Μεγάλη εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στο Jamboree Σουηδίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου (WOSM)
Μεγάλη εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στο Jamboree Σουηδίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου (WOSM)

Στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree που πραγματοποιήθηκε στο Kristianstad της Σουηδίας για δέκα ημέρες και στο οποίο βρέθηκαν 40.000 πρόσκοποι, το Πρότυπο Εργαστήριο Οδικής Ασφάλειας που δημιουργήθηκε από το ΙΟΑΣ "Πάνος Μυλωνάς", το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) και το Σώμα Προσκόπων της Ιρλανδίας, συγκέντρωσε πάνω από 3.000 συμμετοχές Προσκόπων και έγινε το Εργαστήριο με τη μεγαλύτερη απήχηση.

 


Πρόσκοποι από όλο τον κόσμο το επισκέφθηκαν και συμμετείχαν ενεργά προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την Οδική Ασφάλεια μέσα από διαδραστικές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό οι νεαροί Πρόσκοποι ηλικίας 14-18 ετών που ανήκουν  στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τροχαία δυστυχήματα, (1η αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 παγκοσμίως) γνώρισαν ποιοι είναι οι κίνδυνοι του δρόμου και ποια τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάμε όταν κινούμαστε σε αυτόν.

Η πρωτοβουλία του ΙΟΑΣ "Πάνος Μυλωνάς", των Ιρλανδών Προσκόπων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ΟΗΕ, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την όλη προσπάθεια και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, καθώς έχει εντάξει το Πρόγραμμα "Οδική Ασφάλεια και Προσκοπισμός" στο πρόγραμμα της Δεκαετίας Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια (
UN Decade of Action for Road Safety) 2011 - 2020.

 

 

Το δεκαήμερο των δράσεων για την Οδική Ασφάλεια ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση Joining Hands for Road Safety, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες Πρόσκοποι από 160 χώρες, ντυμένοι με ανακλαστικά γιλέκα και καπέλα του ΙΟΑΣ "Πάνος Μυλωνάς". Στην εκδήλωση αυτή τα παιδιά δημιούργησαν ένα μεγάλο κύκλο ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας με γράμματα τη φράση: «Προσκοπισμός για την Οδική Ασφάλεια» στα αγγλικά και τα γαλλικά, έδωσαν όρκο να προωθούν το μήνυμα της ασφάλειας στο δρόμο και τραγούδησαν ενώνοντας τις φωνές τους, το νέο τραγούδι "Together Make it Loud" που δημιουργήθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. ειδικά για το Τζάμπορη. Ο κύκλος των παιδιών του Joining Hands for Road Safety event, έκλεισε από τον Αρχηγό της ελληνικής αποστολής Προσκόπων κ. Χρήστο Λυγερό, τον Chief Scout των Ιρλανδών Προσκόπων κ. Michael John Shinnick, ενώ ανάμεσα στους δύο κυρίους, βρέθηκε συμβολικά ο Deputy Executive Secretary of United Nations Economic Commission for Europe κ. Andrey Vasilyev, δηλώνοντας έτσι την υποστήριξη του ΟΗΕ στο όλο πρόγραμμα. Με μία αντίστοιχη κίνηση, η κα Therese Birmingham Μέλος του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου έδειξε ότι υποστηρίζει και αγκαλιάζει την πρωτοβουλία.

 

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στη Σουηδία κ. Donal Hamill και ο κ. Andrey Vasilyev, που στην ομιλία του δήλωσε πως «η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και υψίστης σημασίας προτεραιότητα για τον ΟΗΕ" ενώ κάλεσε τους Προσκόπους να διαδώσουν το μήνυμα της Οδικής Ασφάλειας και να δίνουν το καλό παράδειγμα καθώς είναι πλέον ώρα να πάψουν τα τροχαία δυστυχήματα να είναι τίμημα της μετακίνησής μας».

 

Από τον ΟΗΕ, παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης ο κ.Μιχάλης Αδαμαντιάδης Chief of Transport Facilitation and Economics Section of UNECE.

 

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά που είχε αναλάβει και το συντονισμό των εκδηλώσεων για την Οδική Ασφάλεια στο Jamboree ανέφερε στην ομιλία της πως «τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα και πως το παγκόσμιο Jamboree αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα του Προσκοπισμού και της Οδικής Ασφάλειας».  

 

Όπως είπε μάλιστα στους 500 Προσκόπους απ´ όλες τις χώρες που παρακολουθούσαν «μαζί μπορούμε να διαδώσουμε το μήνυμα της ασφάλειας. Να το κάνουμε πιο δυνατό!». Ο Αρχηγός της Ιρλανδικής αποστολής Πρσκόπων κ. John Lawlor, είπε πως «σε μια περίοδο που Ελλάδα και Ιρλανδία απασχολούν τα media για λάθος λόγους, έρχεται αυτή η πρωτοβουλία να δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία», για να συνεχίσει υπενθυμίζοντας ότι «Μέρος της δουλειάς των Προσκόπων είναι να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Το να ενώσουν τα χέρια για την Οδική Ασφαλεια, είναι μια πράξη που δείχνει πως γίνονται παράδειγμα προς μίμηση, για την αλλαγή που πρέπει να έρθει».

 


Τόσο το εργαστήριο Οδικής Ασφάλειας που δούλεψε για δέκα ημέρες όσο και η εκδήλωση Joining Hands for Road Safety, χαρακτηρίστηκαν ως τα πιο επιτυχημένα στο πλαίσιο του 22ου Παγκοσμίου Προσκοπικού Jamboree.

 

 

Η εκδήλωση που υλοποιήθηκε με το συντονισμό του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», υποστηρίχθηκε από τους συνδιοργανωτές – Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Σώμα Προσκόπων Ιρλανδίας, Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο, Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE) και είχε την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
 
 
 
ΤΟΠΟΣ: Kristianstad, περιοχή Rinkaby, Νότια Σουηδία
ΧΡΟΝΟΣ: Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011 – Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
 
 
 
 
Ομιλίες
 
 
 
 
 
 
Links
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με την υποστήριξη: 
 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion