ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ι.Ο.ΑΣ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ι.Ο.ΑΣ.

Ειδική εκδήλωση στα πλαίσια της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργάνωσε τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 με επιτυχία εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων δράσης από την ίδρυσή του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας - Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο Αθήνα 9.84 στο Γκάζι.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, εθελοντών και ενεργών πολιτών για τα θέματα της κυκλοφοριακής αγωγής και των προσπαθειών που γίνονται για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους χρήστες των οδών.

Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν:

  • Δρώμενο με κεντρικό σύνθημα «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο»από τους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μικρούς μαθητές και φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στον εξωτερικό χώρο του Αμφιθεάτρου
  • Παρουσίαση του διαδραστικού Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής για τα παιδιά «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια»
  • Ενημέρωση των εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σχετικά με το θέμα «Αλκοόλ και Οδήγηση»στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HEROES [HealthandRoadSafety: VolunteeringHeroes]
  • Ξενάγηση στους συμμετέχοντες, από την Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. και την Αν. Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κα Λεώνη Βιδάλη, στην Εικαστική Έκθεση Αφίσας «Συμπεριφορά στο Δρόμο» των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενο κατά το οποίο εθελοντές του Ινστιτούτου και μικροί μαθητές, φορώντας άσπρα καπέλα με το λογότυπο του Ι.Ο.ΑΣ. σχημάτισαν στον περιβάλλοντα χώρο του αμφιθεάτρου με κόκκινα τριαντάφυλλα το μήνυμα: «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο», χρησιμοποιώντας τόσα τριαντάφυλλα, όσοι και οι νεκροί ηλικίας κάτω των 25 ετών από τροχαία στη χώρα μας σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα για το 2007, σε σύνολο 1.612 νεκρών, 409 άτομα ήταν ηλικίας κάτω των 25 χρόνων από τα οποία τα 32 ήταν ηλικίας έως 11 χρόνων, ενώ για το 2008 σε σύνολο 1.553 νεκρών τα 389 ήταν ηλικίας κάτω των 25 χρόνων από τα οποία τα 27 ήταν παιδιά ηλικίας έως 11 χρόνων.    

 

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά τόνισε με την ευκαιρία των 5 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου ότι η ανάληψη δράσεων που συνάδουν με τη ιδρυτική διακήρυξή του και το στόχο του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών πρέπει να ενεργοποιήσει  όλες τις δυνάμεις  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να πάψει επιτέλους η χώρα μας να θρηνεί θύματα στους δρόμους. Ανέφερε ότι στατιστικά ένας στους τέσσερις νεκρούς στην άσφαλτο είναι παιδιάκαι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Αφού παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του Ινστιτούτου, στη διάρκεια των 5 χρόνων από την ίδρυσή του, και τα προβλήματα στη χώρα μας για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, ανέφερε ότι αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός η σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής και η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας στο οποίο το Ινστιτούτο συμμετέχει ως κοινωνικός φορέας. Πρότεινε δε να καθορισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το έτος 2011, παράλληλα με ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού και ως έτος Οδικής Ασφάλειας για τη χώρα μας. Προσκάλεσε όλους τους πολίτες να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας και λαμπαδηδρόμοι για το μέλλον της, σήμερα που ζούμε σε μια κοινωνία που παραπαίει και αγωνιά, αναζητώντας αξίες, οράματα και κατευθύνσεις. Παράλληλα τόνισε ότι η πολυσυζητημένη οικονομική κρίση είναι ένα σοβαρό ζήτημα που κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί. Το ζήτημα όμως των θυμάτων στους δρόμους δεν ξεπερνιέται – οι χιλιάδες νεκροί δε θα ξανάρθουν στη ζωή και οι παραπληγικοί και σοβαρά τραυματίες θα υποφέρουν στην υπόλοιπη ζωή τους με συνέπειες για τις οικογένειες τους, την κοινωνία και τη χώρα μας.

 

Η κα Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά παρουσίασε το Διαδραστικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», το οποίο υποστηρίζεται από την εταιρεία «Αττική Οδός» στα πλαίσια της Συμμαχίας «Δρόμοι στο μέλλον… Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο». Αμέσως μετά προχώρησε στην πρακτική εφαρμογή του προγράμματος η εμψυχώτρια του Ινστιτούτου κα Έλενα Ιωάννου σε ομάδα παιδιών από τα δημοτικά σχολεία της Ελληνογερμανικής Σχολής. Συγχρόνως έγινε η επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού τραγουδιού «Οι Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας», όπως επίσης και του «Σταμάτα να τρέχεις»τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τους μουσικούς παραγωγούς και εθελοντές του Ινστιτούτου κ.κ. Γ. Μυλωνά και Ι. Αργυρίδη.

 

Οι δημιουργοί των εντύπων που πλαισιώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρθηκαν στη συνέχεια στο έργο τους. Έτσι η κα Μαρία Φραγκιά, παιδαγωγός και συγγραφέας, παρουσίασε το έντυπο «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας», μία εκπαιδευτική ιστορία που με τη βοήθεια του Ιππότη Ευγένιου, ενός ήρωα της σωστής κυκλοφορίας στο δρόμο, εισάγει τα παιδιά με τρόπο εύκολο και κατανοητό σε έννοιες σχετικές με την οδική ασφάλεια. Συγχρόνως τους δίνει την ευκαιρία να απαντήσουν σε γρίφους σχετικούς με την ασφαλή κυκλοφορία στο δρόμο, να υποσχεθούν ότι θα ακολουθούν τους σχετικούς κανόνες και να αποκτήσουν τιμητικό δίπλωμα με το όνομά τους, υπογεγραμμένο από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου και το Δάσκαλο ή τη Δασκάλα τους. Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι «ο Ευγένιος ξεχωρίζει γιατί είναι ευγενικός, κάτι που δεν χαρακτηρίζει πάντα τους οδηγούς, γεγονός που προκαλεί συχνά τροχαία ατυχήματα. Επίσης πολλοί οδηγοί πιστεύουν ότι είναι ‘μαγκιά’ να περάσεις με κόκκινο και να ξεγελάσεις τον τροχονόμο, εμείς όμως σεβόμαστε τους κανόνες γιατί είμαστε καλοί και τίμιοι».

 

Σύντομη παρουσίαση έγινε επίσης και του υποστηρικτικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ο κ. Άρης Κόκκας, ειδικός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, παρουσίασε το έντυπο «Κυκλοφορώντας με τους Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας», το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων για το πρόβλημα των οδικών ατυχημάτων με θύματα παιδιά, όπως επίσης και στην εξοικείωσή τους με πρακτικές και μεθόδους, οι οποίες προάγουν την οδική ασφάλεια στην παιδική ηλικία.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση των εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σχετικά με την υιοθέτηση σωστών προτύπων οδικής και οδηγικής συμπεριφοράς από τους νέους στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HEROES [Health and Road Safety: Volunteering Heroes].

 

Ο προσκεκλημένος του Ινστιτούτου κ. Johan Chiers,Διευθυντής των Responsible Young Drivers του Βελγίου αναφέρθηκε στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας χαρακτηρίζοντάς το ως ιδιαιτέρα περίπλοκο. Για το λόγο αυτό απαιτούνται συνεργασίες με άλλους φορείς ιδίως στο θέμα της πρόληψης σε τομείς υγείας όπως αλκοολισμός, εξάρτηση από τα ναρκωτικά, μεταδιδόμενες ασθένειες κ.α. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνεργαζόμενους φορείς από όλη την Ευρώπη και στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιούνται από εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σχετικά με το πρόγραμμα HEROES ανέφερε ότι ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008, ότι τώρα βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης των εθελοντών και ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας από 1.000 εθελοντές στην Ευρώπη.

Κλείνοντας προέτρεψε το κοινό, από όπου κι αν προέρχεται, να προσπαθήσει ώστε οι Ευρωπαϊκοί δρόμοι να γίνουν πιο ασφαλείς και να βελτιωθούν τα γενικότερα επίπεδα της υγείας.   

 

Ο κ. Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Youth Leader του Ι.Ο.ΑΣ. έκανε την παρουσίαση του προγράμματος HEROES, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα του δρόμου ώστε οι συμμετέχοντες μπορούν να «αντιληφθούν» με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο και ταυτόχρονα παραστατικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει τοαλκοόλστις αισθήσεις τους και κατά συνέπεια στην οδήγηση. Τόνισε ότι «είναι μια ιδιαίτερη μέρα ζητώντας από τους εθελοντές  να γίνουν πυρήνες και φορείς διάδοσης των ιδεών του Ινστιτούτου». Συνεχίζοντας πρόσθεσε «θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες εκστρατείες ενημέρωσης και να τις διαδώσουμε μέσω των εθελοντών μας  σε όλη την Ελλάδα». 

 

Ο Δρ. Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος, Ιατρός, προσέγγισε το θέμα «Όταν η αλκοόλη γίνεται πρόβλημα», επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος κατά την οδήγηση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας το αλκοόλ ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων καθόσον μόλις το 5% των οδηγών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ δημιουργούν το 25% των ατυχημάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αποτελεί πλάνη ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί δημιουργούν πολλά ατυχήματα, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγαλύτερη στις νεαρές ηλικίες

Τα στοιχεία που ανέφερε για την Ελλάδα: σε σύνολο 1.064 οδηγών 29% των νεκρών είναι ηλικίας 14 έως 24 ετών, το 40% είναι ηλικίας 25 έως 44 ετών και το 8,5% είναι ηλικίας 65 ετών και άνω και αντίστοιχα για τη Γερμανία: σε σύνολο 209.000 τροχαίων ατυχημάτων το 29% των εμπλεκομένων είναι ηλικίας από 18 έως 21 ετών, το 31% από 25 έως 30 ετών, το 25% από 36 έως 40 ετών, το 11% από 55 έως 60 ετών και το 3,8% από 75 ετών και πάνω.   

 

Το αλκοόλ ευθύνεται και για άλλου είδους ατυχήματα όπως π.χ. στο σκι, θαλάσσια, αεροπορικά ατυχήματα (μικρά αεροπλάνα), εργατικά ατυχήματα, κ.α. Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι τραγωδία να παραμείνει κάποιος ζωντανός μετά από ατύχημα» μιας και οι αναπηρίες και οι παραπληγίες καταστρέφουν την καθημερινότητα όχι μόνο του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του. Δυστυχώς τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι το πρόβλημα συνεχίζει να είναι μεγάλο με τους οδηγούς να συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ πολύ δε περισσότερο να μην συνειδητοποιούν τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς. Επεσήμανε ότι το αλκοόλ επιδρά άμεσα στο νευρικό σύστημα, δημιουργώντας κενά προσοχής, υπερεκτίμηση των ικανοτήτων και μείωση της αντίληψης κινδύνου με τις συνέπειες αυτές να επιδεινώνονται με την κόπωση, το πολύ φαγητό, διάφορες παθήσεις και φάρμακα και τη διάθεση επίδειξης.        

 

Η κα Ελένη Βουτιέρου, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Νομού Χίου, μίλησε για την «Αμφίδρομη σχέση μεταξύ Ψυχικής Υγείας και Ατυχήματος», επισημαίνοντας ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία σε σχέση με τις πληθυσμιακές ομάδες που απαγορεύεται να αποκτούν ή να διατηρούν την άδεια οδήγησης. Επίσης πρόσθεσε ότι το μετατραυματικό σοκ οδηγεί πολύ συχνά σε κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και άγχους, αγοραφοβία και φοβική αντίδραση στην οδήγηση. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου από ατύχημα οδηγεί σε άρνηση στη συνέχεια σε θυμό και σε κατάθλιψη. Λίγοι άνθρωποι μόνο καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο μέσω της διαπραγμάτευσης και να φτάσουν στο στάδιο της αποδοχής και της ψυχικής ισορροπίας. Κλείνοντας πρότεινε την αλλαγή πλαισίου για την απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου και την πιστή τήρηση της νομοθεσίας σε θέματα που σχετίζονται με την οδήγηση και την ψυχική υγεία.      

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς εθελοντών και συνεργατών μεταξύ αυτών της κας Λένας Μαυρικίου, η οποία δραστηριοποιείται μέσω του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας Κύπρου «Γιώργος Μαυρίκιος» και το οποίο συστάθηκε με την υποστήριξη του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

Ο κ. Αθ. Παπακωνσταντίνου, Διοικητής Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, αφού εξήρε το έργο του Ινστιτούτου, έθεσε τον εαυτό του αρωγό αυτής της σημαντικής προσπάθειας τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίησης της Πολιτείας και της συνεργασίας με την κοινωνία.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στην Εικαστική Έκθεση Αφίσας «Συμπεριφορά στο Δρόμο» των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με θέματα για την Οδική Ασφάλεια, τον Πολιτισμό και την Τέχνη από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου και την κα Λεώνη Βιδάλη, Αν. Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Η διοργάνωση του Ινστιτούτου υποστηρίχτηκε από το Δήμο Αθηναίων, τη ΝΕΤ και τους εθελοντές του Ινστιτούτου, ενώ τα 800 κόκκινα τριαντάφυλλα για την εκδήλωση ήταν μία ευγενική προσφορά του ανθοκομείου του κ. Μιλτιάδη Ίσσαρη στη Ν. Ερυθραία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Με ισχυρά μηνύματα και μεγάλη απήχηση ολοκληρώθηκε η 17η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
04/Απρ/2024
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» από το Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» για Εκπαιδευτικούς
01/Απρ/2024
Δράσεις ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό
22/Μαρ/2024
20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΟ (22/3/2004-22/3/2024)
22/Μαρ/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion