Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια Αττικής και το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»
Ξεκίνησε σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια Αττικής και  το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»
Από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών για την οδική ασφάλεια που εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι». Η εκστρατεία με τίτλο «Κάν’ το Σωστά – Μπορείς» θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε 25 σχολικές μονάδες της Αττικής και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Στη δράση η οποία ξεκίνησε σήμερα, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Β. Δανέλλη-Μυλωνά, τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννακόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χ. Ρώμα, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αγίας Παρασκευής Δ. Λέκκα,  κ.α. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο σχολείο ο Υποδιευθυντής Αθ. Μπαλάσκας και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες  του Λυκείου διδάχτηκαν στη θεωρία και στην πράξη τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Ενημερώθηκαν αναλυτικά και διαδραστικά, τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο και για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του ΙΟΑΣ. 
 
Γ. Πατούλης
Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξει η οδηγική συμπεριφορά των πολιτών και να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα ανάλογη των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Αναφερόμενος στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων έφερε ως παράδειγμα την εμπειρία του ως ορθοπεδικός γιατρός και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην καλύτερη ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων μας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Μάλιστα τόνισε ότι στόχος του είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε σήμερα, τα επόμενα χρόνια να έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της Αττικής. Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα ξεκινάμε μια νέα συστηματική προσπάθεια για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Και ξεκινάμε από τα σχολεία μας γιατί η εκπαίδευση της συνείδησης είναι το μοναδικό μας όπλο προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές, είτε είμαστε πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, συνοδηγοί. Γιατί μόνο τα παιδιά μας είναι σε θέση να μας αφυπνίσουν ώστε να εξουδετερώσουμε το σύμπτωμα της απάθειας, της αδιαφορίας μιας κοινωνίας που επί χρόνια αποδέχεται παθητικά τη γενοκτονία της ασφάλτου. Γιατί όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε και να πιστέψουμε πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας η απώλεια της αγκαλιάς του παιδιού μας, του αγαπημένου μας προσώπου, του συγγενή, του γείτονα, του συνανθρώπου μας. Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη και χρέος να διαμορφώσουμε οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση από την σχολική ηλικία.Γι΄ αυτό και ως Περιφερειακή Αρχή επιμένουμε η Οδική Παιδεία να καταστεί υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Απώτερος στόχος είναι οι θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, να διεξάγονται και στις πρώτες τάξεις των Λυκείων της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η οποία μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες της ακούραστα και μεθοδικά εργάζονται καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους. Σήμερα είναι  μία σημαντική μέρα και τα ίδια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν με βιωματική μέθοδο, μέσω αυτής της ημερίδας, τη σημασία που έχει για τη ζωή του αυριανού ενήλικα, του αυριανού οδηγού, η υπεύθυνη οδική συμπεριφορά. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σημασία που έχει η οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα πόσο απαραίτητο είναι να μην οδηγεί κανείς υπό την επήρεια αλκοόλ, το να μην δημιουργεί κίνδυνο για την ίδια τη ζωή. Οι εμπειρίες αυτές έχουν σημασία όχι μόνο για τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, αλλά και για τους βαριά τραυματισμένους. Γιατί πληρώνουμε φόρο σε ζωές που χάνονται κατά τα τροχαία, αλλά υπάρχει και κόστος για το υγειονομικό σύστημα. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θα εφαρμοστεί καταρχήν σε 25 σχολεία της Αττικής. Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί ως απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης, αν είναι δυνατόν σε όλα τα σχολεία.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να ενσωματωθούν διαδραστικές ερωτήσεις-video κατά την θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα έξωθεν υποβοήθησης υποψηφίων (με τη χρήση ψείρας κ.α.). Επίσης, το εγχειρίδιο εξέτασης να γίνει απλό και κατανοητό, να εστιάζει σε ζητήματα που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης – συμπεριφοράς και γνώσης του ΚΟΚ και να εκδίδεται σε αρκετές γλώσσες. Τόνισε, τέλος, πως ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί και να υιοθετηθεί από την Πολιτεία ένας «ενιαίος δεσμευτικός χάρτης οδικής ασφάλειας» και να δημιουργηθεί ένας «μόνιμος μηχανισμός», ο οποίος απαλλαγμένος από την πολυνομία και τις γκρίζες αλληλεπικαλύψεις θα διασφαλίζει την αλληλενέργεια των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και τη συνέργεια – συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ιδιωτικών φορέων».
Η πρόεδρος του ΙΟΑΣ Β. Δανέλλη-Μυλωνά αναφέρθηκε στη δράση επισημαίνοντας ότι με η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας συμβάλλει στην ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των νέων παιδιών για ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για την ασφάλεια και τη ζωή τους.
 
Πρόγραμμα επισκέψεων μηνός Νοεμβρίου 2022
 
Ημερομηνία Πόλη Σχολική Μονάδα
08/11/2022 Αγία Παρασκευή 1ο  Λύκειο
09/11/2022 Αγία Βαρβάρα 2ο Λύκειο
10/11/2022 Γαλάτσι 3ο Λύκειο
11/11/2022 Χαλάνδρι 2ο ΓΕΛ
14/11/2022 Μαρούσι 2ο ΕΠΑΛ
15/11/2022 Ταύρος 1ο Λύκειο
16/11/2022 Αχαρνές 2ο ΕΠΑΛ
18/11/2022 Βριλήσσια 1ο Λύκειο
18/11/2022 Πετρούπολη 4ο Λύκειο
29/11/2022 Παιανία Δημοσθένειο Λύκειο
30/11/2022 Καματερό 1ο Γυμνάσιο
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ, διαρκεί ~4 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Η θεωρητική ενότητα περιλαμβάνει ομιλία με προβολή videos και φωτογραφιών για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ασφαλούς μετακίνησης τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση. Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα θέματα:
• Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο
• Χρόνος Αντίδρασης – Ταχύτητα
• Απόσταση Ακινητοποίησης
• Χρήση ζώνης & κράνους
• Ασφαλείς μετακινήσεις ως ποδηλάτης & πεζός
• Απόσπαση προσοχής
• Ευγένεια στο δρόμο
• Συνέπειες τροχαίων δυστυχημάτων
Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται:
  • Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου. Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.
  • Προσομοιωτής Πρόσκρουσης. Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας.
·   Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης. Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.
 
Δείτε σχετικά Βίντεο:
https://youtu.be/sSSj0FsM2kk
https://www.youtube.com/watch?v=sHRj9IjBzCg&ab_channel=ANA-MPAwebTV
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion