3 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ «ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ, ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!»
3 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ      «ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ, ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!»


 

                                                                                 
 

 

 

 Αθήνα, 03/06/2015

 

·        Σύμφωνα με έκθεση ασφάλειας του ERA (European Railway Agency), τα δυστυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 1% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα και το 29% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τους σιδηρόδρομους.

·        Το 40% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις ισόπεδες διαβάσεις είναι πεζοί.

·        Έχουν καταγραφεί περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις παγκόσμια, από τις οποίες 114.000 βρίσκονται στην Ευρώπη.

 

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD, www.ilcad.org ), που φέτος ορίστηκε η 3η Ιουνίου, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνει, όπως κάθε χρόνο, τους πολίτες για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

 

 

Σχεδόν το σύνολο των δυστυχημάτων που συμβαίνουν στις σιδηροδρομικές διαβάσεις οφείλονται στις ενέργειες των χρηστών της οδού, αλλά  η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική καθώς όλο και πιο συχνά πλέον συμβαίνουν συγκρούσεις με εμπλεκόμενους πεζούς και ποδηλάτες η φετινή καμπάνια επικεντρώνει την προσοχή της  σε αυτούς.   

 

Συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι: παραβίαση του Κ.Ο.Κ., έλλειψη προσοχής,  βιασύνη  & έλλειψη γνώσης των κινδύνων που παραμονεύουν. Τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια, οδηγούν τους χρήστες των διαβάσεων να δρουν απερίσκεπτα με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατο. Ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, είτε αυτών που επιβαίνουν σε άλλα οχήματα είτε του προσωπικού και των επιβατών του τρένου.

Οι πεζοί που διασχίζουν κάτω ή πάνω από τις μπάρες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο ή οι ποδηλάτες που τις περνούν παράνομα με ζιγκ ζαγκ κινδυνεύουν   να αφήσουν το πρώτο τρένο να περάσει αλλά είναι πιθανό να μην αντιληφθούν πως έρχεται κάποιο άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση και να χτυπηθούν από αυτό.

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε αυτούς τους πεζούς και ποδηλάτες που παραβιάζουν το νόμο ή αδιαφορούν για τους κινδύνους που διατρέχουν δημιουργήθηκε σχετικό   βίντεο διάρκειας 1 λεπτού καθώς και οπτικό υλικό.

Παρόλο που η  φετινή καμπάνια εστιάζει κυρίως στους πεζούς και τους ποδηλάτες αφορά ταυτόχρονα και όλους τους  χρήστες του δρόμου οι οποίοι βιάζονται ή η προσοχή τους έχει αποσπαστεί (από κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, GPS κλπ.) ή είναι  αγχωμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς οι άνθρωποι με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν ακολουθούν τη σήμανση και διακινδυνεύουν με το να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου όταν το φανάρι αναβοσβήνει ή ακόμα και όταν οι μπάρες έχουν ήδη κατέβει προαναγγέλλοντας την διέλευση του τρένου.

Το  φαινόμενο αυτό  παρατηρείται σε όλο τον κόσμο καθώς  ο αριθμός των δυστυχημάτων στις διαβάσεις πεζών και στις διαβάσεις τρένων συνδέεται σε πολλές χώρες με την αυξημένη χρήση της νέας τεχνολογίας ή με τη χρήση ακουστικών μουσικής ή τηλεφώνου.

Το μήνυμα της  ILCAD για την πρόληψη των δυστυχημάτων στις ισόπεδες διαβάσεις για το 2015  «Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου!» μας αφορά όλους. Τί είναι ένα λεπτό από το χρόνο μας μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή;

 

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές για τους χρήστες του δρόμου (επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσικλετιστές κλπ), πεζούς και ποδηλάτες στην ιστοσελίδα http://oli.org/education-resources/pedestrian-safety 

 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion