Συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας στην Αθήνα: «Ιδέες και πρακτικές ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα Οδικής Ασφάλειας»
Συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας στην Αθήνα: «Ιδέες και πρακτικές ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα Οδικής Ασφάλειας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας στην Αθήνα: 

«Ιδέες και πρακτικές ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα Οδικής Ασφάλειας»


 


 

 


 

 

 

«Μετωπική σύγκρουση 2 αυτοκινήτων στην Αργολίδα με 10 τραυματίες, εκ των οποίων 5 παιδιά»…

ήταν η είδηση που μεταδόθηκε αυτές τις ημέρες. Αυτό που λίγοι έμαθαν όμως είναι ότι και τα 5 παιδιά καθώς και οι 3 συνοδοί τους επέβαιναν στο ίδιο - πενταθέσιο(!)- αυτοκίνητο. 

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στη χώρα μας, αν όλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσοι πέρασαν και ενημερώθηκαν την Τετάρτη 28 Μαΐου από την Πλατεία Συντάγματος.

Εκεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και η  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος οργάνωσαν Ανοιχτό Φεστιβάλ για την Οδική Ασφάλειαμε τίτλο «ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ, ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ!» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Δήμου Αθηναίων.

Εκατοντάδες περαστικοί αξιοποίησαν τους σύγχρονους προσομοιωτές του Ινστιτούτου και έμαθαν από τους εθελοντές μέσα από πρωτότυπες και μοναδικές δράσεις πώς μπορούν εύκολα να προστατέψουν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τόσο τη δική τους όσο και των δικών τους ανθρώπων. Παράλληλα λειτούργησε και τράπεζα αίματος στην οποία δεκάδες άνθρωποι έγιναν δωρητές αίματος γα τα τροχαία συμβάντα.

 

 

Την ίδια μέρα στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  πραγματοποιήθηκε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ημερίδα συμμετείχαν μέλη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο της Εκπαίδευσης και των Μεταφορών.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η αναζήτηση νέων ιδεών και η προβολή βέλτιστων πρακτικών για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

 

Ομιλητές ήταν, ο εκπρόσωπος του European Road Safety Charter και Διευθυντής του Οργανισμού Responsible Young Drivers κος Ruben Stassen, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» κα Δανέλλη-Μυλωνά Βασιλική, ο Διευθυντής του Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής Δρ. Μάνος Αποστολάκης, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων  Συγκοινωνιολόγων

κος Κωνσταντίνος Αντωνίου και η Υπεύθυνη Ποιότητας του Ι.Ο.ΑΣ. κα Μαρία Νιωτάκη.

 

Στη συνάντηση εργασίας  συμμετείχαν  εκπρόσωποι από το χώρο της μοτοσικλέτας, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα προώθησης της  Οδικής Ασφάλειας. Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο κος Carlos Martin-Ruiz-De-Gordejuela, Προϊστάμενος Τύπου & ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ο οποίος παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα συζήτηση, συγχαίροντας τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

 

 

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία που για πολλοστή φορά κατατάσσουν δυστυχώς την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 σε ό,τι αφορά στα θύματα και στους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα με τους νέους να έχουν τη θλιβερή πρωτιά. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην ανάγκη για συστηματική εισαγωγή της Κυκλοφοριακής Αγωγής στη χώρα μας μέσω μιας διαθεματικής προσέγγισης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ενώ εξίσου σημαντική κρίθηκε η επιμόρφωση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων ώστε να γίνει ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

 


 

 

 

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές ήταν και οι προτάσεις των εκπροσώπων της Λέσχης Μοτοσικλετιστών ΛΕΜΟΤ καθώς και του εκπρόσωπου του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσικλέτας «Μοτοθέσις» σε θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή οδήγηση της μοτοσικλέτας, ενός ακόμη τομέα όπου η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Στη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε συνεργασία μεταξύ των παριστάμενων φορέων ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την Οδική Ασφάλεια με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και στα παιδιά.

 

Είναι τόσα πολλά αυτά στα οποία υστερούμε σχετικά με την Οδική Ασφάλεια και την Κυκλοφοριακή Αγωγή στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμη περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές στη χώρα μας και αξιοποιώντας τις αντίστοιχες από όλη την Ευρώπη.

 

Θέλουμε; Μπορούμε!

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion