14 χρόνια δράσης. Και συνεχίζουμε…

Η επέτειος από την ίδρυση του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συμπίπτει με την ολοκλήρωση των εργασιών της Διημερίδας LEARN στην Αθήνα και της 5ης Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια του ΟΗΕ.
Στις 12 Μαΐου 2005 συστάθηκε το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα. Αιτία για την ίδρυσή του ήταν τα τροχαία δυστυχήματα που συνεχίζουν να αποτελούν και σήμερα μία παγκόσμια μάστιγα, με 1,35 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, παρά τη βελτίωση της τελευταίας δεκαετίας, συνεχίζει να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Αφορμή για την ίδρυση του Ι.Ο.ΑΣ. ήταν ο αδόκητος χαμός ενός νέου ανθρώπου, ταλαντούχου και γεμάτου ζωή, του Πάνου Μυλωνά. Ο Πάνος ήταν 22 ετών, τεταρτοετής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Αρθρογράφος-Συντάκτης Ειδικού Τύπου για το αυτοκίνητο, όταν έχασε άδικα τη ζωή του στο δρόμο για τη Σχολή του. Ο ανείπωτος πόνος από το χαμό του Πάνου μετουσιώθηκε σε όραμα, σε δημιουργία, σε συνεχή αγώνα και προσπάθεια για δράσεις με θετικό πρόσημο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Όραμα του Ινστιτούτου είναι να αποτελεί Οργανισμό αναφοράς και δύναμη έμπνευσης και δράσης για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα», έτσι ώστε καμία οικογένεια να μη θρηνεί ανθρώπινες απώλειες στους δρόμους της χώρας μας.
Η αποστολή του Ινστιτούτου εδώ και 14 χρόνια είναι να ασκεί επιρροή στην Κοινωνία για την καλλιέργεια κυκλοφοριακής παιδείας και την υιοθέτηση μιας ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο υποστηρίζει τους φορείς της Πολιτείας σε δράσεις πρόληψης. Γι’ αυτόν το σκοπό διοργανώθηκαν και συνεχίζουν να διοργανώνονται δράσεις για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, και την εκπαίδευση όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων, φέρνοντας κοντά Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς και Οργανισμούς μαζί με την Κοινωνία των Πολιτών.
Η σημασία της εκπαίδευσης στην κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια είναι εξαιρετικά μεγάλη, ιδιαίτερα μάλιστα από τις μικρές ηλικίες, τους εφήβους και τους νέους, που αποτελούν τους μελλοντικούς οδηγούς και το μέλλον του τόπου μας. Μέχρι σήμερα το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» έχει εκπαιδεύσει πάνω από 190.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερους από 5.000 εκπαιδευτικούς, πάνω από 13.000 ενήλικες-υπαλλήλους εταιρειών και περισσότερους από 24.000 στρατευμένους νέους και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ 7 εκατομμύρια πολιτών έχουν εκτεθεί στα κοινωνικά μηνύματα και τις καμπάνιες του Ινστιτούτου.
Με δεδομένη την τεράστια συμβολή της εκπαίδευσης στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και το αποδεδειγμένο στην πράξη έργο του Ι.Ο.ΑΣ. προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8-9 Μαΐου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια του ΟΗΕ, η Διημερίδα Εμπειρογνωμόνων από 10 καταξιωμένους Οργανισμούς, για την εκπαίδευση όσον αφορά στην οδική ασφάλεια και στην κινητικότητα στην Ευρώπη (LEARN). Το πρόγραμμα LEARN, συντονιστής του οποίου είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), με την υποστήριξη του VSV και του Fundación MΑPRFE, συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από χώρες που εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην οδική ασφάλεια και την κινητικότητα στην Ευρώπη. Τη συνάντηση φιλοξένησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η εκπαίδευση θεωρείται ουσιαστικό μέρος της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Οδική Ασφάλεια και την Κινητικότητα και πρέπει να αποτελέσει μία διαδικασία δια βίου μάθησης. Γι’ αυτόν το λόγο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη και στην πολιτική που πρέπει να ακολουθείται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, σκοπός του έργου είναι να ενδυναμώσει την κοινότητα των ειδικών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής στην Ευρώπη με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας καθώς και με τη διοργάνωση ετησίων σεμιναρίων σε όλη την Ευρώπη.
Η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», καλωσόρισε θερμά τους εμπειρογνώμονες και μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία του Ινστιτούτου, εστιάζοντας κυρίως στα προγράμματα για τους νέους που υλοποιεί σήμερα το Ινστιτούτο. Μοιράστηκε επίσης μαζί τους το πρόγραμμα BRAAVO, το οποίο το Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της FIA, θα υλοποιήσει στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ το επόμενο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του 24ου World Scout Jamboree (Παγκόσμια Προσκοπική Συνάντηση), όπου θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 50.000 πρόσκοποι από 170 χώρες. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καλωσορίζουμε τους συνεργάτες μας από κορυφαίους Οργανισμούς και χώρες της Ευρώπης, που όχι απλά πιστεύουν στην αξία της οδικής ασφάλειας αλλά σχεδιάζουν και κάνουν πράξη έργα για τη βελτίωσή της. Σήμερα ήρθαν στην Αθήνα να μοιραστούν μαζί μας εξαιρετικά αποτελέσματα και πολιτικές που αποδείχτηκαν στην πράξη σημαντικές και αποτελεσματικές, καθώς συνέβαλαν στην εκπαίδευση για την ασφάλεια των μετακινήσεων και την καλύτερη κινητικότητα».
Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος LEARN, κ. Frank Mutze (ETSC) είπε τα εξής: «Με αυτό το πρόγραμμα φέρνουμε κοντά εμπειρογνώμονες στο θέμα εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια, από όλη την Ευρώπη, για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές».
Σύμφωνα με τον κ. Werner De Dobbeleer, εκπρόσωπο του Φλαμανδικού Οργανισμού για την Οδική Ασφάλεια και την Κινητικότητα, «η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια και την κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με την οδική ασφάλεια, καθώς θέτει τις βάσεις για μία ασφαλή και υπεύθυνη οδική και οδηγική συμπεριφορά στο μέλλον».
Ο κ. Michael McDonell από τον Οργανισμό Μεταφορών της Σκωτίας, επεσήμανε τα εξής: Στη Σκωτία έχουμε μια κυβερνητική δέσμευση την οποία ονομάζουμε «Να κάνουμε το σωστό για κάθε παιδί» (‘Getting it Right for Every Child’ (GIRFEC). Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά και τους νέους μας ελλοχεύει στο δρόμο, η εκπαίδευση για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια είναι απαραίτητη για να συμβάλει στην επίτευξη της δέσμευσης του GIRFEC.»
«Η σωστή εκπαίδευση για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και οι ενήλικες (γονείς, δάσκαλοι κλπ.) έχουν υποχρέωση να την παρέχουν», ανέφερε η κυρία Satu Tuomikoski, από τον Οργανισμό Εκπαίδευσης της Φινλανδίας.
Η κυρία Kristin Stromme, από τον Οργανισμό για την Οδική Ασφάλεια της Νορβηγίας, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μέσα από την εκπαίδευση τα παιδιά υιοθετούν καλές συνήθειες».
Σύμφωνα με τον κύριο Alain Areal του Οργανισμού PRP (Πορτογαλία), «Η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια είναι μια δια βίου διαδικασία και πρέπει να αποτελεί ευθύνη των δημόσιων Οργανισμών και Φορέων, του Ιδιωτικού τομέα καθώς και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια ασφαλής, ευημερούσα και υγιής ανάπτυξη της κοινωνίας. Για να δημιουργηθεί μια κουλτούρα οδικής ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης πρέπει να επενδύσουν όλοι στη γενιά του σήμερα αλλά και στις μελλοντικές γενιές και να διασφαλιστούν πρότυπα για την ασφάλεια και την υγεία».
«Η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια είναι σημαντική αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχει δομηθεί με σωστό τρόπο», δήλωσε η κυρία Wilma Slinger από την Ολλανδία. «Με βάση αυτό το σκεπτικό συλλέγουμε στοιχεία και μοιραζόμαστε τη γνώση για όλες εκείνες τις πτυχές που αφορούν στην ποιότητα των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είμαστε μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ευρωπαϊκού προγράμματος LEARN!».
Σύμφωνα με την κυρία Lise Heiner Schnidt, από την Rådet Sikker Trafik (Δανία), «Η οδική ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι σημαντική για όλους, καθώς είμαστε όλοι χρήστες της οδού κάθε μέρα - ως πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, κλπ.»
Η διήμερη συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα πολιτικής και εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια. Η ολοκλήρωση της εποικοδομητικής Διημερίδας οδήγησε στην πρόοδο των εργασιών για τη διαμόρφωση των εγχειριδίων για τους ειδικούς, τα οποία θα περιέχουν καλές πρακτικές για το σχεδιασμό, τον έλεγχο, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κινητικότητα.
NEWSDESK
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στην 4η Παγκόσμια Διυπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια
04/Μαρ/2025
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συμμετέχει στην 7η Διεθνή Έκθεση Verde.tec και διακρίνεται με βραβείο στα Greek Green Awards 2025
24/Φεβ/2025
Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Tροχαία Συμβάντα στο σταθμό ΜΕΤΡΟ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
19/Φεβ/2025