Νέα καμπάνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) για τη σημασία των συστημάτων Alcohol Interlock στην πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
Νέα καμπάνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) για τη σημασία των συστημάτων Alcohol Interlock στην πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
 
Η κατανάλωση αλκοόλ συνεχίζει να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων συμβάντων προκαλώντας περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, παρουσίασε σήμερα, μια νέα ταινία μικρού μήκους που υπογραμμίζει τη σημασία του Alcohol Interlock για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, την μετάφραση του οποίου στα Ελληνικά έχει επιμεληθεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ. )«Πάνος Μυλωνάς». Στην ταινία, δύο συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Alcohol Interlock Rehabilitation του Βελγίου μιλούν για το πώς η χρήση των Alcohol Ιnterlocks άλλαξε τη σχέση τους με το αλκοόλ και τους βοήθησε να πάψουν να οδηγούν υπό την επήρεια του.
 
Το σύστημα Alcohol Interlock είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή ανίχνευσης αλκοόλ σε οδηγό μέσω ανάλυσης εκπνεόμενου αέρα που εμποδίζει την εκκίνηση του οχήματος αν ο οδηγός έχει υπερβεί το όριο. Το συγκεκριμένο σύστημα το ανέδειξε πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» παρουσιάζοντας το σε Ημερίδα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το 2016. Επισημαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2022, όλοι οι νέοι τύποι οχημάτων που λανσάρονται στην ΕΕ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης Alcohol Interlock.
 
Το ETSC ζητά να τοποθετηθούν συστήματα Alcohol Interlock στα επαγγελματικά οχήματα στην ΕΕ και περισσότερες χώρες να εισαγάγουν προγράμματα Alcohol Interlock Rehabilitation για παραβάτες που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.
 
Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, σχολίασε: «Tα Alcohol Interlocks μπορούν να μας βοηθήσουν να τερματίσουμε την τραγωδία των θανάτων από τροχαία συμβάντα που προκαλούνται υπό την επήρεια αλκοόλ. Αλλά αυτή η ταινία δίνει μια σπάνια εικόνα του πώς οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές μπορούν να κρατήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, να παραμείνουν στην εργασία και να διατηρήσουν οικογενειακές σχέσεις. Όταν συνδυάζονται με ψυχολογική συμβουλευτική, παρακολούθηση και ανατροφοδότηση, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, τα  συστήματα Alcohol Interlock σώζουν ζωές, αλλά και αλλάζουν τις ζωές όσων τα χρησιμοποιούν».
 
Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά με αφορμή την δημιουργία και την παρουσίαση της ταινίας δήλωσε: « Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την νέα αυτή πρωτοβουλία του ETSC για ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία και αποτελεσματικότητα για την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων συμβάντων. H τεχνολογία είναι πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα μας για την προστασία της ζωής στο δρόμο, οι άνθρωποι όμως είναι εκείνοι που καθορίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη».
 
Μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου του ETSC και να δείτε την ταινία μικρού μήκους για την σημασία  των συστημάτων Alcohol Interlock εδώ και με Ελληνικούς υπότιτλους από το YouTube κανάλι του Ι.Ο.ΑΣ. https://youtu.be/6FH3HKZYwSk
 

ΒΙΝΤΕΟ
Alcohol Interlocks
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion