
Η ανταλλαγή πληροφοριών και η δυνατότητα να κάνουμε τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διακρίναμε στην επαφή που είχαμε με τους νέους, κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboreeπου πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ιαπωνία.
Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν, σε καθημερινή βάση, πρόσκοποι, βαθμοφόροι, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών από όλον τον κόσμο επισκέπτονταν το περίπτερο του Ινστιτούτου προκειμένου να συμμετέχουν στις βιωματικές δραστηριότητές του; Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε συμμετέχοντες από το Τρίνινταντ, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, τη Σλοβενία, τη Ρωσία, την Ιταλία, το Χονγκ Κόνγκ, την Γαλλία, την Βραζιλία, την Σουηδία, την Ουγγαρία και ασφαλώς από την Ιαπωνία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες φόρεσαν ανακλαστικά γιλέκα ώστε να λάβουν μέρος στις διάφορες δραστηριότητες που περιελάμβανε το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας του Ινστιτούτου.
Η εκκίνηση δόθηκε από δυο ανεξάρτητες μεταξύ τους αλλά με εξαιρετικό ενδιαφέρον συσκευές. Η πρώτη από αυτές αφού κατέγραφε τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού, υπολόγιζε – βάσει της ταχύτητας κίνησης αλλά και τις εξωτερικές συνθήκες (στεγνό, ολισθηρό ή παγωμένο οδόστρωμα) – την απόσταση που απαιτείται προκειμένου να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο.
Η άλλη συσκευή περιελάμβανε μια ζυγαριά και έναν υπολογιστή τα οποία επικοινωνούσαν μέσω Bluetooth και υπολόγιζαν τη δύναμη που ασκεί το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης, ανάλογα την ταχύτητα σύγκρουσης και το σωματικό βάρους του εμπλεκόμενου στη σύγκρουση. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που προκάλεσαν έκπληξη σε όλους τους προσκόπους μιας και μπορούσαν, όχι πλέον θεωρητικά, αλλά μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και προσομοιωτών να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες για την Οδική Ασφάλεια.
Η δεύτερη δραστηριότητα αφορούσε ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά προσομοίωσης μέθης κατά την οποία ο χρήστης, αφού πρώτα τα φορούσε, μπορούσε να καταλάβει πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο και πως αισθάνεται κάποιος που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ. Επίδραση που γίνονταν ακόμα πιο έντονη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όταν και έπρεπε να κάνεις ελιγμούς ανάμεσα από κώνους. Εκεί αντιλαμβανόσουν πλήρως πως, όταν έχεις καταναλώσει αλκοόλ, οι αισθήσεις δεν λειτουργούν στο έπακρο με αποτέλεσμα να μην μπορείς να συγκεντρωθείς σε αυτό που πρέπει να κάνεις (π.χ. οδήγηση).
Στην τρίτη δραστηριότητα, το walking debate, οι πρόσκοποι καλούνταν να πάρουν θέση σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια. Έτσι μετά την «τοποθέτηση» του συνεργάτη του Ινστιτούτου, κάθε πρόσκοπος, έπρεπε ανάλογα με το τι πίστευε να κινηθεί στην αντίστοιχη από τις τρείς ενδείξεις (συμφωνώ, διαφωνώ, δεν είμαι σίγουρος). Αυτή ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μιας και όλοι μπόρεσαν να αντιληφθούν τις διαφορετικές οπτικές γωνιές μέσω των οποίων προσεγγίζει κάποιος θέματα Οδικής Ασφάλειας. Ήταν το ίδιο εκπαιδευτικό τόσο για εμάς όσο και τους συμμετέχοντες, να ακούν ορισμένους νεαρούς να δηλώνουν απερίφραστα πως δεν αποτελεί πρόβλημα το να πιεί κάποιος λίγα ποτά και μετά να οδηγήσει, όπως και το πόσο επιθετικοί είναι οι οδηγοί στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Προκειμένου μάλιστα να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για αυτές , τις συγκεκριμένες νοοτροπίες και τον τρόπο συμπεριφοράς των οδηγών σε άλλες χώρες μοιράστηκαν στους προσκόπους ερωτηματολόγια. Μετά τη συμπλήρωση τους κάθε ένας από αυτούς, ως «έπαθλο» για τη συμμετοχή του στην έρευνα, παραλάμβανε ένα βραχιόλι και ένα σιδερότυπο με μήνυμα σχετικό με την Οδική Ασφάλεια. Στο τέλος κάθε ομάδας μάλιστα, μια νέα πολύ μικρότερη ομάδα σχηματίζονταν από επιλεγμένους συμμετέχοντες οι οποίοι μας βοήθησαν να αναλύσουμε εις βάθος αλλά και να κατανοήσουμε τη στάση της νεολαίας σε θέματα οδικής ασφάλειας όπως την κατανάλωση οινοπνεύματος από ανηλίκους και την νοοτροπία κατά την οδήγηση.
Και οι δραστηριότητες για την πρώτη ημέρα του 23ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Jamboree δεν σταμάτησαν στις παραπάνω, καθώς η ομάδα του Ινστιτούτου δημιούργησε ειδικές κατασκευές προκειμένου να προβάλλονται μηνύματα και videoπου αφορούν την οδική ασφάλεια αλλά και έστησε ένα «παιχνίδι» που έκανε σαφείς τους κινδύνους που διατρέχει κάποιος όταν αποσπαστεί η προσοχή του κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή της πεζοπορίας.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή την πρώτη ημέρα, καθώς κάθε πρόσκοπος που επισκέφθηκε το περίπτερο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κατανόησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της Οδικής Ασφάλειας ενώ έφευγε με ένα χαμόγελο ικανοποίησης ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του.
Συντάκτες: Ciara Keegan, Aris Kopanakis, Brian Conville – Απόδοση στα Ελληνικά: Δημήτρης Χατζηδοπαυλάκης
φωτογραφία 1:Η ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. στο 23rd World Scout Jamboree. Απο αριστερά προς τα δεξιά: Ciara (Ιρλανδία),Αλέξία, Katrin (Σουηδία), Grace (Ιρλανδία),Γιώργος,Connor και Bryan (Ιρλανδία),Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά(Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ."Πάνος Μυλωνάς"), Μαρία, Αρης, Παντελής, Texter (IST, US), Μαριάννα,Vincent (IST, Malaysia) και Σάββας.
φωτογραφία 2:Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά με την κα Mari Nakano πρόεδρο του 23rd World Scout Jamboree Management Team και μέλος του World Scout Committee
φωτογραφία 3: Δημοσίευμα σχετικά με τις δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ. στο 23rd World Scout Jamboree από το WA newspaper επίσημο έντυπο της διοργάνωσης