Την Ελλάδα εκπροσώπησε το Ι.Ο.ΑΣ. στη Διημερίδα LEARN!
 Την Ελλάδα εκπροσώπησε το Ι.Ο.ΑΣ. στη Διημερίδα LEARN!
 
Διημερίδα με Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων από 10 καταξιωμένους Οργανισμούς από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις 8-9/5, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα LEARN, συντονιστής του οποίου είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), με την υποστήριξη του VSV και του Fundación MΑPRFE, συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από χώρες που εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην οδική ασφάλεια και την κινητικότητα στην Ευρώπη.

Τη συνάντηση φιλοξένησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η εκπαίδευση θεωρείται ουσιαστικό μέρος της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Οδική Ασφάλεια και την Κινητικότητα και πρέπει να αποτελέσει μία διαδικασία δια βίου μάθησης. Γι’ αυτόν το λόγο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη και στην πολιτική που πρέπει να ακολουθείται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, σκοπός του έργου είναι να ενδυναμώσει την κοινότητα των ειδικών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής στην Ευρώπη με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας καθώς και με τη διοργάνωση ετησίων σεμιναρίων σε όλη την Ευρώπη.

Η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», καλωσόρισε θερμά τους εμπειρογνώμονες και μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία του Ινστιτούτου, εστιάζοντας κυρίως στα προγράμματα για τους νέους που υλοποιεί σήμερα το Ινστιτούτο. Μοιράστηκε επίσης μαζί τους το πρόγραμμα BRAAVO, το οποίο το Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της FIA,  υλοποιεί αυτή την περίοδο στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ στη διάρκεια του 24ου World Scout Jamboree (Παγκόσμια Προσκοπική Συνάντηση), όπου λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 50.000 πρόσκοποι από 170 χώρες. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καλωσορίζουμε τους συνεργάτες μας από κορυφαίους Οργανισμούς και χώρες της Ευρώπης, που όχι απλά πιστεύουν στην αξία της οδικής ασφάλειας αλλά σχεδιάζουν και κάνουν πράξη έργα για τη βελτίωσή της. Σήμερα ήρθαν στην Αθήνα να μοιραστούν μαζί μας εξαιρετικά αποτελέσματα και πολιτικές που αποδείχτηκαν στην πράξη σημαντικές και αποτελεσματικές, καθώς συνέβαλαν στην εκπαίδευση για την ασφάλεια των μετακινήσεων και την καλύτερη κινητικότητα».
Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος LEARN, κ. Frank Mutze (ETSC) είπε τα εξής: «Με αυτό το πρόγραμμα φέρνουμε κοντά εμπειρογνώμονες στο θέμα εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια, από όλη την Ευρώπη, για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές». Σύμφωνα με τον κ. Werner De Dobbeleer, εκπρόσωπο του Φλαμανδικού Οργανισμού για την Οδική Ασφάλεια και την Κινητικότητα, «η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια και την κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε πολιτική σχετικά με την οδική ασφάλεια, καθώς θέτει τις βάσεις για μία ασφαλή και υπεύθυνη οδική και οδηγική συμπεριφορά στο μέλλον».

Ο κ. Michael McDonell από τον Οργανισμό Μεταφορών της Σκωτίας, επεσήμανε τα εξής: «Στη Σκωτία έχουμε μια κυβερνητική δέσμευση την οποία ονομάζουμε «Να κάνουμε το σωστό για κάθε παιδί» (‘Getting it Right for Every Child’ (GIRFEC). Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά και τους νέους μας ελλοχεύει στο δρόμο, η εκπαίδευση για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια είναι απαραίτητη για να συμβάλει στην επίτευξη της δέσμευσης του GIRFEC.» «Η σωστή εκπαίδευση για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και οι ενήλικες (γονείς, δάσκαλοι κλπ.) έχουν υποχρέωση να την παρέχουν», ανέφερε η κυρία Satu Tuomikoski, από τον Οργανισμό Εκπαίδευσης της Φινλανδίας.

Η κυρία Kristin Stromme, από τον Οργανισμό για την Οδική Ασφάλεια της Νορβηγίας, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μέσα από την εκπαίδευση τα παιδιά υιοθετούν καλές συνήθειες».

Σύμφωνα με τον κύριο Alain Areal του Οργανισμού PRP (Πορτογαλία), «Η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια είναι μια δια βίου διαδικασία και πρέπει να αποτελεί ευθύνη των δημόσιων Οργανισμών και Φορέων, του Ιδιωτικού τομέα καθώς και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια ασφαλής, ευημερούσα και υγιής ανάπτυξη της κοινωνίας. Για να δημιουργηθεί μια κουλτούρα οδικής ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης πρέπει να επενδύσουν όλοι στη γενιά του σήμερα αλλά και στις μελλοντικές γενιές και να διασφαλιστούν πρότυπα για την ασφάλεια και την υγεία».

«Η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια είναι σημαντική αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχει δομηθεί με σωστό τρόπο», δήλωσε η κυρία Wilma Slinger από την Ολλανδία. «Με βάση αυτό το σκεπτικό συλλέγουμε στοιχεία και μοιραζόμαστε τη γνώση για όλες εκείνες τις πτυχές που αφορούν στην ποιότητα των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είμαστε μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ευρωπαϊκού προγράμματος LEARN!».

Σύμφωνα με την κυρία Lise Heiner Schnidt, από την Rådet Sikker Trafik (Δανία), «Η οδική ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι σημαντική για όλους, καθώς είμαστε όλοι χρήστες της οδού κάθε μέρα - ως πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, κλπ.»

Η διήμερη συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα πολιτικής και εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια.

Η ολοκλήρωση της εποικοδομητικής Διημερίδας οδήγησε στην πρόοδο των εργασιών για τη διαμόρφωση των εγχειριδίων για τους ειδικούς, τα οποία θα περιέχουν καλές πρακτικές για το σχεδιασμό, τον έλεγχο, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κινητικότητα.
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion