
«Καλύτεροι Δρόμοι & Συνθήκες Μετακίνησης», «Καλή εκπαίδευση» και «Καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» στην κορυφή των προτεραιοτήτων των Ελλήνων.
Με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων» (15/11) και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ξεκίνησε στη χώρα μας την εκστρατεία ενημέρωσης για την έρευνα του ΟΗΕ «MY World» - « Ο κόσμος μου. Πες μας για τον κόσμο που θα ήθελες» (UN Millennium Development Campaign MY World) ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.
Με αφορμή την εν λόγω επέτειο και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς δήλωσε: "Σήμερα η μνήμη όλων στρέφεται στους ανθρώπους μας που χάθηκαν στους δρόμους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως κάθε απώλεια έχει τραγικές συνέπειες για την οικογένεια, την κοινωνία αλλά και την ανάπτυξη. Ειδικά στη χώρα μας είναι πια στιγμή να ακουμπήσουμε σε αυτό το ζήτημα ζωής και θανάτου και να αντιμετωπιστεί το θέμα των τροχαίων θανάτων και σοβαρών τραυματισμών με προτεραιότητα της πολιτείας για την πρόληψη που θα σώσει ζωές. Οι πολίτες μίλησαν μέσα από την έρευνα αλλά καθημερινά βιώνουμε το πρόβλημα στους δρόμους μας, στις μετακινήσεις μας, στη ζωή μας. Ας κάνουμε κάτι επιτέλους για να μη θρηνούμε άλλους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στους δρόμους, να σταματήσει επιτέλους το αίμα στην άσφαλτο που φοβάμαι ότι αντιμετωπίζεται πλέον με αδιαφορία σα να πρόκειται για μοιραίο φυσικό φαινόμενο...."
Το MY World είναι μια παγκόσμια έρευνα που αφορά στους πολίτες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των εταίρων τους. Στόχος της είναι μέσω διαδικτυακών και μη μεθόδων να συγκεντρώσει, τις προτεραιότητες και τις απόψεις των ανθρώπων, έτσι ώστε οι παγκόσμιοι ηγέτες να μπορούν να ενημερώνονται, κατά τη διαδικασία ορισμού της νέας αναπτυξιακής ατζέντας για τον κόσμο.
Το Ινστιτούτο προσβλέποντας σε ένα καλύτερο κόσμο όπου οι επιθυμίες και οι γνώμες των πολιτών λαμβάνονται υπ’ όψιν στη χάραξη των πολιτικών της δεκαετίας (UN Millennium Development Goals) διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα στην Ελλάδα και σε χώρες που δραστηριοποιείται με συνεργάτες του, παρακινώντας τους πολίτες, νέους, γονείς και κάθε ηλικίας άτομα, να δηλώσουν την άποψή τους και τις προτιμήσεις τους για το τι επιθυμούν κατά προτεραιότητα στέλνοντας στον ΟΗΕ το μήνυμά τους μέσα από το διαδίκτυο και από έντυπα ψηφοδέλτια (ballots) όπου προωθούσαμε σε εκδηλώσεις και συνεργασίες μας.
- 8.500 Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην έρευνα, εκ των οποίων οι 5.248(63,1%) άντρες και οι 2.061(36,9%) γυναίκες.
- Όσον αφορά στα ηλικιακά γκρουπ που συμμετείχαν κυρίαρχο ήταν το 16-30 (52,2%) με τα 31-45 (33,8%) και 46-60 (11,3%) να ακολουθούν.
Από τους 8.500 Ελληνες που έλαβαν μέρος στην έρευνα το θέμα «Καλύτεροι Δρόμοι & Συνθήκες Μετακίνησης» βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους (4.664) με τα ζητήματα της «Καλής εκπαίδευσης» (4.662) και «Καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» (4.354) να ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά ψήφων.
Επίσης ζητήματα όπως «Καλύτερες ευκαιρίες για εργασία», «Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής», «Κυβέρνηση με εντιμότητα και ανταπόκριση» και «Προστασία ενάντια στο έγκλημα και στη βία» είναι θέματα που οι Έλληνες θεωρούν σημαντικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των.
Δεδομένου του αποτελέσματος με προτεραιότητα να δίνεται στο θέμα «Καλύτεροι Δρόμοι & Συνθήκες Μετακίνησης», ευελπιστούμε και στη χώρα μας να αποτελέσει προτεραιότητα η ενίσχυση του θέματος των ασφαλέστερων μετακινήσεων και των δρόμων που θα συμβάλλουν στη μείωση και πρόληψη των τροχαίων συμβάντων.
Με σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν αλλά και για την προστασία της ζωής στους δρόμους ανακοινώνουμε αυτά τα αποτελέσματα και ελπίζουμε η κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε να μη θρηνούμε σε τέτοιες επετείους περισσότερα θύματα από τροχαία συμβάντα.