Η θέση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην επιστολή της ομάδας κοινωνικής δικτύωσης «Γυναίκες με αναπηρία(ΓμεΑ)»
 Η θέση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην επιστολή της ομάδας κοινωνικής δικτύωσης «Γυναίκες με αναπηρία(ΓμεΑ)»
Αθήνα, 23/01/2018
 
 
 
 
Η θέση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην επιστολή της ομάδας κοινωνικής δικτύωσης «Γυναίκες με αναπηρία(ΓμεΑ)»

Αγαπητές Κυρίες
Αγαπητοί Κύριοι,
 
Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη θέση μας σχετικά με την ενημερωτική καμπάνια «Πριν λίγο καιρό…δεν έκοψα ταχύτητα.» με μήνυμα «Κόψε ταχύτητα. Προστάτεψε τη ζωή» που δημιούργησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο πλαίσιο της 4ης  Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (8-14/5/2017). Σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους και τις οδυνηρές συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας, έναν από τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και τραυματισμών διεθνώς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την καμπάνια στους νέους άνδρες, κατηγορία οδηγών που εμπλέκονται συχνότερα σε σοβαρά τροχαία συμβάντα εξαιτίας της ταχύτητας και ειδικότερα στους οδηγούς 15-29 ετών, ηλικιακή ομάδα για την οποία τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
 
Σε καμία περίπτωση στόχος δεν ήταν να θιχτεί καμία κοινωνική ομάδα και ούτε πιστεύουμε πως η αναπηρία ενός ατόμου το αποκλείει από μια κανονική και ποιοτική καθημερινότητα. Αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε είναι ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού από έλλειψη μέτρων πρόληψης.
 
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με τη στάση του, τις δράσεις και τις συνεργασίες του στέκεται κοντά στα άτομα με αναπηρία ακριβώς επειδή γνωρίζει πως η αναπηρία δεν αποτελεί τροχοπέδη στην κανονικότητα και μάλιστα το Ινστιτούτο αγωνίζεται καθημερινά για την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής και την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας προσπαθώντας να βελτιώσει τις υποδομές στον αστικό ιστό (ράμπες στα πεζοδρόμια, διαβάσεις με ηχητικές σημάνσεις για ΑμεΑ κα).
Επίσης συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. σε δράσεις και εκδηλώσεις είναι ΑμεΑ με παγκόσμιες διακρίσεις στο χώρο του αθλητισμού όπως οι Παραολυμπιονίκες: Γιάννης Κωστάκης, Δήμητρα Κοροκίδα, και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συνεργάτες μας καθώς και εκπρόσωποι φορέων με σημαντικές πρωτοβουλίες σε θέματα της κοινωνικής ζωής της χώρας, όπως ο κ. Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).
 
Μολονότι συμφωνούμε ότι η αναπηρία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά έκπτωση της ποιότητας ζωής και αποκλεισμού του ατόμου από όλες τις εκφάνσεις της, εντούτοις εξαιτίας της έλλειψης υποστηρικτικού περιβάλλοντος, με τις κρατούσες συνθήκες επιφέρει ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες, για αυτό το λόγο την επιλέξαμε ως  μέσο προβολής του μηνύματος, χρησιμοποιώντας επίσης και την εικόνα του γλυπτού του Ροντέν «Ο σκεπτόμενος άνθρωπος», στη αφίσα της καμπάνιας.
 
Να σας επισημάνουμε επίσης πως κατά την παρουσίαση της καμπάνιας από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε Συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Παραολυμπιονίκης και θύμα τροχαίου, κυρία Δήμητρα Κοροκίδα, η οποία αναφερόμενη στην εν λόγω καμπάνια τόνισε: «Φέρει αλήθεια το μήνυμά της και θα πρέπει να ακουστεί δυνατά, ειδικά από τους νέους. Κανείς μας δεν θέλει να χάσει τη ζωή του ή να μείνει ανάπηρος. Είναι κρίμα να μετράμε τόσες χαμένες ζωές στο δρόμο. Πρέπει όλοι, σαν μια γροθιά, μαζί και με το Ινστιτούτο, να συμβάλλουμε στη μείωση των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας».
 
Από την οπτική του Ινστιτούτου το εν λόγω κοινωνικό μήνυμα στοχεύει, όπως και το σύνολο των δράσεων του, στην πρόληψη. Το βιντεο πράγματι είναι άκρως ρεαλιστικό, όμως δε μιλάει για άτομα με αναπηρία, αλλά για άτομα που κατέληξαν σε αναπηρία από τροχαίο επειδή δεν χρησιμοποιούσαν μέτρα ασφάλειας και αυτό δεν είναι ρατσιστικό στερεότυπο αλλά η πραγματικότητα και θεωρούμε χρέος μας να την αναδείξουμε με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και τη ζωή.
 
Σχετικά με το «μύθο περί αναπηρικής δυστυχίας»  που αναφέρετε στην επιστολή σας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως το Ι.Ο.ΑΣ. είναι ο τελευταίος Οργανισμός που θα πρόβαλλε ένα τέτοιο στερεότυπο, δεδομένου πως η ιδρύτρια του, κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, είναι μια μητέρα που χτυπήθηκε από το τραγικότερο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί σε μια γυναίκα, αυτό του άδικου χαμού του γιού της σε ηλικία 22 ετών από τροχαίο δυστύχημα. Όμως βρήκε τη δύναμη να μετατρέψει την οδύνη της σε δημιουργία και να αφιερώσει τη ζωή της στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Κατάφερε να εξελιχθεί σε παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς και αγάπης για τον συνάνθρωπο καταρρίπτοντας το στερεότυπο της χαροκαμένης μάνας που πνίγεται στη δυστυχία της. Πως θα ήταν δυνατό ένας Οργανισμός που δημιουργήθηκε από τη δύναμη ψυχής ενός χτυπημένου ανθρώπου που δεν το έβαλε κάτω, να προβάλλει τη μοιρολατρική αποδοχή των ατόμων με αναπηρία όπως υπαινίσσεστε;
 
Να σας υπενθυμίσουμε επίσης πως το βίντεο έχει δεχθεί την αναγνώριση από Διεθνείς Οργανισμούς με παγκόσμια απήχηση και εμπειρία σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, όπως ο ΟΗΕ του οποίου το Ινστιτούτο αποτελεί Συμβουλευτικό Όργανο για θέματα Οδικής Ασφάλειας, η FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) οι οποίοι το έχουν αναρτήσει στα κοινωνικά τους δίκτυα και ιστοσελίδες τους.
Επιπλέον τα μηνύματα της καμπάνιας προβλήθηκαν και στην Κύπρο μέσω του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου (CAA).
 
Στο παραπάνω πλαίσιο παραμένουμε στη διάθεσή σας.


Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210-8620150, 6984111206, www.ioas.gr
 
 
ΒΙΝΤΕΟ
A while ago... / the CAA _ RSI Panos Mylonas #SlowDown campaign video
Η ΕΡΤ1 παρουσιάζει τη νέα καμπάνια του ΙΟΑΣ για την ταχύτητα
 
NEWSDESK
Ελαστικά και οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες
04/Φεβ/2023
6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς”
02/Φεβ/2023
Το Ι.Ο.ΑΣ. στο The Economist
02/Φεβ/2023
Θέση Εργασίας
31/Ιαν/2023
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2023 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion