Le Petit Journal.Com - 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, Συνάντηση με τη Βασιλική Μυλωνά
Le Petit Journal.Com  - 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, Συνάντηση με τη Βασιλική Μυλωνά

To Le Petit Journal.Com, διεθνώς διαδεδομένο διαδικτυακό περιοδικό που απευθύνεται, κυρίως, στους Γάλλους που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φυσικά στους γαλλομαθείς τίμησε την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» με μια συνέντευξη-αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα.


Η απόδοση του άρθρου του Le Petit Journal.Com, στα Ελληνικά


8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Συνάντηση με τη Βασιλική Μυλωνά
 
Είναι σαν η κυρία Βασιλική Μυλωνά να έχει ζήσει πολλές ζωές. Πρώτα, ως Διευθύντρια Έργου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και στη συνέχεια ως μέλος της κατευθυντήριας επιτροπής του έργου "Global 95", είναι μία Ελληνίδα που άκμασε στην επαγγελματική της ζωή. Ωστόσο, η απώλεια του 22χρονου γιου της σε τροχαίο δυστύχημα το 2004 άλλαξε τα πάντα. Το έτος που ακολούθησε το θάνατό του, η Μυλωνά αποφασίζει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα οδικής ασφάλειας που ονομάζεται «Πάνος Μυλωνάς», προς τιμήν του παιδιού της. Με την εμπειρία των 66 χρόνων της, η Βασιλική Μυλωνά μιλά τώρα για το πώς η σχέση της με το ίδρυμα άλλαξε τη ζωή της καθώς και πολλών Ελλήνων οδηγών.

LPJ: Κυρία Μυλωνά, αποφασίσατε να ξεκινήσετε τον μη κερδοσκοπικό σας αγώνα στις 12 Μαΐου 2005, με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς. Πώς σας βοήθησε αυτή η κίνηση να ξεπεράσετε μια τέτοια δοκιμασία;
V.M: Πώς να το πω... Δεν με βοήθησε ποτέ να ξεπεράσω εντελώς αυτή την δοκιμασία... (Περνάνε λίγα δευτερόλεπτα πριν συνεχίσει). Για μένα ήταν μια προσπάθεια να αντιδράσω στον χαμό του παιδιού μου, επιλέγοντας να δραστηριοποιηθώ πάνω σ' αυτό, να κάνω κάτι! Σε 15 χρόνια, νομίζω ότι το Ινστιτούτο έχει σώσει πολλές ζωές. Όταν βλέπω τους νέους σήμερα μπροστά στα πανεπιστήμια τους, δεν αισθάνομαι πλέον λύπη, απώλεια...  (Σημείωση: Ο γιος μου ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο Πατρών, εκεί πήγαινε όταν συνέβη το ατύχημα). Λέω στον εαυτό μου ότι είναι πιο ασφαλείς χάρη σε εμάς. Αυτή η αίσθηση της εξέλιξης με βοηθά στην καθημερινότητά μου.

Σήμερα, έχετε και διευθύνετε το μεγαλύτερο Ινστιτούτο Οδικής Ασφαλείας που υπάρχει στην Ελλάδα. Πώς εξηγείτε αυτήν την επιτυχία;
Νομίζω ότι είναι κατ’ εξοχήν χάρη στη δέσμευσή μας. (Αναπολεί...) Δουλέψαμε ασταμάτητα για 15 χρόνια. Έτσι, διακριθήκαμε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο "Είμαστε όλοι πολίτες". Χάρη σε αυτό, κάθε χρόνο, λαμβάνουμε επιχορηγήσεις από κάποιες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που μας επιτρέπουν να χρηματοδοτούμε και να ενισχύουμε τις δράσεις μας. Ήταν δύσκολο να διασφαλίσουμε την επιτυχία από αυτό το πρόγραμμα. Έπρεπε, κατ’ αρχήν, να γίνουμε γνωστοί στον ελληνικό πληθυσμό και αυτό δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε, επίσης, να είμαστε πάντα διαφανείς σε σχέση με τα έργα και τις επιθυμίες μας. Ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία. Ο Μη Κυβερνητικός μας Οργανισμός (ΜΚΟ) αναπτύχθηκε σταδιακά και δεν ήταν πάντα εύκολο. Θα εξηγήσω, λοιπόν, αυτήν την επιτυχία που βασίζεται σε μία μακρά επιμονή και αποφασιστικότητα. (Αναστενάζει με ανακούφιση)

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ακριβώς για να ευαισθητοποιήσετε τους νέους και τους οδηγούς;
Έχουμε κάνει πάρα πολλά.  Αυτό που έχουν κοινό όλες οι ενέργειές μας είναι ότι είναι όλες ανθρωποκεντρικές.  Κάθε ενέργειά μας επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους πολίτες και συνεργαζόμαστε με αρκετούς οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα, υπάρχει η καθιερωμένη εβδομάδα οδικής ασφάλειας τον Μάρτιο. Περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίων "Kindness on the Road" («Ευγένεια στον Δρόμο») μία φορά το χρόνο στους ελληνικούς σταθμούς εξυπηρέτησης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Υπάρχει, επίσης, το πρόγραμμά μας «Νύχτα χωρίς ατύχημα» που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Κάνουμε μία εκστρατεία, μιλώντας με νέους μπροστά σε νυχτερινά κέντρα για να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε για το ποτό και την οδήγηση. Η τελευταία εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου, όπου 700 νεαροί εθελοντές του Ινστιτούτου συγκεντρώθηκαν στις εισόδους 41 νυχτερινών μαγαζιών. Στόχος τους ήταν να διαδώσουν το μήνυμα: «Όλοι διασκεδάζουν αλλά, οδηγέ, το νου σου!  Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί!»
 
Και είστε ικανοποιημένη με τον αντίκτυπο των ενεργειών σας;
Όχι. Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένη, αφού υπάρχουν ακόμα θάνατοι στο δρόμο. Ωστόσο, οι ενέργειές μας έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς από τότε που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα "AVENUE", από το 2010 έως το 2014, μαζί με δώδεκα άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις όπως η δική μας. (Ψάχνει τα λόγια της). Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ατυχήματα με τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας και αυτό έχει φθάσει στο σημείο η ΕΕ να έχει υιοθετήσει και να προωθεί αυτό το πρόγραμμα. Από τότε, μας ακολουθεί περισσότερος κόσμος και οι ενέργειές μας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Είμαστε πολύ μακριά από τη γραμμή τερματισμού.

Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί;
Θα ήθελα να επιτύχουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολιτικούς μας. Είμαστε ανεξάρτητοι αλλά και τυχεροί που μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για την προώθηση της εφαρμογής στη χώρα μας ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρόληψης. (Σκέφτεται…) Μακάρι να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα πιο έντονη στο μέλλον, πέρα από την ισχύ που ήδη έχει.
Η κα Βασιλική Μυλωνά έχει τιμηθεί επανειλημμένα από: τη Σουηδική Κυβέρνηση για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ISO 39000, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το έργο που πραγματοποιήθηκε για την οδική ασφάλεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για τη συνεισφορά και προσφορά της στην κοινωνία, για την εμπνευσμένη δράση της στο θέμα της οδικής ασφάλειας ως δικαιώματος και στάσης ζωής και από τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ελλάδα (τιμητικά βραβεία)


Το άρθρο αναφοράς του Le Petit Journal.Com θα βρείτε στο σύνδεσμο:https://bit.ly/3cbfv3f
 
NEWSDESK
Η Ελλάδα «πρωταθλητής» Ευρώπης στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στη δεκαετία 2010-2020
21/Απρ/2021
Εκπαίδευση με ανταμοιβή, την ΖΩΗ !
17/Απρ/2021
Ολοκληρώθηκε η 14η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
26/Μαρ/2021
Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδος
26/Μαρ/2021
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2021 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion