Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 3/6/2020 - «Ήμουν κι εγώ εκεί. Με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩ» Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 3/6/2020 - «Ήμουν κι εγώ εκεί.  Με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα  ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩ» Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 3/6/2020
 
«Ήμουν κι εγώ εκεί.
Με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα
ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩ»

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», συναντήθηκαν στην πλατεία Κοτζιά απ’ όπου ξεκίνησε η ποδηλατάδα μέχρι τον Εθνικό Κήπο.
Στη συμβολική αυτή κίνηση που αναδεικνύει «έναν διαφορετικό, καλύτερο τρόπο ζωής», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Αθηναίων με παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, το Ι.Ο.ΑΣ. παρουσίασε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα για το ποδήλατο «Ασφαλώς Ποδηλατώ».
Το ποδήλατο αποτελεί έναν σημαντικό εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης που συμβάλλει σε πιο φιλικές και βιώσιμες πόλεις, εφόσον όμως τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στο δρόμο. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ι.Ο.ΑΣ., με τη συνεργασία Δήμων, φορέων και εταιρειών με κοινωνική ευαισθησία, εκπαιδεύει τα παιδιά στην ασφαλή χρήση του πρώτου μας οχήματος. Μέχρι σήμερα το Ινστιτούτο έχει εκπαιδεύσει 10.600 μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, με το καινοτόμο πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ», συμβάλλοντας σε έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στο δρόμο, έναν κόσμο καλύτερο.


Σήμερα, 3 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ στις 12 Απριλίου 2018. Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος μετακίνησης, που χρησιμοποιείται ανελλιπώς και εξελίσσεται διαρκώς εδώ και 2 αιώνες, έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας, το περιβάλλον και την… τσέπη μας!  Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους μη ποδηλάτες ενώ ταυτόχρονα, με τη χρήση ποδηλάτου, οι πόλεις μας γίνονται πιο φιλικές, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επισημαίνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια του περιορισμού των μετακινήσεων εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης μέσα στα αστικά κέντρα, κάτι που αξίζει να συνεχιστεί, καθώς μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΗΕ το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για μία «πράσινη ανάκαμψη» στη μετά COVID-19 εποχή. Για τον οικολογικό αυτό τρόπο μετακίνησης ώστε να είναι ασφαλής πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ETSC, 19.450 ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. το 2010-2018. Γι’ αυτό, το Ινστιτούτο υλοποιεί το πρωτοπόρο, ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με το οποίο τα παιδιά μυούνται στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, του πρώτου τους οχήματος. Μέσα από καινοτόμα βιωματική και πρακτική εκπαίδευση, τα παιδιά ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται ώστε να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα, να αποκτήσουν σωστή οδική συμπεριφορά και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Ο εξαιρετικά θετικός αντίκτυπος είναι εμφανής μέσα από τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης των ίδιων των παιδιών, καθώς και των εκπαιδευτικών και των γονέων τους.

Είναι μεγάλη μας χαρά που μέσα στην τελευταία 3τία με το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» έχουμε εκπαιδεύσει 10.600 μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, τους καλύτερους πρεσβευτές για την Οδική Ασφάλεια, σε σχολεία 39 Δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Ινστιτούτου σχεδιάζονται και υλοποιούνται έχοντας ως κεντρικούς άξονες τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN SDGs), τους βασικούς άξονες της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών και τις Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια.
15 χρόνια τώρα, συνεχίζουμε πιστοί στο όραμά μας για…
  • έναν καλύτερο κόσμο
  • έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα
  • έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους
 
Σε αυτήν την προσπάθεια, σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ δίπλα μας!

 
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», εδώ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion