Η ΠΑΡΕΑ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (SAFE SPACE IN CARS): Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αντίσταση των νέων στην πίεση των συνομηλίκων κατά τη διάρκεια της οδήγησης
Η ΠΑΡΕΑ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (SAFE SPACE IN CARS): Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αντίσταση των νέων στην πίεση των συνομηλίκων κατά τη διάρκεια της οδήγησης
Λαμβάνοντας υπόψιν πως τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 5 - 29 ετών (WHO,2022) και με αφορμή τα τροχαία συμβάντα στη διάρκεια των εορτών που συγκλόνισαν τη χώρα μας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» προωθεί στην Ελλάδα τη νέα καμπάνια "Η παρέα σε οδηγεί με ασφάλεια/Safe Space in Cars", σε συνεργασία με το Φινλανδικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (Liikenneturva), ενθαρρύνοντας τους νέους να αντισταθούν στην πίεση των συνομηλίκων (peer pressure) και να αποδοκιμάζουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στο δρόμο. Η εκστρατεία αποτελείται από ένα σύντομο video την προσαρμογή του οποίου στα Ελληνικά έχει επιμεληθεί το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Παράλληλα, το Ινστιτούτο έχει μεριμνήσει να συμπεριλάβει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα για τους έφηβους ειδική ενότητα για το θέμα της επιρροής των νέων από τους συνομήλικους τους.
 
Με γνώμονα ότι:
  • Η παρουσία συνομήλικων (Gheorghiu, Delhomme & Felonneau, 2015):
    • Αποτελεί συχνή αιτία οδήγησης με υψηλή ταχύτητα
    • Αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης & τη σοβαρότητα τραυματισμών
    • Αυξάνει τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές (πχ διάσπαση, αλκοόλ)
  • Οι συνομήλικοι μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την οδηγική συμπεριφορά είτε ως παράγοντας διάσπασης είτε ως άμεση επιρροή (πείθουν τον οδηγό να κάνει κάτι ριψοκίνδυνο) είτε ως μοχλός πίεσης παραβατικότητας με σκοπό την ένταξη σε μια ομάδα.
Το Ινστιτούτο με την εν λόγω καμπάνια προσδοκά να συμβάλει στη μεταβολή αυτής της επιρροής από αρνητική σε θετική και να δώσει φωνή στους νέους να αντισταθούν στους φίλους τους όποτε γίνονται μάρτυρες απερισκεψίας ή επικίνδυνης επίδειξης στο δρόμο θέτοντας τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ τους αλλά και στο οδικό δίκτυο.
 
Πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) επιβεβαιώνει την πεποίθηση και τις παρατηρήσεις μας ότι οι νέοι και θέλουν και μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να έχουν τη σωστή πληροφόρηση και ερεθίσματα.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα, στην οποία, συμμετείχαν 9.000 νέοι 16-25 ετών (Gen Z) από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία, την Κένυα, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ισπανία και τη Χιλή, κατέδειξε ότι οι νέοι θέτουν σε προτεραιότητα την ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα ενώ συγχρόνως το μεγαλύτερο ποσοστό επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά σε θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση της.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ.
 
Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.
ΒΙΝΤΕΟ
Η ΠΑΡΕΑ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (SAFE SPACE IN CARS)
 
NEWSDESK
Στη Φινλανδία απονέμεται το Βραβείο Οδικής Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών για το 2024
20/Ιουν/2024
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion