), και Οργανισμών όπως το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Operation Lifesaver, το LDz και άλλους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας, προκειμένου να κάνουν τους χρήστες του δρόμου να έχουν επίγνωση των κινδύνων σε ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις.
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) από το 2009.
 

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια και τη λίστα των χωρών που συμμετέχουν, επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ILCAD: www.ilcad.org/Participants-2016.html


Συμπληρωματικές Πηγές:
 
http://safetydb.uic.org/IMG/pdf/SDB_2015_public.pdf
 
http://www.era.europa.eu/Document-Register/Documents/SPR2014.pdf
 
https://www.census.gov/content/dam/Census/library/publications/2016/demo/p95-16-1.pdf
 
http://www.census.gov/newsroom/press-releases/2016/cb16-54.html?cid=cb1654
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΝΤΕΟ
10 & 11 Ιουνίου 2016 Διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις
 
NEWSDESK
ΒΡΑΒΕΙΑ 6ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
15/Νοεμ/2023
Ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ανεξαρτησίας: η έκθεση του ETSC επισημαίνει τις προκλήσεις Οδικής Ασφάλειας για τους ηλικιωμένους χρήστες του δρόμου
08/Νοεμ/2023
Προορισμός… Οδική Ασφάλεια! Επέκταση της συνεργασίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας
06/Νοεμ/2023
17η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
25/Οκτ/2023
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2023 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion