Βαθμοφόροι και Μέλη Προσκοπικού Δικτύου απ’ όλο τον κόσμο στο εργαστήριο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στον Καναδά
Βαθμοφόροι και Μέλη Προσκοπικού Δικτύου απ’ όλο τον κόσμο στο εργαστήριο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στον Καναδά



Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Ιρλανδικό και το Ελληνικό Δίκτυο Προσκόπων κάτω από τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών, οργανώνει για Τρίτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο (μετά τη Σουηδία το 2011 και τη Γενεύη το Μάρτιο του 2013) σταθμό ευαισθητοποίησης Προσκόπων, αυτή τη φορά στο MOOT του Καναδά, όπου συμμετέχουν ηλικίες από 18 έως 25 ετών.
Το εργαστήριο διανύει πλέον την τρίτη μέρα εργασιών και έχει ήδη συγκεντρώσει προσέλευση και το ενδιαφέρον από πληθώρα ατόμων με διαφορετικό εκπαιδευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη δράση ιδιαίτερα σημαντική. Έως τώρα έχουν επισκεφθεί τη δραστηριότητα νέοι από Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Λιχτενστάιν, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεξικό, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Καμπότζη, Ταϊβάν, Αίγυπτο, Ομάν, Λουξεμβούργο και Λίβανο.




Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τις δραστηριότητες του εργαστηρίου το οποίο εκτός από βιωματικές δράσεις περιλαμβάνει ενεργή συζήτηση για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών και τις δυνατότητες που έχουν οι Βαθμοφόροι και τα Μέλη των Προσκοπικών Δικτύων να υλοποιήσουν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Άλλωστε αυτή είναι η μεγάλη αξία του συγκεκριμένου προγράμματος και ο λόγος για τον οποίο το έχει αγκαλιάσει ο ΟΗΕ, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ελληνικό Ινστιτούτο. Οι Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο είναι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια και υιοθετώντας σωστή συμπεριφορά στο δρόμο μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της οδικής ασφάλειας.
«Το εργαστήριο αυτό είναι το καλύτερο απ’ όσα συμμετείχαμε. Δεν το είχα φανταστεί ότι ένα εργαστήριο για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα για εμένα που έχω μάθει πολλά στη χώρα μου, θα ήταν τόσο ενδιαφέρον» ανέφερε μια συμμετέχουσα από τη Σουηδία, ενώ ένας νέος από τη Βραζιλία είπε «Μακάρι και στη χώρα μου να είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τέτοια πράγματα» για να συμπληρώσει ένας συμμετέχων από το Ομάν «Θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε το πρόβλημα της έλλειψης οδικής ασφάλειας στο Ομάν». Στο εργαστήριο έκαναν την εμφάνισή τους και δύο απρόσμενοι επισκέπτες, ένας σκίουρος το περασμένο απόγευμα και ένα ρακούν που έκανε την εμφάνισή του λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της τρίτης μέρας.



Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι παγκόσμιο και εκτός από το report του WHO που αναφέρεται σχετικά, οι άνθρωποι του Ινστιτούτου αντιλαμβάνονται το ίδιο συζητώντας με τους νέους, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει φίλους ή συγγενείς εξαιτίας των τροχαίων.
Η ομάδα του Ινστιτούτου που αποτελείται από τους: Ευγένιο Πετούμενο (Υπεύθυνο Προγραμμάτων του Ι.Ο.ΑΣ.), Άρη Κοπανάκη (εθελοντή, τελειόφοιτο της Σχολής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών), Έλενα Γεωργιάδη (εθελόντρια, πτυχιούχο Διεθνών Σπουδών), Steven Lenihan, Colum Ryan και Denise Delaney (Βαθμοφόρους του Scouting Ireland) θα συνεχίσει για μία ακόμα εβδομάδα τις δράσεις μέσα από το εργαστήριο, επιθυμώντας μέχρι το τέλος του MOOT να έχει ενημερώσει περισσότερους από 300 νέους, συγκεντρώνοντας σχετικό feedback απ’ όλους για το πρόγραμμα που τρέχει σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο του οποίου η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Β.Δανέλλη-Μυλωνά θα πραγματοποιήσει σχετική παρουσίαση και ομιλία το Σεπτέμβριο στη Γενεύη με συμμετοχή εθνικών εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων της Οδικής Ασφάλειας από όλες τις χώρες Μέλη του ΟΗΕ.




SCOUTS4ROADSAFETY
MOOT – Καναδάς 2013
Το Παγκόσμιο Προσκοπικό MOOT είναι η συνάθροιση των μεγαλύτερων σε ηλικία μελών της προσκοπικής κίνησης (βαθμοφόρων και μελών προσκοπικού Δικτύου) από όλα τα μέρη της γης.
Το Παγκόσμιο ΜΟΟΤ προσφέρει τη δυνατότητα στα ενήλικα μέλη της Κίνησης να αναπτύξουν σχέσεις και να ισχυροποιήσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη.
Η ηλικία των συμμετεχόντων είναι 18 με 25 χρονών.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” και το Σώμα Ιρλανδών Προσκόπων συνεχίζουν τη συνεργασία τους και σε αυτή την παγκόσμια Προσκοπική διοργάνωση με δραστηριότητες που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους νέους σε θέματα οδικής συμπεριφοράς.
 
Η προετοιμασία του περιπτέρου ξεκίνησε τρεις μέρες πριν την άφιξη των συμμετεχόντων κάτω από συνθήκες δυνατής βροχόπτωσης. Το κατασκηνωτικό κέντρο που βρίσκεται 80χλμ. από Κεμπέκ του Καναδά άνοιξε επίσημα τις πύλες του στις 8 Αυγούστου 2013.



 
Τρεις Έλληνες και τρεις Ιρλανδοί είναι υπεύθυνοι για την ορθή διεξαγωγή των εργαστηρίων του περιπτέρου Οδικής Ασφάλειας που βρίσκεται στο Χωριό Παγκόσμιας Ανάπτυξης (Global Development Village) το οποίο παράλληλα φιλοξενεί άλλες εννέα δραστηριότητες που στόχο έχουν να αφυπνίσουν τους νέους σε κοινωνικά και οικολογικά θέματα.
 
Στις 9 Αυγούστου οι συμμετέχοντες του ΜΟΟΤ με τις ενωμοτίες τους πραγματοποίησαν έναν είδους ράλλυ μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης. Μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έπρεπε να περάσουν από προκαθορισμένους σταθμούς μέσα στην κατασκήνωση, όπου έπρεπε να συλλέξουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν αφιερώνοντας στον κάθε σταθμό 3′ – 5′. Στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού οι πρώτες αποστολές ξεκίνησαν ήδη να ενημερώνονται συνοπτικά για τις δραστηριότητες που έχουν προετοιμαστεί από την ομάδα Οδικής Ασφάλειας δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά που τους παρουσιάστηκαν.
Την τρίτη μέρα του ΜΟΟΤ του Καναδά, οι δραστηριότητες ξεκίνησαν όπως ήταν προγραμματισμένες για τους συμμετέχοντες της κατασκήνωσης, περιλαμβάνοντας δίωρες επισκέψεις σε περίπτερα του Χωριού Παγκόσμιας Ανάπτυξης. Τρεις ενωμοτίες των 8 ατόμων επισκέφτηκαν το περίπτερο της Οδικής ασφάλειας.



 
Οι δραστηριότητες που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες ήταν αναφορικά:
1) Υπολογισμός των δυνάμεων που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα σε μία κρούση για διάφορες αρχικές ταχύτητες
2) Απόσπαση προσοχής
3) Προσομοίωση μέθης με τη χρήση μίας ειδικά διαμορφωμένης μάσκας παραμόρφωσης της όρασης
4) Δημιουργία πρωτότυπου βίντεο με θέμα την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας



Μόλις οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις παραπάνω δραστηριότητες ακολούθησε μία σύντομη δομημένη συζήτηση και η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου όπου παρουσιάστηκαν πρωτότυπες ιδέες για την βελτίωση της ασφάλειας όσων αποτελούν μέρος του οδικού δικτύου.
Η τέταρτη μέρα της κατασκήνωσης (Κυριακή 11 Αυγούστου), κύλησε στον ίδιο ρυθμό με την προηγούμενη με άλλες τρεις ενωμοτίες να επισκέπτονται το περίπτερο της ελληνικής αποστολής.
 
NEWSDESK
Η Νέα Οδός και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" ενισχύουν την Τροχαία Χαλκίδας με επιστόμια για πραγματοποίηση ελέγχων αλκοολομέτρησης.
31/Δεκ/2024
Εορταστική πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
24/Δεκ/2024
Θερμές Ευχές από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
12/Δεκ/2024
Με έμπνευση τις ψηφιακές δημιουργίες των παιδιών, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια.
04/Δεκ/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2025 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion