Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα - Ο Οδηγός της παρέας υποσχέθηκε… και δεν ήπιε!
Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα - Ο Οδηγός της παρέας υποσχέθηκε… και δεν ήπιε!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ &  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

«ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»
 
 
 
 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 

Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα

Ο Οδηγός της παρέας υποσχέθηκε… και δεν ήπιε!

 

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) με παρουσία πολλών εθελοντών του διοργάνωσε για 5η φορά, το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 σε 4 μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Χαλκίδας (GAZ, MIST, LOCA, STAVEDO), την εκδήλωση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και της Τροχαίας Χαλκίδας και τη συνεργασία των Σαμαρειτών Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Ελλήνων Προσκόπων. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των νέων και η παρακίνησή τους για την καθιέρωση του «Οδηγού της παρέας» που δε θα πιει, ώστε να οδηγήσει με ασφάλεια τους φίλους του πίσω μετά τη νυχτερινή τους διασκέδαση, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

 

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.

Οι εθελοντές μας βρίσκονταν έξω από τα νυχτερινά κέντρα και ενθάρρυναν τους νέους που προσέρχονταν για διασκέδαση να επιλέξουν από την παρέα τους τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχόταν τον τίτλο “υποσχόταν” να μην καταναλώσει καθόλου αλκοόλ όλο το βράδυ.

Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του ζήτησαν να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Φεύγοντας από το νυχτερινό μαγαζί, με τη δική του θέληση, οι εθελοντές και συνεργάτες του Ινστιτούτου που βρίσκονταν εκεί του έκαναν ένα φιλικό αλκοτέστ έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του Ινστιτούτου τον επιβράβευαν ενώ σε άλλη περίπτωση, τον συμβούλευαν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

 

Συνολικά έγιναν περισσότερα από 350 φιλικά αλκοτέστ στους φίλους οδηγούς που συμμετείχαν στη Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, ενώ περίπου 1600 άτομα ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ κατά την οδήγηση. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν ενθαρρυντικά καθώς 8 στους 10 οδηγούς είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους και δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Οι οδηγοί που δεν τήρησαν το λόγο τους (75% άνδρες οδηγοί και 25% γυναίκες) δεν επιβραβεύθηκαν αλλά αντίθετα οι εθελοντές του Ινστιτούτου τους προέτρεψαν να μετακινηθούν με ταξί.

 

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε για 5η φορά από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στη Χαλκίδα, υποστηρίχτηκε από την Εταιρεία GOODYEAR DUNLOP Ελλάς και την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.). Ιδιαίτερης αξίας ήταν η ευαισθητοποίηση του τοπικού Αντιπροσώπου της Goodyeay Dunlop Ελλάς κύριου Θεόδωρου Σωτηρίου, ο οποίος υποστήριξε την εκδήλωση, αποδεικνύοντας και από τη δική του πλευρά, πως μέσα από τη συνεργασία μπορούν να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

 

Ο Διευθυντής Marketing-Πωλήσεων Στόλων και Χωματουργικών Ελαστικών της Goodyear Dunlop Ελλάς κος Κωνσταντίνος Αλμπάνης σε δήλωσή του αναφέρει: “Η Goodyear Dunlop Ελλάς υποστηρίζει τις δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφαλείας «Πάνος Μυλωνάς» στα πλαίσια του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ο κυρίαρχος άξονας στην έρευνα, το σχεδιασμό και τη κατασκευή των προϊόντων της Goodyear είναι άμεσα συνυφασμένος με το λόγο ύπαρξης του Ι.Ο.ΑΣ. και δεν είναι άλλος από αυτόν της Οδική Ασφάλειας όλων μας.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Ίσως όμως η μεγαλύτερη από όλες είναι η προστασία της ακεραιότητας της δικής μας και των ανθρώπων που είναι δίπλα μας. Είναι καθήκον όλων και δικό μας στη Goodyear Dunlop Ελλάς να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη προστασία του υπέρτατου αγαθού που είναι η ίδια η ζωή. Η σωστή και άμεση ενημέρωση με ενέργειες όπως αυτή σε κεντρικά σημεία της πόλης της Χαλκίδας «Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα»  από το Ι.Ο.ΑΣ και τη συμμετοχή εθελοντών του συμβάλλει σίγουρα στην κατεύθυνση αυτή.”

 

 

Η Γενική Διευθύντρια της Εν.Ε.Α.Π. κα Σοφίκα Παπανικολάου υποστηρίζει πως για την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την αυτοδέσμευση των εταιριών-μελών για την υπεύθυνη προώθηση των προϊόντων τους και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιούνται από τις εταιρείες-μέλη της Ένωσης, σε κλαδικό επίπεδο η Εν.Ε.Α.Π. υποστηρίζει με συνέπεια τη δράση «Νύχτες Χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» - ΙΟΑΣ. Αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συμβολή και το έργο του ΙΟΑΣ ως προς την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων για θέματα οδικής ασφάλειας, η Εν.Ε.Α.Π. συμμετέχει σε αυτή την καμπάνια επιθυμώντας να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε σχέση με το αλκοόλ και την οδήγηση”.

 

Έπειτα από μετρήσεις που διεξήχθησαν επί των βεβαιωμένων συμβάντων, οι κινητοποιήσεις του Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας βοήθησαν στη μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων για την περιοχή Γλύφα της Χαλκίδας σε ποσοστό που  ανέρχεται στο 70%. 

 

Θέλω να ευχαριστήσω την Κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης «Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», γιατί το Ινστιτούτο με την καθοδήγηση και τις νουθεσίες προς όλους τους οδηγούς και γενικά τους εμπλεκόμενους στην αυτοκινούμενη ζωή, είναι ένας απ΄τους συντελεστές για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον η μείωση των τροχαίων οφείλεται στην αύξηση της συχνότητας των ελέγχων από τις δυνάμεις της Τροχαίας. Οι έλεγχοι εστιάζουν σε παραβάσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή στο τροχαία ατύχημα όπως είναι η ταχύτητα, που οφείλει το 1/3 των ατυχημάτων και μεταξύ άλλων στην οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται, δεδομένου ότι για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο η διασκέδαση μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ευθύνεται για την πρόκληση εκατοντάδων δυστυχημάτων και ατυχημάτων με τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τα τροχαία δεν είναι τυχαία αλλά προκαλούνται και δυστυχώς ο άνθρωπος είναι αυτός που βαρύνεται με το συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το 95%. Η οδήγηση είναι επικίνδυνη και απαιτεί σύνεση, ετοιμότητα και εγρήγορση που επιτυγχάνεται με νηφαλιότητα, προσοχή και εμπειρία.” , δήλωσε στην Καλήνα Σίμου (συνεργάτη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ο Διοικητής του τμήματος Τροχαίας Κος Κωνσταντίνος Αργύρης.

 

Η εν λόγω ενέργεια θα πραγματοποιηθεί και το 3ο Σάββατο του Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 26 πόλεις της χώρας μας στο πλαίσιο της διοργάνωσης της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα», η οποία υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς αλλά και ενισχύοντας τις συνεργασίες και με τους φορείς στον Εθνικό χώρο πανελλαδικά.  

 

Είναι για εμάς ικανοποίηση να βλέπουμε ότι στις περιοχές παρέμβασης με τις εν λόγο ενέργειες έχουμε θετικά αποτελέσματα στο θέμα της υπεύθυνης οδήγησης και μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά σίγουρα στη χώρα μας υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να βελτιώσουμε την οδική μας συμπεριφορά και να μειώσουμε τα νούμερα των τραγικών τροχαίων συμβάντων που στοιχίζουν τη ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο”. Δήλωσε η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Νεμέσεως 2, Αθήνα 112 53

Τηλ.: 210.86.20.150,  Fax: 210.86.20.007  

       e-mail: info@ioas.gr, website: www.ioas.gr

 


 
NEWSDESK
17η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Αποτελέσματα
25/Οκτ/2023
17η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα-Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
17/Οκτ/2023
15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα – Αποτελέσματα * Ο «Οδηγός της Παρέας» στη Χαλκίδα επιστρέφει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι
26/Ιουλ/2023
15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα – Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023
20/Ιουλ/2023
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion