1.100 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα οδικής ασφάλειας στο Ν. Λάρισας
1.100 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και  εκπαιδεύτηκαν σε θέματα οδικής ασφάλειας στο Ν. Λάρισας

                                                                                                     Λάρισα, 20/02/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


1.100 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και
εκπαιδεύτηκαν σε θέματα οδικής ασφάλειας στο Ν. Λάρισας


 


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο μέρος του Προγράμματος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το ΕΚΑΒ Λάρισας με αντικείμενο την Ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

Στο πρόγραμμα το οποίο διήρκησε 5 ημέρες από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαν συνολικά πάνω από 1100 μαθητές και 400 εκπαιδευτικοί της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση.

Στην θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους – οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες κλπ. Καλύφθηκε το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής και της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους και εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της συμπεριφοράς και της ευγένειας στο δρόμο, της σωστής αντιμετώπισης των τραυματιών / παθόντων μετά από τροχαίο συμβάν και εν γένει της προαγωγής και της συμμετοχής στον εθελοντισμό για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Στη βιωματική εκπαίδευση έγινε χρήση έξι προσομοιωτών του Ι.Ο.ΑΣ., αυτών της σύγκρουσης, της ζυγαριάς συσχέτισης βάρους – αδρανειακής μάζας, της μέτρησης του χρόνου αντίδρασης, της οδήγησης σε διάφορες συνθήκες, της μέθης (με χρήση ειδικών γυαλιών) και της ανατροπής.
 
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες η «ανακύκλωση» παιδικών καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτων για την ενίσχυση απόρων οικογενειών, μιας νέας εκστρατείας που ξεκινάει το Ι.Ο.ΑΣ.. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς και όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να τα προσκομίσουν εγκαίρως μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για το Ν. Λάρισας οπού έχει δημιουργηθεί κέντρο περισυλλογής και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στο Ι.Ο.ΑΣ. για την προώθησή τους στις ενδιαφερόμενες οικογένειες.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι – καθηγητές και δάσκαλοι έλαβαν «Βεβαίωση Παρακολούθησης στο «Πρόγραμμα AVENUE for Traffic Safety»,  οι δε μαθητές έλαβαν «Αναμνηστικό Συμμετοχής» για την παρακολούθηση του προγράμματος «Γνώση-Πρόληψη-Ζωή» τα οποία εκδίδει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και υπογράφει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους.

Η άρτια οργάνωση του προγράμματος από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο άψογος συντονισμός των εμπλεκομένων, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. κ.κ. Χατζηδοπαυλάκη Δημήτρη, Φωτόπουλο Σωτήρη, Γιαννόπουλο Ανδρέα και τον εκπαιδευτή του ΕΚΑΒ κ. Ξενοφώντα Λέτσα καθώς και ο υπέροχος χώρος που φιλοξένησε το πρόγραμμα -Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα- έκαναν αυτή την εκδήλωση μοναδική.

Ευελπιστούμε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και τα μηνύματα του προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες

 

.
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion