Τo Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά τροχαία δυστυχήματα στη χώρα
Τo Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά τροχαία δυστυχήματα στη χώρα


Με αφορμή το τραγικό συμβάν στην παραλιακή όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νέα κορίτσια, καθώς και τον αυξημένο αριθμό τροχαίων στη χώρα μας, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά προσκλήθηκε στην ΕΡΤ για να μιλήσει για τα δυστυχήματα, τα οποία καταγράφονται πλέον και είναι αυξημένα μέσα στον αστικό ιστό.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Προέδρου του Ινστιτούτου κυρίας Βασιλικής Δανέλλη – Μυλωνά στην ΕΡΤ εδώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές του 2023 έως τον Οκτώβριο σημειώθηκαν συνολικά 9.352 τροχαίες συγκρούσεις εκ των οποίων οι 492 ήταν θανατηφόρες, ενώ στη διάρκεια του 2022 είχαν σημειωθεί 9.195 τροχαία συμβάντα.
 
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα αιτία πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να ακολουθεί. Τρίτη αιτία η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.
 
“Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων μέσα στον αστικό ιστό. 56% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 38%. Έχουμε ασφαλέστερους αυτοκινητόδρομους από ότι στην Ευρώπη, (6% έναντι 8% στην Ευρώπη) αλλά το ποσοστό αυτό μέσα στον αστικό ιστό στη χώρα μας είναι πάρα πολύ ανησυχητικό” τόνισε η κα Δανέλλη – Μυλωνά.
 
“Η επιβολή του νόμου είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, γιατί νόμους έχουμε αλλά δεν εφαρμόζονται. Υπήρξαν χώρες, για παράδειγμα η Ιρλανδία, όπου μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο με νεαρά παιδιά, έγινε αφορμή για να αλλάξει και να γίνει η πιο αυστηρή νομοθεσία, παράλληλα και με συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους, ειδικά για τους νέους και για τα δύο πρώτα χρόνια αφότου πάρουν το δίπλωμά τους” πρόσθεσε.
 
«Η εφαρμογή του Νόμου είναι κρίσιμη και κυρίως το έργο της Τροχαίας είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να υποστηριχτεί με σύγχρονα μέσα, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με ραντάρ, με σύγχρονο εξοπλισμό. Είναι κάτι στο οποίο δεν έχει δοθεί προτεραιότητα” δήλωσε.
 
Όσον αφορά στις ζώνες ασφαλείας, είπε ότι το 88% των νέων ηλικίας 15 έως 30 χρονών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δεν φορούσαν ζώνη και αντίστοιχα το 66% των μοτοσικλετιστών δεν φορούσε κράνος. “Αν δούμε πάλι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, το 32% των επιβατών που σκοτώθηκαν σε τροχαία ήταν άτομα ηλικίας μέχρι 24 χρονών. Και να πούμε ότι στην Ευρώπη οι Έλληνες νεαροί οδηγοί είναι αυτοί που κατέχουν πάλι την κορυφή“.
 
 
 “Βλέπουμε ότι οι νέοι όταν ενημερώνονται, όταν γνωρίζουν, αλλάζουν συμπεριφορά. Έχουμε επιμορφώσει 300.000 παιδιά μέσα σε σχολικές τάξεις και 7.500 εκπαιδευτικούς για να ξέρουν το γνωστικό αντικείμενο και όταν φεύγουμε εμείς από την τάξη να το συνδέουν διαθεματικά και να μπορούν να μιλάνε στα παιδιά. Είχαμε μια μείωση της τάξης του 54% στα θανατηφόρα τροχαία την τελευταία δεκαετία, αλλά δυστυχώς μετά την περίοδο του κορονοϊού είδαμε τα δυστυχήματα να αυξάνουν, τα τροχαία συμβάντα να αυξάνουν δραματικά” κατέληξε ευχαριστώντας τη δημόσια τηλεόραση και τον παρουσιαστή κύριο Μαγγηριάδη για το ενδιαφέρον του στο κρίσιμο αυτό θέμα.
 
Σημείωση: Το παραπάνω υλικό προέρχεται από την EΡΤ News και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 
Για τα ίδια κρίσιμα ζητήματα τοποθετήθηκε, επιπλέον, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου με τους συνεργάτες επικεφαλής ευρωπαϊκών Οργανισμών για την Οδική Ασφάλεια, Antonio Avenoso, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών - European Transport Safety Council και Michael Woodford, MBE, Eκτελεστικό Πρόεδρο και CEO του Ιδρύματος Safer Roads Foundation (SRF - www.saferroadsfoundation.org ) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν μαζί συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το απόσπασμα εδώ.

Επιπλέον η Πρόεδρος έδωσε συνεντεύξεις στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της επικράτειας.

 
NEWSDESK
Στη Φινλανδία απονέμεται το Βραβείο Οδικής Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών για το 2024
20/Ιουν/2024
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion