ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ 23ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ JAMBOREE ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “AVENUE”
ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ 23ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ JAMBOREE ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “AVENUE”

 

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

( photo 1: Στελέχη του Ι.Ο.ΑΣ. μαζί με προσκόπους από όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν τα εργαστήρια του Ινστιτούτου στην Ιαπωνία.)

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον υποδέχτηκαν το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η παγκόσμια πρωτοβουλία “Scouting for Global Road Safety"στο  23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree που πραγματοποιήθηκε από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2015 στην Ιαπωνία. Το Ινστιτούτο συμμετείχε ως εταίρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκοπικής Κίνησης (World Organization of the Scout Movement ), υπό την Αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βασικός σκοπός του ήταν να ενημερώσει αλλά και να διενεργήσει έρευνα σχετικά με την οδική ασφάλεια, αλλά και πώς να προφυλασσόμαστε από τους κινδύνους που κρύβονται στους δρόμους.

Μετά τη Σουηδία, την Ελβετία και τον Καναδά, το Ι.Ο.ΑΣ. συμμετέχει για τέταρτη φορά σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή παγκόσμια διοργάνωση. Εφέτος, στην Ιαπωνία, 35.000 πρόσκοποι ηλικίας 14-18 ετών, από 150 χώρες, 8.500 εθελοντές και 10.000 επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, έδωσαν δυναμικά το παρών σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, μας τίμησαν με την παρουσία τους δείχνοντας  ενδιαφέρον για το έργο του Ινστιτούτου, ο κ. Ahmad Alhendawi, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε για θέματα της νεολαίας, ο διάδοχος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, και η Α.Ε. κ. Faisal Bin Muaammar, Γ.Γ. του KAICIIDInternational Dialogue Centre.

Το Ι.Ο.ΑΣ. πραγματοποίησε τις δράσεις του στο GDV (Global Development Village), οι οποίες αφορούσαν  σε α) Εκπαίδευση και β) Έρευνα. Νέοι και νέες στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Scouting for Global Road Safety», φόρεσαν ανακλαστικά γιλέκα, και έλαβαν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας. Ενδεικτικά αναφέρονται εργαστήρια με ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά προσομοίωσης μέθης κατά την οποία ο χρήστης, φορώντας τα, μπορούσε να καταλάβει πώς αισθάνεται κάποιος που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και  θέματα σχετικά με την ταχύτητα, τη χρήση ζώνης, την απόσπαση προσοχής, και τη σωστή χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Τέλος, μια από τις διαδραστικές δραστηριότητες που συνέβαλλαν στην απόκτηση χρήσιμων συμπερασμάτων ήταν το «Walking Debate», όπου οι νέοι καλούνταν να πάρουν  θέση σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τους συμμετέχοντες, αλλά και μια πολύτιμη εμπειρία για τους ανθρώπους του Ι.Ο.ΑΣ. καθώς προέκυψαν αντικρουόμενες και πολλές φορές ξεπερασμένες νοοτροπίες όπως π.χ. η αντίληψη πολλών νέων ότι δεν αποτελεί πρόβλημα το να πιεί κάποιος λίγα ποτά και μετά να οδηγήσει, καθώς επίσης η παραδοχή επιθετικής οδικής συμπεριφοράς σε ορισμένες χώρες κλπ. Τα παραπάνω καταγράφηκαν και επιβεβαιώθηκαν και από σχετικά ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους προσκόπους. Η πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε με τη συγκινητική τελετή «Ενώνοντας τα χέρια για την Οδική Ασφάλεια», με νέους ανθρώπους από διαφορετικά έθνη συγκεντρωμένους με ενότητα να δίνουν όρκο αφοσίωσης στην Οδική Ασφάλεια.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, ο κ. Steven Carey (Head of Contingent of Scouting Ireland) και ο κ. Joao Gonzales (World Scout Comittee) απευθύνθηκαν σε αντιπρόσωπους προσκόπων των αποστολών των 120 χωρών που συμμετείχαν στο Jamboree.

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. παρουσίασε επίσης μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του κ.Jean Todt, Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την Οδική Ασφάλεια, το οποίο ηχογραφήθηκε για την υποστήριξη του Ινστιτούτου μας, του Παγκόσμιου Προσκοπικού Jamboree και της τελετής: "Ενώνοντας τα χέρια για την Οδική Ασφάλεια."

Η ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. αποτελούνταν από: Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά (Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς"),  τους πρόσκοπους και εθελοντές από την Ελλάδα Μαριάννα Δεληκατερίνη, Αλεξία Κονδυλιού, Άρη Κοπανάκη, Σάββα Κοτρίδη, Γιώργο Μυλωνά, Παντελή Ρέλλα, Μαρία Φουντεδάκη, αλλά και Ciara Keeganκαι Grace Lawlor(Ιρλανδία), Conor Flanagan και Brian Conville (Πρόσκοποι από  Ιρλανδία), και από την Ομάδα Διεθνούς Εξυπηρέτησης οι Katrin Ekstrom (IST, Σουηδία), Dexter Tahara (US), και Vincent Lum (IST, Malaysia).

Η εμπειρία αυτή συνολικά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση που συναντήσαμε, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 παγκοσμίως, και το Ι.Ο.ΑΣ., ως Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) για θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων, μέσα από τη δράση του Jamboree, βρίσκει μια ακόμα ευκαιρία να μεταφέρει τη γνώση για τους τρόπους εφαρμογής της οδικής ασφάλειας και την ελπίδα για λιγότερους θανάτους στην άσφαλτο.

 

( photo2: Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά μαζί με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, για τη νεολαίο κ. Ahmad Alhendawi.)


 

 ( photo3: Πρόσκοποι παρακολουθούν επίδειξη εφαρμογών για την Οδική Ασφάλεια.)PHOTO GALLERY 

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion