Νέοι οδηγοί: αίτημα στην ΕΕ να επιβάλει μηδενικά όρια για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τη σταδιακή πρόσβαση στις άδειες οδήγησης
 Νέοι οδηγοί: αίτημα στην ΕΕ να επιβάλει μηδενικά όρια για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τη σταδιακή πρόσβαση στις άδειες οδήγησης
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει την ασφάλεια των νέων σε ηλικία οδηγών μέσω αλλαγών στο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης, μεταξύ άλλων μέτρων, καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι νέοι χρήστες του δρόμου, ηλικίας 15 έως 30 ετών, αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις.
 
Σε έκθεση που μόλις δημοσιεύτηκε, το ETSC αναφέρει ότι το 2019, 5.182 νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις στις 25 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι θάνατοι στο δρόμο νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των θανάτων από όλες τις αιτίες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
 
Περίπου το 40% των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ οφείλονται σε συγκρούσεις που εμπλέκονται ένας ή περισσότεροι νέοι οδηγοί ή αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων.
 
Οι συνολικοί αριθμοί καλύπτουν μια τεράστια ανισότητα μεταξύ των φύλων. Η έκθεση αναφέρει ότι οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 81% του συνόλου των θανάτων νέων ηλικίας 15-30 ετών από τροχαίες συγκρούσεις. Η μεγάλη διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στους δρόμους παραμένει ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι άνδρες οδηγούν περισσότερο από ότι οι γυναίκες.
 
Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι, ενώ οι νέοι αποτελούν από μόνοι τους ομάδα υψηλού κινδύνου, οι περισσότεροι νέοι δεν οδηγούν επισφαλώς εσκεμμένα. Οι κίνδυνοι για τους νέους οδηγούς και αναβάτες προέρχονται από την απειρία, την ανωριμότητα και τον τρόπο ζωής που συνδέονται με την ηλικία και το φύλο τους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει ένα άτομο να οδηγεί μόνο του χωρίς περιορισμούς, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μια θανατηφόρα σύγκρουση, ιδιαίτερα αν είναι κάτω των 18 ετών.
 
Τα συστήματα σταδιακής απόκτησης άδειας οδήγησης έχουν αξιολογηθεί από μια σειρά μελετών οι οποίες δείχνουν μια μείωση στις συγκρούσεις. Τα συστήματα αυτού του είδους θέτουν πρόσθετους περιορισμούς στους νεότερους οδηγούς κατά τα πρώτα χρόνια οδήγησης, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν εμπειρία περιορίζοντας παράλληλα ορισμένες καταστάσεις υψηλού κινδύνου.
 
Οι θάνατοι νέων, ιδιαίτερα οι ανδρών, είναι υπερβολικά πολλοί όταν πρόκειται για τροχαίες συγκρούσεις που συνδέονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή/και ναρκωτικών. Η  εφαρμογή και αυστηροποίηση των νόμιμων ορίων συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα (BAC) και η βελτίωση της παρεχόμενης βοήθειας σε όσους εντοπίζονται με προβλήματα αλκοόλ και ναρκωτικών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των θανάτων.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες για τις άδειες οδήγησης, με μια επικαιροποιημένη νομική πρόταση να αναμένεται τους επόμενους 18 μήνες. Το ETSC καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει να τεθεί ουσιαστικά μηδενικό όριο στο αλκοόλ για την οδήγηση (το ισχύον είναι 0,2 γρ./λίτρο αίματος) – ένα μέτρο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεότερους οδηγούς. Όσον αφορά στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, το ETSC θα ήθελε επίσης να δει ένα πανευρωπαϊκό όριο μηδενικής ανοχής για τα παράνομα ψυχοτρόπα ναρκωτικά.
 
Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη έκθεση από τη διεύθυνση https://www.etsc.eu/PinFlash41
 
NEWSDESK
Η Ελλάδα βραβεύεται για τα επιτεύγματά της στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας την τελευταία δεκαετία.
16/Ιουν/2021
Απαιτείται αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την καταλληλότητα των οδηγών από ιατρική άποψη
25/Μαρ/2021
Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή μείωση κατά 36% στους θανάτους από τροχαία συμβάντα στην ΕΕ.
09/Ιουλ/2020
Οι χώρες που πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην Οδική Ασφάλεια μπορεί να σας εκπλήξουν
17/Ιουν/2020
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion