ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 1ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 1ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ &  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

«ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»
 
 
 
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Ο 1ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

 

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς" με την υποστήριξη του Ομίλου Εταιρειών Υγείας "Βιοϊατρική", διοργάνωσε για 1η φορά στην Ελλάδα τον "Ποδηλατικό Άθλο 2012". Μια εκδήλωση, μη αγωνιστικού χαρακτήρα, προκειμένου να προωθήσει μέσω της ευαισθητοποίησης και συμμετοχής του κοινού, μηνύματα για την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή και κατ’ επέκταση την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας. Μέσα στις τέσσερις ημέρες του «Ποδηλατικού Άθλου», οι εθελοντές ποδηλάτες διάνυσαν πάνω από 550 χιλιόμετρα κάτω από εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες ζέστης και με ένα πολύ μεγάλο τμήμα της διαδρομής να είναι ανηφορικό. Στη διαδρομή τους από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, οι εθελοντές ποδηλάτες πέρασαν από: Χαλκίδα, Λίμνη Ευβοίας, Γλύφα, Φάρσαλα, Λάρισα, Αγιόκαμπο, Πλαταμώνα, Κατερίνη.  

 

Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν την Πέμπτη 28/6 από τη Βιοκλινική Αθηνών όπου παρευρέθη πλήθος κόσμου, η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) κ. Παναγιώτα Ψαράκη, ο διοικητής Τροχαίας Αγ. Παρασκευής, αστυνομικός διευθυντής κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο γενικός διευθυντής δευτεροβάθμιας περίθαλψης του ομίλου Βιοϊατρικής κ. Γιώργος Καραγιάννης. Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Ψαράκη έδωσε το σήμα για εκκίνηση και οι ποδηλάτες ξεκίνησαν τη διαδρομή της πρώτης ημέρας προς Χαλκίδα, Ψαχνά και την Αιδηψό Ευβοίας, συνοδευόμενοι από πάντα από τα κατά τόπους Τμήματα Τροχαίας. Όταν έφτασαν στη Χαλκίδα τους υποδέχθηκε πλήθος κόσμου που ήδη συμμετείχε σε βιωματική εκπαίδευση με τους προσομοιωτές της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας που έχει αποκτήσει το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE for Traffic Safety που συντονίζει. Ο χώρος για τους προσομοιωτές στη Χαλκίδα, παραχωρήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, δίπλα στην παλαιά γέφυρα. Αξιωματικοί της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, πρόσκοποι, εκπαιδευτές οδηγών, ποδηλάτες και πεζοί πολίτες υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους ποδηλάτες. Μετά τη Χαλκίδα, στη Νέα Αρτάκη, τα Ψαχνά και την Καστέλλα πολίτες περίμεναν τους αθλητές. Πολλοί απ’ αυτούς ήταν μικρά παιδιά με τα ποδήλατά τους. Στο Δημαρχείο Διρφύων και Μεσσαπίων οι ποδηλάτες συνομίλησαν σε σύντομη στάση τους με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Η διαδρομή της δεύτερης μέρας ξεκίνησε από τα Χρόνια Ευβοίας με μια στάση στην Αιδηψό και το Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel, όπου οι ποδηλάτες έκαναν στάση να πάρουν ενέργεια όπως ο Ηρακλής της μυθολογίας, κολυμπούσε στα ιαματικά νερά της Αιδηψού για να πάρει δύναμη πριν τους άθλους του. Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας βρήκε τους ποδηλάτες στα Φάρσαλα όπου τους υποδέχθηκαν στο ξενοδοχείο Αίγλη όπου διέμειναν, περισσότερα από 100 παιδιά και νέοι με τα δικά τους ποδήλατα και τους συνόδευσαν στην πλατεία της πόλης. Εκεί ήταν για μία ακόμα φορά ήδη έτοιμος ο εξοπλισμός της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας με τους συνεργάτες του Ινστιτούτου να ενημερώνουν βιωματικά τους πολίτες. Ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων, ο Δήμος Φαρσάλων, το Επιμελητήριο Λάρισας, ο εθελοντικός οργανισμός «Ενεργοί Πολίτες» και πολλοί άλλοι φορείς της περιοχής είχαν προετοιμάσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην οδική ασφάλεια. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Γακόπουλος συντόνισε τη βραδιά που χαρακτηρίστηκε από την παρουσία εκατοντάδων πολιτών. Από την πλευρά του Ινστιτούτου, η πρόεδρος κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά έκανε σύντομη αναφορά στα αίτια και τα αποτελέσματα των τροχαίων στη χώρα μας, καθώς και στις πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο σε όλη τη χώρα, ενώ αργότερα βραβεύτηκε για το έργο του Ι.Ο.ΑΣ. Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου, Διοικητής της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από παραβατικές συμπεριφορές και την ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχουν τα σωστά και συντονισμένα μέτρα στον περιορισμό των τροχαίων συμβάντων.

 

Την τρίτη ημέρα, η διαδρομή ξεκίνησε από τα Φάρσαλα και μέσω Λάρισας και Αγιόκαμπου οι ποδηλάτες έφτασαν στον Πλαταμώνα. Στη Νίκαια Λαρίσης μια μεγάλη ομάδα από τους «Ποδηλάτες της Λάρισας» συνάντησε τους αθλητές και τους συνόδευσε για περίπου 10 χιλιόμετρα, μέχρι την έξοδο της Λάρισας. Ο Αγιόκαμπος ήταν η πρώτη στάση για ανάκτηση δυνάμεων και παράλληλα η περιοχή όπου η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας (mobile NEST) του Ι.ΟΑΣ. βρισκόταν ήδη εκπαιδεύοντας λουόμενους και κατοίκους. Περνώντας από όμορφα παραθαλάσσια τοπία, οι ποδηλάτες συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό το πετάλι, τερματίζοντας στον Πλαταμώνα λίγο μετά τις 16:00 με χαμόγελα και ιδιαίτερο κέφι, παρά την κόπωση. Στην πλατεία της όμορφης πόλης ήταν ήδη εγκατεστημένη η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας (mobile NEST), με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου να συνεχίζουν το έργο της βιωματικής εκπαίδευσης με τον εξοπλισμό των προσομοιωτών και στον Πλαταμώνα.

 

Η εκκίνηση της 4ης μέρας για τους ποδηλάτες έγινε στον Πλαταμώνα, με στόχο να καλύψουν 135 χιλιόμετρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη από περιφερειακούς δρόμους. Ξεκινώντας από τον Πλαταμώνα στις 8:30’ το πρωί, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στις 13:30’ ακριβώς! Στη Βιοκλικινή Θεσσαλονίκης τους περίμενε κόσμος καθώς και τηλεοπτικά κανάλια που κάλυψαν τον τερματισμό του 1ου «Ποδηλατικού Άθλου». Όλοι οι αθλητές ήταν εξουθενωμένοι αλλά δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και από τους ίδιους καθώς βάζοντας όλες τις δυνάμεις τους –ψυχικές και σωματικές- για να περάσουν σε όλη την Ελλάδα σημαντικά μηνύματα για την οδική ασφάλεια.

 

Βασικός υποστηρικτής του «Ποδηλατικού Άθλου» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας «Βιοϊατρική», ενώ τη δράση υποστήριξαν οι εταιρείες: DIAGEO, WIND, JETOIL και GENESIS PHARMA.

 

Αρωγοί στην πραγματοποίηση του Άθλου ήταν οι εταιρείες: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Νέα Οδός και Cosmote, ενώ θετική ήταν η συμβολή των εταιρειών LP Constructions και «Νίνα Κομμώσεις», που είχαν την ευαισθησία να «υιοθετήσουν» αθλητές – ποδηλάτες καλύπτοντας τη διαμονή και τη διατροφή τους για να συμμετάσχουν στον Άθλο.

 

Οι επιμέρους τοπικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Ποδηλατικού Άθλου» υποστηρίχθηκαν από τους Δήμους: Αθηναίων, Χαλκίδας, Μεσσαπίων, Φαρσάλων και Θεσσαλονίκης. Σε όλες τις πόλεις της διαδρομής, τους ποδηλάτες του Άθλου υποδέχθηκαν πολίτες και τοπικοί φορείς.

 

Ένας από τους συμπληρωματικούς στόχους του συγκεκριμένου Ποδηλατικού Άθλου, είναι η καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης που προάγει αξίες όπως η αγάπη για την άθληση, η ευγενής άμιλλα, η προσήλωση στον στόχο και συμβάλει στην ασφαλή οδική συμπεριφορά. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί την αρχή μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων (ενισχύοντας και το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο για την ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών Δημοτικού) που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να αυξηθεί η γνώση και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για την ασφαλή συνύπαρξη όλων των χρηστών δρόμου στη χώρα μας.

 

Σε όλη τους τη διαδρομή, οι ποδηλάτες συνοδεύονταν από κατά τόπους Τμήματα Τροχαίας, κατόπιν εντολής του Αρχηγείου της ελληνικής Αστυνομίας. Η πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χαλκιδέων και του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας.

 

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και οι συνεργάτες του συγχαίρουν και ευχαριστούν θερμά τους συνεργάτες από τον «Ποδηλάτη του Κόσμου» για την υποστήριξη της δράσης και τους εθελοντές ποδηλάτες: Μανόλη Αναστασόπουλο (Γραφίστα), Παναγιώτη Καλπουρίδη (Μηχανικό Πληροφορικής στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind), Γιώργο Καραγιάννη (Γενικό Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ομίλου Βιοϊατρικής), Γιάννη Κάραλη (Αυτοκινητιστή), Δημήτρη Καραμπέρο (Ασφαλιστή), Άκη Μπουζαρέλο (Μηχανικό δικτύου στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind), Λευτέρη Παπουτσά (Ηλεκτρονικό), Βαγγέλη Πετράκη (Ιδιωτικό Υπάλληλο), Βασίλη Πλιάτσκα (Φυσιοθεραπευτή, Φοιτητή Ιατρικής), Πέτρο Πολυζώη (Τεχνικό Υπολογιστών και Δικτύων), Δημήτρη Πούλια (Τραπεζικό Υπάλληλο), Θανάση Φίτσιο (Οφθαλμίατρο), Πέτρο Χαρπαλή (Δασολόγο), που για τους σκοπούς του Ινστιτούτου αποτέλεσαν πρεσβευτές των μηνυμάτων της οδικής ασφάλειας σε αυτή τη διαδρομή ζωής ενισχύοντας την προσπάθεια και το έργο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» καθώς και τους Αλέξανδρο Μανέτα και Αλέξανδρο Κωστόπουλο της εταιρείας iCycle που χάραξαν την όμορφη διαδρομή.

 

Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι το πρώτο στη σειρά και στόχος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» είναι να επαναληφθεί σε ένα χρόνο.

 

 
 
 
 
 
 
 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion