Θερμές Ευχές από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
Θερμές Ευχές από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο
και οι άνθρωποι
του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας
(Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
εύχονται σε εσάς και τους αγαπημένους σας:

 
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!
Με υγεία και ασφάλεια στους δρόμους!

Δείτε την εορταστική μας καμπάνια για τα Χριστούγεννα εδώ
και για την Πρωτοχρονιά εδώ.
Συμβουλές από το Ι.Ο.ΑΣ. για ένα ασφαλές ταξίδι 


▸Ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση του οχήματός μας ιδιαίτερα πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι (στάθμη υγρών φρένων, υαλοκαθαριστήρες, πίεση ελαστικών). Φροντίζουμε να το συντηρούμε όπως προβλέπει ο κατασκευαστής και να αντικαθιστούμε τα ελαστικά στα προτεινόμενα διαστήματα.
 
▸Έχουμε εύκολα προσβάσιμο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) για χρήση του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 
▸Τοποθετούμε τις βαλίτσες και όλα τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών με τέτοιο τρόπο ώστε τα πιο βαριά και ογκώδη αντικείμενα να εφάπτονται στην πλάτη των πίσω καθισμάτων και δένουμε με δίχτυ πρόσδεσης.
 
▸Φροντίζουμε να μην υπάρχουν ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου διότι υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των επιβατών.
 
Κρατάμε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και οδηγούμε με την κατάλληλη ταχύτητα, έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο το επιτρεπόμενο μέγιστο όριο σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου αλλά και τις εκάστοτε συνθήκες (κατάσταση οδοστρώματος και οχήματος, καιρικές συνθήκες, κατάσταση οδηγού, κυκλοφορία).
 
▸Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε, ακόμη και αν αυτό γίνεται με νόμιμα μέσα (Bluetooth, ανοιχτή ακρόαση), καθώς η απόσπαση προσοχής αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων. Επιπλέον, αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική, το κάπνισμα, τις έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς όλα αυτά αποτελούν επίσης παράγοντες απόσπασης της προσοχής.
 
Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα. Η επιλογή του νηφάλιου οδηγού της παρέας εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή όλων.
 
▸Για την ασφαλή μεταφορά παιδιών με ύψος μικρότερο των 150 cm χρησιμοποιούμε υποχρεωτικά ειδικά μεσά συγκράτησης (παιδικά καθίσματα) ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

▸Χρησιμοποιούμε τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (μηχανική βλάβη, προβλήματα υγείας κ.ά.) ή αν μας ζητηθεί από την Τροχαία. Εάν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, αφήνουμε πάντα τη ΛΕΑ ελεύθερη για περιπολικά, ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα.
 
Σεβόμαστε τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα ΑΜΕΑ μιας και πρόκειται για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Επομένως, σταματάμε πάντα στις διαβάσεις πεζών και παραχωρούμε προτεραιότητα στους πεζούς.
 
▸Η υπνηλία και η κόπωση είναι από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων. Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά ενώ απέχουμε από το τιμόνι σε περίπτωση λήψης φαρμάκων στα οποία υπάρχει οδηγία για απαγόρευση οδήγησης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουμε να κάνουμε -κάθε δύο ώρες- στάσεις για ξεκούραση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.
 
▸Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι απαραίτητη και υποχρεωτική τόσο από τον οδηγο όσο και από τους υπόλοιπους επιβάτες του οχήματος.
 
▸Η μοτοσικλέτα μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης μόνο όταν οδηγός και επιβάτης φορούν κράνος και ειδικό εξοπλισμό προστασίας. 
 
 
Συμβουλές για ασφαλέστερη οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες
 
 
Ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι. Αλλάζουμε την ώρα αναχώρησης αν οι οδικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.
Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τις περιορίζουμε στις αναγκαίες και απολύτως απαραίτητες όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς.

▸Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας επιπλέον απαιτούμενο επιπρόσθετο εξοπλισμό (αντιολισθητικές αλυσίδες, γάντια εργασίας, ξύστρα χιονιού, κατάλληλα ρούχα, επαρκή ποσότητα καυσίμου, φορτισμένο κινητό τηλέφωνο, νερό) όταν πρέπει να μετακινηθούμε κατά τη διάρκεια έντονων  καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση, παγετός, καταιγίδες). Δεν διασχίζουμε πλημμυρισμένους δρόμους ή χείμαρρους. Σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν δεν συνεχίζουμε το ταξίδι μας.
 
▸Ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία και κατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων και των υαλοκαθαριστήρων πριν ξεκινήσουμε καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Χρησιμοποιούμε όταν απαιτείται τους προβολείς ομίχλης για να είμαστε περισσότερο ορατοί στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
 
▸Η πρόσφυση των ελαστικών σε βρεμένο, παγωμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα είναι χαμηλότερη. Οδηγούμε με χαμηλότερη ταχύτητα, τηρούμε αυξημένη απόσταση ασφαλείας και αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις/επιβραδύνσεις και τις απότομες κινήσεις στο τιμόνι.
 
▸Εάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προκύψει έντονη βροχή ή έντονη χιονόπτωση ή ανεμοθύελλα και η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη που δεν μπορούμε να δούμε, θα πρέπει να σταματήσουμε σε χώρους στάθμευσης ή άλλα ασφαλή σημεία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το νερό ή το χιόνι που φτάνει στο τζάμι με μεγάλη ένταση. Σταθμεύουμε με αναμμένους τους προβολείς και τα αλάρμ ώστε να προειδοποιήσουμε και τους άλλους οδηγούς.
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion