Radar Οδικής Ασφάλειας (νέα από τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας)
Radar Οδικής Ασφάλειας (νέα από τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας)


☑ Πιείτε νεράκι, κάνει καλό στην οδήγηση!
Έρευνα του 2015 από το πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, έδειξε ότι οι οδηγοί που δεν έχουν πιει αρκετά υγρά και βρίσκονται σε κατάσταση αφυδάτωσης, κάνουν τα ίδια οδηγικά λάθη με όσους έχουν 0,08% αλκοόλ στο αίμα τους, ποσότητα που αποτελεί το τρέχον όριο κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι οδηγοί που κατανάλωναν μόνο μια γουλιά νερού (25ml) ανά ώρα, έκαναν υπερδιπλάσιο αριθμό σφαλμάτων στο δρόμο, σε σχέση με εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά.
Τα λάθη αφορούσαν καθυστερημένη πέδηση, απόκλιση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας κ.α.
Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πολύ απλή πράξη της κατανάλωσης περισσότερου νερού.
 
☑ Τρισδιάστατες (3D) διαβάσεις
Στην Ισλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Ísafjörðu, έχει υλοποιηθεί η παρακάτω εντυπωσιακή - όπως θα δείτε στο βίντεο- ιδέα με σκοπό να "αναγκάζουν" τους οδηγούς να επιβραδύνουν στις διαβάσεις των πεζών.
Εγκατέστησαν τρισδιάστατες (3D) διαβάσεις όπου με τη χρήση της τεχνικής της οφθαλμαπάτης οι οδηγοί κατά την προσέγγισή τους στη διάβαση, αισθάνονται ότι κινούνται να διαπεράσουν τσιμεντένια ανασχετικά μπλοκ οπότε και κόβουν ταχύτητα.
Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό οπτικά και όπως αποδεικνύεται αποτελεσματικό στο στόχο του.
Η ιδέα έχει πρωτοεφαρμοσθεί στην Ινδία, στην πόλη Ahmedabad, και ύστερα από έξι μήνες δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα στις ασυνήθιστες αυτές διαβάσεις.
 
☑ Κινητό Τηλέφωνο ➞ Μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό!
Ωραιότατη καμπάνια από τον Οργανισμό Motor Accident Commission of South Australia, που δραστηριοποιείται στη Αυστραλία, για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη χρήση smartphones κατά την οδήγηση.

☑ Διαδραστική διασταύρωση ειδοποιεί τους οδηγούς για αφηρημένους πεζούς με την βοήθεια υψηλής τεχνολογίας
Διαδραστική διασταύρωση (starling crossing) που ειδοποιεί τους οδηγούς όταν υπάρχει αφηρημένος πεζός που διασχίζει το δρόμο κοιτώντας το smartphone του, είναι το νέο πρωτοποριακό εργαλείο που ανέπτυξε η βρετανική εταιρία Umbrellium με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.
Το σύστημα αυτό λειτουργεί με τη βοήθεια καμερών και νευρωνικών δικτύων και μπορεί να υπολογίσει την κίνηση των ανθρώπων που κινούνται πάνω στις διαβάσεις σε πραγματικό χρόνο και να ειδοποιεί έγκαιρα τους οδηγούς με προειδοποιητικά φωτεινά μοτίβα πάνω στο δρόμο ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις
Ένα τέτοιο πρότυπο σύστημα, έχει εγκατασταθεί σε διάβαση στο Νότιο Λονδίνο για δοκιμαστικό σκοπό και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου που η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την οδική ασφάλεια στο κοντινό μέλλον.
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion