10η ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
10η ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2021 ορίστηκε η 10η Ιουνίου, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενώνουν και φέτος τις δυνάμεις τους, υλοποιώντας για την Ελλάδα την Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.
 
Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις συνιστούν έναν ασφαλή τρόπο για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές που επιχειρούν να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Όταν οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου.
 
Κάθε χρόνο, η Εκστρατεία της ILCAD, που τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Σιδηροδρόμων (UIC), εστιάζει σε διαφορετική κοινωνική ομάδα  ή επικίνδυνο παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη ή και η απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων.
Παρά την επικρατούσα κατάσταση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, το δίκτυο συνεργατών των UIC και ILCAD απεφάσισε να υλοποιήσει την παγκόσμια καμπάνια και για το 2021. Όπως και το 2020, η ετήσια ημερίδα της ILCAD, υπό τη διοργάνωση της Network Rail, που θα πραγματοποιείτο με φυσική παρουσία στο Εθνικό Μουσείο Σιδηροδρόμων του York, στη Μεγάλη Βρεττανία, θα διεξαχθεί ψηφιακά.
 
Καθώς η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της σιδηροδρομικής δραστηριότητάς της, η UIC απεφάσισε να διαδώσει το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις περισσότερο από ποτέ στις 10 Ιουνίου, με κοινωνικά μηνύματα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης, με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Δελτίο Τύπου, βίντεο και αφίσα που θα χρησιμοποιήσουν οι εταίροι της ILCAD για την προώθηση της εκστρατείας.
 
Παρότι η σιδηροδρομική και οδική κινητικότητα είχε μειωθεί δραματικά μέχρι πρόσφατα, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πολλές χώρες του κόσμου, πολυάριθμες συγκρούσεις και απώλειες έχουν σημειωθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, η χρήση των ισόπεδων διαβάσεων αυξήθηκε καθώς ο τρόπος ζωής πολλών ανθρώπων άλλαξε με την τηλεργασία, ενώ σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας, σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών με αυτούς τους νέους χρήστες.
 
Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να φθάνει στο τέλος της και με τον αριθμό των τραίνων να ανακάμπτει, επανερχόμενος και πάλι σε κανονικά επίπεδα, προκύπτει ο κίνδυνος αύξησης των συγκρούσεων και θανάτων στις ισόπεδες διαβάσεις, καθώς οδηγοί και πεζοί είναι πιθανό να έχουν συνηθίσει στους πρόσφατους πολύ μικρότερους ρυθμούς κυκλοφορίας των τραίνων και να μην επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή όταν πλησιάζουν ή περνούν τις διαβάσεις.
 
Χωρίς να δικαιολογούμε τους ανεύθυνους χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι, τη δύσκολη αυτή εποχή, οι άνθρωποι μπορεί να είναι ενοχλημένοι ή αποσυντονισμένοι, καταβεβλημένοι από την εργασία, τις σπουδές, τις οικογενειακές ευθύνες, τους διαρκώς εναλλασσόμενους κανόνες υγιεινής, τον ελλιπή ύπνο κ.ο.κ.
 
Κάποιοι χρήστες του οδικού δικτύου μπορεί να χτυπηθούν σε ισόπεδες διαβάσεις επειδή αποφασίζουν να τις διασχίσουν ανεξέλεγκτα, αγνοώντας βασικούς κανόνες ασφάλειας και του κώδικα κυκλοφορίας, όταν οι μπάρες είναι κατεβασμένες ή το κόκκινο φανάρι αναβοσβήνει. Ή, ακόμη, επειδή τις διασχίζουν καθόσον δεν είναι προσεκτικοί ή βιάζονται να προλάβουν ένα δρομολόγιο, ένα επαγγελματικό ραντεβού ή να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι επιπτώσεις των λάθος αποφάσεων τη λάθος στιγμή μπορεί να αποβούν δραματικές, οδηγώντας, σε κάποιες περιπτώσεις, σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.
 
Το φετινό θέμα της ILCAD είναι η Απόσπαση Προσοχής με κεντρικό μήνυμα: «Η Απόσπαση Προσοχής σκοτώνει!».
 
Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ισόπεδες διαβάσεις δε θα υπήρχαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UIC Safety Database, υπάρχουν μισό εκατομμύριο ισόπεδες διαβάσεις παγκοσμίως. Είναι, συνεπώς, ζωτικής σημασίας οι χρήστες των ισόπεδων διαβάσεων να σέβονται τους κανόνες και να προσέχουν τη σήμανση, τα φανάρια και τις μπάρες που στόχο έχουν να τους προστατεύουν. Πεζοί και ποδηλάτες ως ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, επηρεάζονται εξίσου ή και περισσότερο από τους υπόλοιπους χρήστες του.
 
Το 98% των συγκρούσεων οχημάτων σε ισόπεδες διαβάσεις προξενούνται από την παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είτε εκούσια είτε ακούσια. Λάθη κατά την οδήγηση μπορεί να προκληθούν από απόσπαση προσοχής αλλά και από υψηλές ταχύτητες.
 
Ο αριθμός των συγκρούσεων με ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως πεζούς και ποδηλάτες, αυξάνεται σε ορισμένες χώρες. Οι χρήστες ενίοτε διασχίζουν τις σιδηροδρομικές γραμμές όταν οι μπάρες είναι κατεβασμένες και το κόκκινο φανάρι αναβοσβήνει ή, σε κάποιες περιπτώσεις, περιμένουν να περάσει ένα τραίνο δίχως να κοιτούν εάν έρχεται ένα άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί να φορούν ακουστικά ή κουκούλα στο κεφάλι, καθιστώντας τα ακουστικά και οπτικά αντανακλαστικά τους ανεπαρκή για να αντιληφθούν την επερχόμενη αμαξοστοιχία. Κάποιοι χρήστες αθλούνται ή ποδηλατούν βεβιασμένα, άλλοι που κάνουν συχνή χρήση των ισόπεδων διαβάσεων είναι ηλικιωμένοι και πλέον υποτιμούν τους ενδεχόμενους κινδύνους.
 
Ο πυρήνας της εκστρατείας ILCAD, ο ουσιαστικός λόγος της ύπαρξής της, είναι να διαδώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, τα βασικά και ζωτικά μηνύματα σχετικά με την απαραίτητη προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις, ώστε να είναι όλοι ασφαλείς.
 
 
 
Περισσότερα για την ILCAD
 
Η ILCAD
  • Λαμβάνει μέρος στις δράσεις της UIC για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021 #EUYearofRail
  • Είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας #ERSCharter
  • Είναι Μέλος της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών 2021-2030 #UNRSC
 
Η ημερίδα της ILCAD πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα – 40 συνολικά – από το 2009 www.ilcad.org   
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA), οι 28 χώρες της ΕυρωπαΪκής Ένωσης έχουν:
  • 105,300 ισόπεδες διαβάσεις, 53% εκ των οποίων είναι προστατευμένες.
  • κατά προσέγγιση 300 θανάτους ετησίως λόγω ατυχημάτων σε ισόπεδες διαβάσεις.
  • συνολική ζημία που ανέρχεται σε 1 δις ευρώ ετησίως, με τα  850 εκατομμύρια να αφορούν θανάτους μόνο.
  • 31% του συνόλου των θανάτων σε σιδηροδρόμους να αφορά χρήστες ισόπεδων διαβάσεων,αλλά μόνο το 1% των θανάτων από τροχαία συμβάντα γενικότερα. Το 2019, σημειώθηκαν 268 θάνατοι, 257 σοβαροί τραυματισμοί και 437 ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
 
 
 
Διοργανωτές & εταίροι
Η πρωτοβουλία για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) συντονίζεται από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) από το 2009 με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Κοινότητας των Σιδηροδρόμων (CER, ΕΙΜ), καθώς και Οργανισμών όπως το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Operation Lifesaver, το LDz και άλλους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας, προκειμένου να κάνουν τους χρήστες του δρόμου να έχουν επίγνωση των κινδύνων σε ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις.
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) από το 2009. Φέτος συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη φορά και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία και τη λίστα των χωρών που συμμετέχουν, επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ILCAD: http://ilcad.org/ILCAD-2020.html
 
 
 
Πληροφορίες:
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΝΤΕΟ
13η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) vid1
13η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) vid2
 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion