Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE for Traffic Safety
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE for Traffic Safety
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council -ETSC) πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE (Actions for Vulnerable,Elderly, Novice drivers and road Users in Europe). Το πρόγραμμα, αποτελεί πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. και διανύει το 3οέτος υλοποίησης του. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  Κέντρα Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (Networks &  Education for Safety and Traffic - NESTs). Τα NESTs υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε σχέση με την Οδική Ασφάλεια μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τη χρήση προηγμένων προσομοιωτών. Στο πρόγραμμα, το οποίο συν-χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας), μεγάλους υποστηρικτές Olympus KeyMed (διεθνής εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας) και Diageo Hellas (διεθνής εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών), αλλά και την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», συμμετέχουν συνολικά 13 φορείς από 9 χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία).

 

 

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG MOVE) και ειδική σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, κ. Susanne Lindahl, συνεχάρη το ΙΟΑΣ για την πρωτοβουλία του και την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος. Τόνισε επίσης κατά την ομιλία της πως ο στόχος των κρατών-μελών είναι να μειώσουν τα τροχαία κατά 50% μέχρι το 2020 και να τα μηδενίσουν μέχρι το 2050. Σε τέτοιους φιλόδοξους στόχους, πρωτοβουλίες όπως το έργο AVENUE και η διάδοση των NEST θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

 

 

 

 

 

 

Επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα AVENUE είναι εξέχουσας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Antonio Avenoso,Executive Directorτου European Transport Safety Council(ETSC) ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία – πρόταση του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» έχει την υποστήριξη του ETSC. Δήλωσε ότι το AVENUE είναι ένα πρόγραμμα με εξαιρετική προοπτική που θα αφήσει σημαντική τεχνογνωσία στους Ευρωπαίους Εταίρους και οι θετικές επιδράσεις του στην κοινωνία είναι ήδη πολλαπλές. Πρόκειται για συνεργασία και από κοινού ανάληψη ευθύνης στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στην καλύτερη της έκφανση.

 

 

 

 

 

H Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και συντονίστρια του προγράμματος κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά ανέφερε πως το μοντέλο που αναπτύχθηκε μέσα από το πρόγραμμα AVENUE αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να γίνει μέρος της διαδικασίας εκπαίδευσης για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης όπως συνέβη σε χώρες όπως η Ισλανδία με θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Το νέο σύστημα πιστοποίησης ISO 39001 αποτελεί επίσης εξαιρετική ευκαιρία βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας και τα πρότυπα Κέντρα Αναφοράς βέλτιστη πρακτική εφαρμογής στο πρώτο στάδιο της πιστοποίησης κατά ISO 39001.

 

 

 

 

 Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της δραστηριότητας των ευρωπαίων εταίρων από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία κ.α. όπου μέσω του προγράμματος έχουνε δημιουργηθεί Κέντρα Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (NESTs). Τα Πρότυπα Κέντρα Οδικής Ασφάλειας για την Ελλάδα (Εθνικό, Τοπικό και Κινητή Μονάδα) έχουνδημιουργηθεί στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιου Πατρών για την Δυτική Ελλάδα, ενώ υπάρχει και η Κινητή Μονάδα που εξυπηρετεί δράσεις σε όλη τη χώρα.

 

 

 

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Καθηγητής κος Gunter Zimmermeyer, Aντιπρόεδρος του Γερμανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας (DVW-Deutsche VerkehrWacht) δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα και τόνισε ότι οι εταίροι του προγράμματος μοιράζονται τα ίδια θέματα, τις ίδιες προκλήσεις, τις ίδιες ανησυχίες και το ίδιο όραμα με τον Oργανισμό του, που σημειωτέον έχει κλείσει 90 χρόνια ζωής. Η ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μεγιστοποιηθούν και να επιταχυνθούν τα αποτελέσματα.

 

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βάλλεται από πλήθος προβλημάτων, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» εντείνει τις προσπάθειες του για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων και την προστασία της ζωής στους δρόμους της χώρας μας αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των συμπολιτών μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες www.avenuefortrafficsafety.eu, www.ioas.gr 

τηλ.: 210-8620150, 6984-111206, 6984-111205, info@ioas.gr

 
NEWSDESK
Δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22/9)
15/Σεπ/2023
Η ασφάλεια του μαθητή στο δρόμο για το σχολείο είναι το κύριο μέλημα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
11/Σεπ/2023
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» καλωσορίζει τους επισκέπτες της χώρας μας με μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
01/Αυγ/2023
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Μεγάρων - Αποτελέσματα
26/Ιουλ/2023
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2023 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion