Αποχαιρετώντας έναν ενθουσιώδη εθελοντή, ενεργό πολίτη και δημιουργικό συνεργάτη του Ι.Ο.ΑΣ.

Αποχαιρετώντας έναν ενθουσιώδη εθελοντή, ενεργό πολίτη και δημιουργικό συνεργάτη του Ι.Ο.ΑΣ.
Εditorial από την Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ.
κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά
Θυμάμαι σαν και σήμερα την ημέρα πίσω στο 2007, που ο Κώστας ήρθε και με βρήκε προτείνοντας μου να συνεργαστούμε σε ένα ζήτημα που θα αξιοποιούσε και θα ενίσχυε το δίκτυο των εθελοντών μας για την ανάδειξη των προβλημάτων του οδικού δικτύου.
Εθελοντής του Ι.Ο.ΑΣ. ο ίδιος και όλοι οι μοτοσικλετιστές συνεργάτες και φίλοι του, ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να «καρφώνουν» τα επικίνδυνα σημεία στους δρόμους αξιοποιώντας την εφαρμογή που αναπτύχθηκε για το Ι.Ο.ΑΣ. μέσα από την πλατφόρμα του MSFREE. Η εφαρμογή συνέβαλε καθοριστικά στην υποστήριξη του έργου συγκροτημένων εθελοντικών ομάδων για φωτο-αυτοψίες περιοχών και την κατηγοριοποίηση των σημείων σε περιοχές επικίνδυνες για τους οδηγούς, τα οχήματα και τους πεζούς.
Το εύστροφο μυαλό του Κώστα δημιούργησε το «PΙΝ Project», micro-site στο portal του MSFREE και του Ι.Ο.ΑΣ., όπου οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, μπορούσε να βάλει σε χάρτη μια καρφίτσα (ένα "pin") όπου εντόπιζε μια επικίνδυνη λακκούβα, μια κατεστραμμένη πινακίδα, κλπ. Στη συνέχεια οι εθελοντές μας έκαναν αυτοψίες σε αυτά τα σημεία και στη συνέχεια στο Δήμαρχο για να διορθώσει το πρόβλημα. Η βοήθειά του για την εκστρατεία που ετοιμάζαμε για τον εντοπισμό των επικίνδυνων για τροχαία δυστυχήματα σημείων σε όλη τη χώρα ήταν ανεκτίμητη.
Αυτή η εκστρατεία που τα ΜΜΕ την ονόμασαν «το κίνημα της λακκούβας» και είχε μεγάλη επιτυχία δε θα γινόταν χωρίς την αφιλοκερδή και ενθουσιώδη στήριξη του Κώστα.
Eμπνευστής της ιδέας του PIN Project, μέσα από τη συνεργασία του MSFREE με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στήριξε την προσπάθεια του να αναπτυχθεί ο διάλογος των απλών πολιτών για θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφορών. «Παρακολουθώντας τα όσα κάνετε και γνωρίζοντας την πραγματική αδυναμία του συστήματος να δρα υπέρ του πολίτη, το Ι.Ο.ΑΣ. είναι ο ιδανικός "κηδεμόνας" της προσπάθειας αυτής», μου τόνισε και αργότερα μου το υπογράμμισε και στην επίσημη επιστολή του που θα σηματοδοτούσε και την έναρξη της εποικοδομητικής συνεργασίας μας επίσημα πλέον.
Στην πορεία της συνεργασίας μας ο Κώστας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και έκτοτε πλέον αναφερόταν ως Κώστας Εφήμερος.
Ο Κώστας έφυγε. Όλοι είμαστε «εφήμεροι», αλλά κάποιοι αφήνουν πίσω τους σπαρμένα χωράφια που ανθίζουν.
Τα λόγια του, που μου είχε γράψει σε κάποια από την επαγγελματική μας αλληλογραφία εκείνη την εποχή, αντανακλούν ανάγλυφα την πίστη του για τον άνθρωπο να αλλάζει τη ζωή του προς το καλύτερο. «Πιστεύω στη δύναμη των πολιτών και είμαι σίγουρος ότι η θετική προσέγγιση των προβλημάτων μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους φορείς.»
Εμείς όλοι που τον γνωρίσαμε και απολαύσαμε το πνεύμα και την προσφορά του, δεν ξεχνάμε κι έχουμε μόνο ένα πράγμα να του πούμε: Ευχαριστούμε!
NEWSDESK
Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Tροχαία Συμβάντα στο σταθμό ΜΕΤΡΟ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
19/Φεβ/2025
8ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”
29/Ιαν/2025
Η Νέα Οδός και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" ενισχύουν την Τροχαία Χαλκίδας με επιστόμια για πραγματοποίηση ελέγχων αλκοολομέτρησης.
31/Δεκ/2024
Εορταστική πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
24/Δεκ/2024