9 Μαΐου 2014 - Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, Εκδηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο
9 Μαΐου 2014 - Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, Εκδηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Μαΐου 2014 - Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας,

Εκδηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο


 

 

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώθηκε η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών στις 8 Μαΐου και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας στις 9 Μαΐου 2014, με εκδηλώσεις για την Οδική Ασφάλεια, στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις δράσεις του στους Ευρωπαίους Υπουργούς και τα επιτελεία τους. Συγκεκριμένα ο κ. Siim Kallas, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών καθώς και ο κ. Szabolcs Schmidt, επικεφαλής του τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δοκίμασαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εφαρμογές του Ι.Ο.ΑΣ. που έχουν αναπτυχθεί για το πρόγραμμα AVENUE και τη Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον». 

Μεταξύ άλλων δοκίμασαν επίσης τις βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την οδική ασφάλεια οι υπουργοί Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κύπρου, Βελγίου καθώς και εκπρόσωποι φορέων. 

Το Ι.Ο.ΑΣ. συμμετείχε με βιωματικές δραστηριότητες και εξοπλισμό εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια όπως προσομοιωτής ανατροπής, προσομοιωτής πρόσκρουσης, μέτρηση αντίδρασης οδηγού, ζυγαριά συσχέτισης βάρους πρόσκρουσης και απόσπαση προσοχής οδηγού. Οι δραστηριότητες αποδείχτηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των συνέδρων (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ειδικοί σε θέματα οδικής ασφάλειας).

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας ξεκίνησε με την Ημερίδα με θέμα «Safe and Smart Infrastructure» και κύριο συντονιστή τον κ. Szabolcs Schmidt, που τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησαν παρουσιάσεις και συζήτηση και η έκθεση των εφαρμογών.

 

 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC κ. Antonio Avenoso τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στην οδική ασφάλεια και δεν είναι πλέον μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμη εξακολουθούν να πεθαίνουν ή να τραυματίζονται σοβαρά στους ελληνικούς δρόμους κάθε χρόνο. Η Ελλάδα χρειάζεται να βελτιώσει την επιβολή των νόμων οδικής κυκλοφορίας, να εξετάσει την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας των υποδομών της ΕΕ σε όλες τις οδούς και, εν γένει, να εξασφαλίσει ότι η οδική ασφάλεια λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε υψηλό πολιτικά επίπεδο.»

 

 

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη παιδείας κυκλοφοριακής αγωγής, ένα τομέα όπου το Ινστιτούτο δίνει προτεραιότητα, υλοποιώντας πιστοποιημένα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας για όλες τις ηλικίες. «Είναι μεγάλη ενθάρρυνση το ενδιαφέρον του Αντιπροέδρου της ΕΕ και των φορέων για το έργο του Ινστιτούτου και ελπίζουμε ότι αυτή η διοργάνωση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για ένα κόσμο χωρίς τροχαία συμβάντα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους.»

 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion