Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και πρωτοστατεί σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και πρωτοστατεί σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια

 

 

Αθήνα, 08 Οκτωβρίου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
 

Συνάντηση με τον Ειδικό Εντεταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, και πρόεδρο της FIA (Federation International de lAutomobile), κ. Jean Todt, είχε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» κ. Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά στη Γενεύη, στις 06 Οκτωβρίου 2015. Η κ. Μυλωνά ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Todt για τις δράσεις του Ινστιτούτου, επισημαίνοντας κυρίως τις διεθνείς πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Ι.Ο.ΑΣ. που υιοθετούνται ως καλές πρακτικές από άλλες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η δυνατότητα και η επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα τροχαία δυστυχήματα και τους τραυματισμούς μέσα από την ενημέρωση, την εκπαίδευση αλλά και την αλλαγή συμπεριφοράς και κουλτούρας για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

 

Η Πρόεδρος παρουσίασε αναλυτικά στον κ. Jean Todt τα προγράμματα του Ινστιτούτου για την Οδική Ασφάλεια, τα οποία στη δεκαετή δράση του, βρίσκουν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το πολύπλευρο έργο της. Ο κ. Todt από τη μεριά του, ζήτησε την ενεργή υποστήριξή της στον απαιτητικό ρόλο του ως Special Envoy (Εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε) και στην αποστολή του να διαφυλάξει εκατομμύρια ζωές από τα τροχαία δυστυχήματα που αυτή τη στιγμή έχουν τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις κοινωνίες παγκοσμίως.

 

Την 1η Οκτωβρίου 2015, είχε προηγηθεί διαβούλευση για την Οδική Ασφάλεια στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Στη διαβούλευση συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (multi stakeholders) με κύριους ομιλητές τον Εκτελεστικό Γραμματέα της UNECE (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη) κ. Christian Friis Bach, τον Εντεταλμένο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Oδική Ασφάλεια κ. Jean Todt, τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συμμαχίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Jeffrey Witte, και την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), κ. Margie Peden. Το πρόγραμμα δράσης του που κ. Todt παρουσίασε στη διαβούλευση, περιλαμβάνει υλοποίηση ενεργειών σε σχέση με την προάσπιση της οδικής ασφάλειας σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να δεσμευτούν οι ιθύνοντες να αναλάβουν δράση για την προώθηση θεσμικών μέτρων και πολιτικών προστασίας. Στόχο του κ. Todt αποτελεί επίσης και η δημιουργία ειδικού Tαμείου (Fund) για τη συγκέντρωση πόρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος για τις υποανάπτυκτες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από τα τροχαία. Ο κ. Todt με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας για τους πεζούς και τα παιδιά, που αποτελούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, ανακοίνωσε τη δημιουργία φιλμ, στο πλαίσιο της καμπάνιας “SaveKidsLives”. Δείτε το εδώ. 

 

 

Το Ινστιτούτο συμμετείχε στη διαβούλευση με την ιδιότητα του Συμβουλευτικού Οργάνου του ΟΗΕ και του ρόλου του ως διακεκριμένου  φορέα ανάληψης και υλοποίησης πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν καταδειχθεί ως καλές πρακτικές διεθνώς με ουσιαστική συμβολή στην οδική ασφάλεια. Δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ. έχουν άλλωστε διακριθεί και συμπεριληφθεί σε ψήφισμα της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Πρόσφατο παράδειγμα δράσεων αποτελεί η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαδραστικών   προγραμμάτων, εργαστηρίων και έρευνας στη διάρκεια του 23ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Jamboree στην Ιαπωνία (σχετικό δελτίο τύπου μπορείτε να βρείτε εδώ και video εδώ) το καλοκαίρι του 2015, ενώ στις 17 Οκτωβρίου 2015 το Ι.Ο.ΑΣ. υλοποιεί για 9η συνεχή χρονιά δράσεις ενημέρωσης των οδηγών για το αλκοόλ και την οδήγηση σε 25 πόλεις πανελλαδικά, κινητοποιώντας τους εθελοντές του σε νυχτερινά κέντρα όλης της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσης η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής με την έναρξη πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Οδική Ασφάλεια σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Αττικής. 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό:

Ο κ. Jean Todt και η κ. Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, κρατώντας εγχειρίδιο του Ι.Ο.ΑΣ. για τον παιδικό Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας Ευγένιο, που έχει ήδη μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion