Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 2015 / Αποτελέσματα
Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 2015 / Αποτελέσματα

 

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

17 Οκτωβρίου 2015 από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» 

 

24 πόλεις Πανελλαδικά ανέλαβαν δράση

30 χώροι διασκέδασης

400 Εθελοντές


 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 


 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση από τους πολίτες διοργάνωσε και εφέτος το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το βράδυ Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2015. Η δράση αυτή διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για 9η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρους διασκέδασης σε 24 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Λουτράκι, Χίος, Αμύνταιο, Πύργος, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, Σέρρες, Ναύπλιο, Άργος, Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Ναύπακτος, Άμφισσα, Κέρκυρα) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Περίπου 400εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και στις 24 πόλεις κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του«οδηγού της παρέας τους».

 

Η εκδήλωση διήρκησε από τις 22:00 του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου έως τις 06:00 της Κυριακής ξημερώματα. Περίπου 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 30% ήταν γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία άνδρες, και το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 – 45 ετών. Το 73% από αυτούς προέβη σε φιλικό αλκοτέστ (πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.500 λήψεις), ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς το ποσοστό αυτό κατά την περσινή δράση ήταν 56%, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης των πολιτών από τη μεριά του Ινστιτούτου. Από αυτούς, το 77% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές)  που ορίζει ο ΚΟΚ, δηλαδή  1 στους 5.

 

Όπως ενημερώθηκε το Ινστιτούτο από το συνεργαζόμενο φορέα Responsible Young Drivers, που υλοποιεί την ενέργεια στο Βέλγιο από το 1995, τα φετινά αποτελέσματα στη χώρα τους, ήταν τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί, με το ποσοστό των οδηγών που κράτησαν την υπόσχεσή τους και δεν ήπιαν να ανέρχεται στο 90%.

 

Οι πόλεις που σημείωσαν την πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν οι: Πάτρα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Μέγαρα, και Κέρκυρα. Αντίθετα, τις πιο ασφαλείς επιδόσεις κατέγραψαν οι: Σέρρες, Αθήνα, Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Άμφισσα και Κόρινθος. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο διαπιστώνει την υιοθέτηση όλο και πιο υγιών και ασφαλών συμπεριφορών από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε επιλέγουν να μην παίρνουν το όχημά τους στην έξοδό τους για διασκέδαση, είτε προτιμούν να παραμένουν σε ασφαλή για όλους όρια πριν οδηγήσουν.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το World Health Organization (WHO), τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 – 14 και τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council) τα τροχαία δυστυχήματα που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 16 - 25 ετών.

 

Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας που διέθεσε τα αλκοολόμετρα. Υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Το Ι.Ο.ΑΣ. ευχαριστεί επίσης τα ΕΛΤΑ – Courierκαι το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ψυχικού που ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη, και την ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellasπου προσέφεραν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα. Επιπλέον, καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών & συντονιστώντου Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη σημαντική βοήθειά τους.

Οι άνθρωποι του Ινστιτούτου αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ενθάρρυνση από την ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε το κοινό, για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, η οποία απαιτούσε το δύσκολο συντονισμό Πανελλαδικά πλήθους φορέων και συντελεστών, και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ευαισθησία και ενθουσιασμό στην υλοποίηση της ενέργειας: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας, Δήμος Λαμίας, BMW Central Greece Club, Δήμος Τρικκαίων, Οργάνωση Τρικάλων “Πράσινη Κιβωτός”, Δήμος Αμυνταίου, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, ΜΚΟ “Safe Water Sports”, ΚΕ.ΔΗ.Θ. – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης/Τομέας Νεολαίας, γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας Νηρηίδες ΦΘΙΑΣ, Equal Society, “ΚΟΧΥΛΙ” Καλλιτεχνικός Οργανισμός, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, Σωματείο Παραπληγικών – κινητικά αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ποικίλοι φορείς συλλόγων γονέων, κλπ. Η ενέργεια αυτή του Ινστιτούτου εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».


Φωτογραφικό υλικό

Φωτογραφία 1: Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κ. Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, εθελοντές και θαμώνες κέντρου διασκέδασης της Αθήναςμετά από φιλικό αλκοτέστ.

Φωτογραφία 2: Νέοι φίλοι του Ινστιτούτου που υποστηρίζουν ένθερμα τη δράση μας, φορώντας τα βραχιολάκια του «Οδηγού της Παρέας».

Φωτογραφία 3: Φίλοι εθελοντές που στήριξαν την εκδήλωση μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Φωτογραφία 4: Ένα ακόμα φιλικό αλκοτέστ σε οδηγό ο οποίος κέρδισε αναμνηστικό δώρο, γιατί κράτησε την υπόσχεσή του να μην καταναλώσει αλκοόλ.

Φωτογραφία 5: Θαμώνας νυχτερινού μαγαζιού, πραγματοποιεί φιλικό αλκοτέστ, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τήρησε την υπόσχεσή του να μην καταναλώσει αλκοόλ ως ο «Οδηγός της Παρέας».


 

 

 

 

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion