Ολοκλήρωση της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου 2021)
Ολοκλήρωση της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών  (17-23 Μαΐου 2021)
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για την  6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου) “Δρόμοι για τη ζωή” #Love30, με κεντρικό αίτημα τη θέσπιση του ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές. Το Ινστιτούτο συμμετείχε από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας και του σχεδιασμού της παγκόσμιας αυτής καμπάνιας μαζί με άλλους αξιόλογους διεθνείς Οργανισμούς, ως Μέλος της Συνεργασίας για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών (UNRSC) που συντονίζει την Εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο τόσο διαδικτυακά μέσω των κοινωνικών δικτύων του Ινστιτούτου όσο και με φυσική παρουσία σε ανοικτές εκδηλώσεις και συναντήσεις σε επιλεγμένους δήμους ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή δημοτικών αρχών, φορέων, συλλόγων ποδηλατών, πεζών, ΑμεΑ, γονέων και εκπαιδευτικών καθώς και της ευρύτερης Κοινωνίας των Πολιτών. Η καμπάνια στην Ελλάδα υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων και την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Μέλος της οποίας αποτελεί και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».
 
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ Κώστας Καραμανλής, με ομιλία του εκ μέρους του Πρωθυπουργού, χαιρέτισε τις εκδηλώσεις και δήλωσε:
Εκ μέρους της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω ειλικρινά να συγχαρώ το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για τις συστηματικές του προσπάθειες και το σπουδαίο έργο που προσφέρει στην κοινωνία μας. Πιστεύω ότι η αφοσίωσή σας στο στόχο της μείωσης των ατυχημάτων στους δρόμους μας, όχι μόνο βοηθάει ουσιαστικά στην επίτευξή του, αλλά αποτελεί και εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, για το τι θα πει ενεργός πολίτης και δράση για το σύνολο.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές θα ελαττωθεί στα 30χλμ/ώρα, και ότι μόνο με αυτή τη μείωση, μειώνουμε αυτομάτως και τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού πεζού σε περίπτωση ατυχήματος, από 80% σε 10%.
 
 
 
Η Πρόεδρος του ΙΟΑΣ κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, ανέφερε χαρακτηριστικά:
Ένα είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την καμπάνια: η ταχύτητα σκοτώνει! Κάθε μέτρο που περιορίζει τα όρια ταχύτητας στις περιοχές όπου παιδιά, πεζοί, ποδηλάτες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και άλλοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου συνυπάρχουν με τα οχήματα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης σύγκρουσης, όπως και τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού. Ένα παιδί που τραυματίζεται από ένα αυτοκίνητο που τρέχει στη γειτονιά του με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Αν όμως το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ/ώρα θα επιζήσει. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε τη μείωση του ανώτατου ορίου από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται με παρεμβάσεις στις υποδομές αλλά και με τη διαρκή εκπαίδευση όλων των πολιτών κάθε ηλικίας στην ασφαλή οδική συμπεριφορά. Είναι αιτήματα που επί 16 χρόνια το Ινστιτούτο παλεύει ακούραστα να γίνουν πράξη. Καλούμε λοιπόν και όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν για μια ακόμα φορά το έργο μας και να υπογράψουν την Ανοικτή Επιστολή για την ασφάλεια και την υγεία όλων, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και τους νέους. Για να μεταμορφώσουμε τους δρόμους μας σε δρόμους για την Υγεία, το Κλίμα και τους Ανθρώπους. Για να δημιουργήσουμε ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!
 
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας ήταν οι εξής:
1.       Παρουσίαση 4 ενημερωτικών βίντεο με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τα 30 χλμ/ώρα» που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) για την κατάρριψη των μύθων και παρανοήσεων γύρω από το όριο ταχύτητας των 30χλμ./ώρα στις κατοικημένες περιοχές. Τα βίντεο προώθησαν ευρέως τόσο το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» όσο και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου και σημείωσαν περισσότερες από 80.000 προβολές μόνο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Ξεπέρασαν δε τα όρια των δύο χωρών καθώς μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Οδήγησης (EFA) στην αγγλική και, από την Ιταλική Ομοσπονδία Σχολών Οδήγησης (UNASCA) στην ιταλική γλώσσα, λαμβάνοντας μεγάλη δημοσιότητα στη γειτονική Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε τα βίντεο στα παρακάτω link:
Video 1 https://youtu.be/FomAB8-9FOU
Video 2 https://youtu.be/vF8pCfW2KEs
Video 3 https://youtu.be/9OuiJ8jZk_M
Video 4 https://youtu.be/LtdBcdK_nh0
Αγγλική εκδοχή:  https://youtu.be/-2nA9mKKMvs
Ιταλική εκδοχή: https://youtu.be/x8VbUyyf_gU
 
2.       Συλλογή υπογραφών από πολίτες και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα και Οργανισμούς για την άμεση εισαγωγή στη νομοθεσία του μέτρου των 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές και γύρω από σχολεία. Την Ανοικτή Επιστολή υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Χαράλαμπος Μπονάνος, οι Δήμοι Εορδαίας, Λαρισαίων, Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (IRF) Βασίλειος Χαλκιάς, ο Γενικός Διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Α.Ε. Δημήτρης Γκατσώνης, ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.) Αντώνιος Χαροκόπος, η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Ρεβέκκα Τούτουζα, και άλλοι φορείς και Οργανισμοί, καθώς επίσης και πλήθος Εκπαιδευτικών, Ακαδημαϊκών, Συγκοινωνιολόγων, Μηχανολόγων, Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών αλλά και γονείς που θρηνούν τα παιδιά τους από τροχαία δυστυχήματα. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 600 υπογραφές. Η Ανοικτή Επιστολή θα παραμείνει προσβάσιμη για υπογραφές μέχρι την Κυριακή 30 Μαΐου και στη συνέχεια θα παραδοθεί στη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων. Μπορείτε να την υπογράψετε εδώ.
 
3.       Διεξαγωγή ανοικτής εκδήλωσης  στην πόλη της Λάρισας η οποία επιλέχθηκε από το Ινστιτούτο ως «πόλη πρότυπο» για την προώθηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με στόχο την προώθηση της ποδηλασίας και της πεζοπορίας, μέσω της δημιουργίας περιοχών ήπιας κυκλοφορίας και ενός εκτενούς δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, καθώς και μέσω της μείωσης των ορίων ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές και στο κέντρο της πόλης. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ολιγομελείς ομάδες ποδηλατικών συλλόγων (Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος «Πηνειός», Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας και μικροί ποδηλάτες της «Ακαδημίας Ποδηλασίας» του Δήμου), μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Λάρισας και της Ένωσης Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Θεσσαλίας συναντήθηκαν, την Τρίτη 18.05, με την Πρόεδρο και στελέχη του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Μαζί, φωτογραφήθηκαν κρατώντας τα μηνύματα της καμπάνιας στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας όπου ακολούθησε ποδηλατάδα. Σημαντική ήταν η παρουσία χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου και η συνδρομή της Τροχαίας Λάρισας και εθελοντών της Ομάδας Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών Ε.Ο.Δ.Υ.Α. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 19.05, πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή προς το Ινστιτούτο, ενώ πραγματοποιήθηκε επίδειξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής με μαθητές από Δημοτικά Σχολεία και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Οι δράσεις στο Δήμο Λαρισαίων στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση υπογραφής συμφώνου συνεργασίας για δράσεις Οδικής Ασφάλειας μεταξύ του Δήμου και του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς». Οι ανοικτές δράσεις πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένη συμμετοχή και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.
 
4.       Ενημερωτική παρέμβαση από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) το πρωί της Τετάρτης, 19.05 σχετικά με τα αιτήματα της καμπάνιας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου, φωτογραφήθηκε με τα μηνύματα της καμπάνιας δηλώνοντας την υποστήριξή του.
 
5.       Συμβολική παράδοση πινακίδων οδικής κυκλοφορίας «30 χλμ/ώρα», «περιοχών ήπιας κυκλοφορίας» και «σχολικής περιοχής» στους Δήμους Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Διρφύων – Μεσσαπίων.
 
6.       Συμμετοχή στην 1η Διαδικτυακή Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας #love30_volos το Σάββατο 29.05, με παρουσίαση της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» Βασιλικής Δανέλλη - Μυλωνά με θέμα «Η Κυκλοφοριακή Αγωγή Μαθητών και Πολιτών».
 
Το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις δράσεις και δήλωσαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο έργο του, διεκδικώντας «δρόμους για τη ζωή», και ειδικότερα το Δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης κ. Αναστάσιο Μαυρίδη, για την παραχώρηση δρόμου ήπιας κυκλοφορίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα των ενημερωτικών βίντεο, την Παραολυμπιονίκη Δήμητρα Κοροκίδα και την Πρωταθλήτρια ποδηλασίας Αθηνά Χατζηστύλη για τη συμμετοχή τους στα βίντεο, την εταιρία KOSMORIDE ebikes για την παραχώρηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα, το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, τον Αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, τον Αντιδήμαρχο κ. Σωτήριο Βούλγαρη, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δεληγιάννη και όλους τους Δημοτικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτές του Δήμου Λαρισαίων για την επιτυχή διεξαγωγή των δράσεων στην υποδειγματική τους πόλη.
Υπογράψτε την Ανοικτή Επιστολή για τη θέσπιση του ανώτατου ορίου 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε σχολεία στο παρακάτω link: https://forms.gle/ZNS1CuqEi8sKo2Fq7

Ευχαριστούμε επίσης την εταιρία ΣΗΜΑ ΑΒΕΕ για την προσφορά των πινακίδων σήμανσης οδικής κυκλοφορίας.

 
Περισσότερες πληροφορίες:
Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ (στο ECOSOC), Μέλος της Συνεργασίας για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών (UNRSC - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Μέλος της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (IRF).

www.ioas.gr Email: info@ioas.gr τηλ: +30 210-8620150
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Θερμές Ευχές από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
15/Δεκ/2021
Επιτραπέζιο Hμερολόγιο 2022 και Ατζέντα 2022, από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
06/Δεκ/2021
ΒΡΑΒΕΥΣΗ 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
25/Νοεμ/2021
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 2021
21/Νοεμ/2021
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2021 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion