Μείωση θανάτων από τροχαία στην Ευρώπη κατά 9% το 2012

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ως τακτικό Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, συμμετείχε στο 7ο ετήσιο Συνέδριο PIN του ETSC με το Συγκοινωνιολόγο και Μέλος του Ι.Ο.ΑΣ. κ. Στέλιο Ευσταθιάδη. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν πως «Το 2012 είχαμε 2.661 λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το 2011. Η πρόοδος που έχουμε δει μέσα στο 2012 είναι ενθαρρυντική και πιέζουμε τις κυβερνήσεις και τους φορείς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με σκοπό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η οδική ασφάλεια και τελικά να επιτευχθεί ο Ευρωπαϊκός στόχος για το 2020.» όπως ανέφερε ο Antonio Avenoso,  Διευθύνων Σύμβουλος του ETSC κατά τη διάρκεια του 7ου ετήσιου Συνεδρίου PIN. Στα δύο πρώτα χρόνια της δεκαετίας 2010-2020, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, συνολικά έχουν μειωθεί κατά 11%, δηλαδή 600 θάνατοι λιγότεροι από τον αριθμό που απαιτείται για να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος, σύμφωνα με σταθερές ετήσιες μειώσεις. «Εκτιμούμε ότι το κοινωνικό όφελος από την πρόοδο που παρατηρήθηκε το 2012 ανέρχεται στα 5 δις ευρώ, κάτι που αποδεικνύει τη δυνατότητα μεγάλης εξοικονόμησης χρημάτων που μπορεί να επιτευχθεί επενδύοντας σε μέτρα οδικής ασφάλειας» συμπλήρωσε ο κύριος Avenoso.

Η τελευταία δημοσίευση του προγράμματος Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας (PIN) παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του  7ου ετήσιου Συνεδρίου PIN. Το βραβείο PIN για το 2013 απονεμήθηκε στη Δανία για τις εξαίρετες επιδόσεις της στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

«Σε 27 από τις 31 χώρες που παρακολουθούμε, έχει μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα το 2012 σε σχέση με το 2011. Αυτή είναι σίγουρα μια καλοδεχούμενη μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση 2% του έτους 2011. Επίσης, πολλές χώρες  βλέποντας ότι η πρόοδός τους διατηρείται, βρίσκονται σε καλό δρόμο στο να μειώσουν κατά το ήμισυ τους θανάτους από τροχαία μεταξύ του 2010 και του 2020. Η Μάλτα, η Δανία, η Νορβηγία και η Ισπανία ηγούνται  στις συνολικές μειώσεις από την αρχή της νέας περιόδου του στόχου» είπε ο καθηγητής Richard Allsop, πρόεδρος του προγράμματος PIN Οδικής Ασφάλειας. “Επί πλέον, πρέπει να συμπληρώσουμε τις προσπάθειες για τη μείωση των αριθμών των θανάτων από τροχαία με δράσεις και για τα ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς», προσέθεσε. Μετά την παρουσίασή του, ακολούθησε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που εστίασε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και των Μελών Κρατών να βελτιώσουν τη διαδικασία αναφοράς των στοιχείων, ως πρώτο βήμα για τη στρατηγική αντιμετώπισης των σοβαρών ατυχημάτων.

Οι επόμενες ενότητες του Συνεδρίου PIN, κάλυψαν τα θέματα που εξετάστηκαν στην 7η ετήσια PIN αναφορά. «Ενώ η πρόοδος έχει σίγουρα επιτευχθεί στο να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων στις συγκρούσεις όπου εμπλέκονται φορτηγά και επιβατικά οχήματα, τα δεδομένα μάς δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στην αντιμετώπιση αυτών. Οι θάνατοι από τροχαία σε τέτοιες συγκρούσεις δεν είναι τόσο μεταξύ των επιβαινόντων των φορτηγών ή των επιβατικών αυτοκινήτων, αλλά και άλλων χρηστών της οδού. Για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι δυστυχώς ένας από τους  εξωτερικούς παράγοντες των οδικών μεταφορών, που συχνά παραβλέπεται» είπε ο Mircea Steriu, Διευθυντής Επικοινωνίας του ETSC. Ο Heather Ward, αντι-πρόεδρος του  προγράμματος PIN, συζήτησε το θέμα του φύλου στην οδική ασφάλεια, δείχνοντας ότι ενώ οι άντρες αποτελούν μόλις το 49% του πληθυσμού της Ευρώπης, αριθμούν το 76% των θανάτων από οδικά ατυχήματα, φτάνοντας τρεις φορές τους θανάτους των γυναικών στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

 
NEWSDESK
Νέοι οδηγοί: αίτημα στην ΕΕ να επιβάλει μηδενικά όρια για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τη σταδιακή πρόσβαση στις άδειες οδήγησης
01/Νοεμ/2021
Η Ελλάδα βραβεύεται για τα επιτεύγματά της στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας την τελευταία δεκαετία.
16/Ιουν/2021
Απαιτείται αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την καταλληλότητα των οδηγών από ιατρική άποψη
25/Μαρ/2021
Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή μείωση κατά 36% στους θανάτους από τροχαία συμβάντα στην ΕΕ.
09/Ιουλ/2020
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2022 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion