«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Μεγάρων - Αποτελέσματα
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ)  Μεγάρων - Αποτελέσματα
 
Με κεντρικό μήνυμα «Μια στάση για την ασφάλειά σας…μια στάση ΖΩΗΣ» το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Μέλος του Ινστιτούτου, Ολυμπία Οδός, πραγματοποίησε στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Μεγάρων (ΣΕΑ)   την πρωτότυπη δράση ενημέρωσης των οδηγών «Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια», την Παρασκευή 15/7.

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με τα βασικότερα σημεία ελέγχου του οχήματος, και την αξία της πρόληψης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που οι οδικές μετακινήσεις είναι πιο συχνές.

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγιναν οπτικοί έλεγχοι σε σημεία που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια ενώ παράλληλα δόθηκαν συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις. Οι έλεγχοι έγιναν τυχαία σε διερχόμενα αυτοκίνητα στο ΣΕΑ Μεγάρων.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν είναι τα ακόλουθα:
Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων ήταν 8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος, στα 16,6 έτη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί εν μέρει ότι δεν καταγράφηκαν πολλές παρατηρήσεις στους ελέγχους που έγιναν.
Παρόλα αυτά στο 26% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως τα ελαστικά χρειάζονταν αντικατάσταση. Σε μικρότερο ποσοστό, 13%, εντοπίστηκαν προβλήματα στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, ενώ δεν σημειώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των φώτων.
Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν και έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 43% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους και το 13% δεν είχε πυροσβεστήρα.
Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας  σε περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα (52%). Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg.
 
Η Βασιλική Δανέλλη- -Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ., με αφορμή την κοινή δράση, δήλωσε:
«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με συσπείρωση δυνάμεων που επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς για την αξία της πρόληψης και τη διασφάλιση της οδικής τους ασφάλειας. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών και των επιβατών για πιο ασφαλείς μετακινήσεις.  Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της θερινής περιόδου, που οι εξορμήσεις και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι συχνότερα και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τροχαίων συμβάντων.»

Η σημαντική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια προσέλκυσε τα ΜΜΕ που την κάλυψαν εκτενώς με ρεπορτάζ και εξαιρετικά σχόλια.

Τη δράση υποστήριξαν οι εταιρείες AVIN, FLOCAFE, TOTAL Energies και BeSafe.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion