ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, 21 ΝΟΕΜ. 2010
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, 21 ΝΟΕΜ. 2010

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

21 Νοεμβρίου 2010

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» που συνεργάζεται με εθνικούς φορείς και διεθνείς Οργανισμούς στο πλαίσιο της πρόληψης των τροχαίων συμβάντων επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων κατά προτεραιότητα για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας

  •  Κάθε χρόνο στην Ε.Ε. τραυματίζονται σοβαρά τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι σε οδικά ατυχήματα
  • Κυβερνήσεις και Ε.Ε. καλούνται να θέσουν υψηλούς στόχους στα ποσοστά μείωσης των τραυματισμών

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το European Transport Safety Council (E.T.S.C.) και την FEVR, συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των Οδικών Δυστυχημάτων στις 21 Νοεμβρίου και τιμάει τη μνήμη όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και όλους όσους επηρεάστηκαν από το γεγονός. Το Ινστιτούτο μαζί με συνεργαζόμενους φορείς στοχεύει στην προστασία της ζωής των Ελλήνων πολιτών, προσπαθώντας να καταστήσουν ασφαλέστερους τους δρόμους στη χώρα μας.

 

Η συγκεκριμένη Ημέρα είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε το μεγάλο αριθμό θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα, τις συνέπειες και το κόστος. Στην Ευρώπη, παρά τη σταδιακή μείωση του αριθμού των θυμάτων από το 2001 που τέθηκε ως στόχος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 33.000θανάτους στους δρόμους μέχρι τέλος του 2010. Κάθε χρόνο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας 1.700.000 άνθρωποιτραυματίζονται στους δρόμους της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων 300.000 είναι σοβαρά. Σε αυτό το θλιβερό γεγονός και αμέτρητο πόνο, έρχεται να προστεθεί και το κοινωνικό κόστος που ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ και τις συνέπειες όλων των τροχαίων σε όλη την Ευρώπη.  

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 10μηνο 2010 και 2009, είχαμε σημαντική μείωση στον αριθμό των νεκρών από τροχαία συμβάντα κατά 14,8% αλλά και αύξηση στους βαριά και ελαφρά τραυματίες κατά 3,5% και 3,3% αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό αυξάνει το συνολικό αριθμό των ατυχημάτων κατά 2,3% τη συγκεκριμένη περίοδο για το έτος 2010 και 2009.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των τραυματιών από οδικά ατυχήματα στις νεαρές ηλικίες. Τα τροχαία αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15-29 ετών, δεύτερη για τις ηλικίες 5-14 και τρίτη μεταξύ 30-44 ετών σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η Ημέρα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία να δεσμευτούμε όλοι μας και να δράσουμε.

Επιπλέον, οι πολιτικοί των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. θα πρέπει να ενσκήψουν σε αυτό το πρόβλημα και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές λύσεις, καθώς πολλές τραγωδίες μπορούν να αποφευχθούν και επιτέλους να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στους δρόμους ακολουθώντας μια σειρά απλών και βελτιωμένων μέτρων. Στις αρχές του χρόνου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε τη «Δεκαετία Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια», δίνοντας την ευκαιρία για μια παγκόσμια δράση. Η Γενική Γραμματεία Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε για κάθε χώρα Μέλος της οδηγίες εκπαίδευσης οδηγών οχημάτων στοχεύοντας στην Οδική Ασφάλεια, όπως για παράδειγμα τη χρήση ζώνης, την τήρηση των ορίων ταχύτητας, την αποφυγή χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλες οδηγίες. Αυτό λοιπόν πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την καλύτερη διακυβέρνηση και στην Ευρώπη.

 

Ο Πρόεδρος του ETSC κ. Antonio Avenoso τόνισε "Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στο δρόμο είναι μια παγκόσμια πανδημία; η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα θεμελιώδες καθήκον να προστατεύσει τους πολίτες αλλά και μια ευθύνη να πρωτοστατήσει διεθνώς στην Οδική Ασφάλεια. Για να το πετύχει αυτό, η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα αληθινό μήνυμα και να μετουσιώσει τις πολιτικές κατευθύνσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε πράξεις".

 

ToΙνστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» που αποτελεί ενεργό Μέλος του E.T.S.C. εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών και της παροχής τεχνογνωσίας και υποστήριξης προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται με το οδικά ατυχήματα και την καταγραφή τους. Επίσης εξελίσσει και εφαρμόζει προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του αριθμού όλων των συνεπειών των ατυχημάτων, στοχεύοντας στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στους δρόμους μας.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο το Ινστιτούτο συμμετέχει στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Χολαργό, στις 22 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από την Επιτροπή γονέων και αδελφών αφιερωμένη στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα. Στόχος της εν λόγω εκδήλωσης είναι η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων στη γενιά των φίλων τους, ελπίζοντας να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα στους δρόμους της χώρας.    

 

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150, email: info@ioas.gr

 

 

Χρήσιμες συνδέσεις: http://www.worlddayofremembrance.org/
 
NEWSDESK
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη θέση της Ευρώπης ως το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο»
25/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
24/Οκτ/2022
16η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022
15/Οκτ/2022
6.000 παιδιά πέθαναν στους δρόμους της ΕΕ τα τελευταία 10 έτη.
26/Σεπ/2022
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion