Ημερίδα: Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα στο Ευρωπαικό Πλαισίο
Ημερίδα: Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα στο Ευρωπαικό Πλαισίο

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2014

 

 

«Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»

 

 


  

 

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην οδική ασφάλεια είναι στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της 7ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, που υλοποιείται από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και φέτος τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η ενδιαφέρουσα διοργάνωση η οποία φιλοξενήθηκε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και εκπροσώπων της Ηγεσίας της Τροχαίας και της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπροσώπων εταιρειών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων ενώ παρέστησαν αντιπροσωπείες από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια κ. Νικόλαος Ταγαράς, παρουσιάζοντας το έργο της Επιτροπής, ανέφερε ότι οι επισημάνσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έχουν αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες και αναμένουν τις απαντήσεις τους.

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, ανέφερε: "Από τη μεταπολίτευση και μετά η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε ό,τι αφορά την παιδεία και κατ' επέκταση τη νοοτροπία των Ελλήνων οδηγών. Η τεράστια αύξηση των οχημάτων και των μετακινήσεων, με τις υποδομές να  μην ακολουθούν αυτή την εξέλιξη, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση χρειάζεται πολιτική βούληση και συντονισμένη προσπάθεια από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όχι αποσπασματικές κινήσεις. To Ι.Ο.ΑΣ. οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς τροχαία συμβάντα και επικεντρώνεται σε ενέργειες που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση, μέσα από 2 κυρίως άξονες: της παιδείας και του πολιτισμού γιατί η Οδική Ασφάλεια σε μια χώρα είναι δείκτης πολιτιστικής ευμάρειας."

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC κ. Antonio Avenoso δήλωσε: "Τα κακώς κείμενα μπορούν να αλλάξουν. Χώρες όπως η Λεττονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κάνει σημαντική πρόοδο υιοθετώντας πολιτικές που μπορεί να αξιοποιήσει και η Ελλάδα. Η συνεχής επιβολή του νόμου μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η αύξηση χρήσης κράνους από 70% σε 95% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης, θα έσωζε 200 ανθρώπους από τους 980 που χάνονται ετησίως".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η ετήσια βράβευση του Τροχονόμου της χρονιάς καθώς και των εθελοντών του Ινστιτούτου για την προσφορά τους στις δράσεις πρόληψης. Από την Τροχαία βραβεύτηκαν: για την Αττική ο Αρχιφύλακας Λυρώνης Εμμανουήλ από το Τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς και ο Αρχιφύλακας Σκόνδρας Δημήτριος του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας. Το βραβείο για τη γυναίκα εθελοντή απονεμήθηκε στην κα Μαρία Φουντεδάκη για τη σημαντική της συνεισφορά στη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος του Ινστιτούτου. Το βραβείο του άνδρα εθελοντή, μοιράστηκαν τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας: ο Επισμηναγός Σπύρος Κίτσιος, ο Σμηναγός Αθανάσιος Ταράτσας και ο Επισμηνίας Φώτης Μάραντος.

Για τη Βράβευση του Τροχονόμου της Χρονιάς η κα Μυλωνά ανέφερε:

"Το βραβείο του καλύτερου Τροχονόμου της Χρονιάς είναι μια συμβολική πράξη που αναδεικνύει τη σημασία αλλά και την αξία του ανθρώπου που είναι εντεταλμένος από την πολιτεία για την εφαρμογή του νόμου γιατί η μη εφαρμογή του νόμου έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με αρνητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την Οδική Ασφάλεια".

 

 
NEWSDESK
Νέοι οδηγοί: αίτημα στην ΕΕ να επιβάλει μηδενικά όρια για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τη σταδιακή πρόσβαση στις άδειες οδήγησης
01/Νοεμ/2021
Η Ελλάδα βραβεύεται για τα επιτεύγματά της στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας την τελευταία δεκαετία.
16/Ιουν/2021
Απαιτείται αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την καταλληλότητα των οδηγών από ιατρική άποψη
25/Μαρ/2021
Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή μείωση κατά 36% στους θανάτους από τροχαία συμβάντα στην ΕΕ.
09/Ιουλ/2020
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion