Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ένα ακόμη σεμινάριο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για νέους με παραβατική οδική συμπεριφορά,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Στο σεμινάριο που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της OTEACADEMY στο Μαρούσι συμμετείχαν 26 νέοι ηλικίας 15 – 21 ετών.

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Δικαστήριο Ανηλίκων  Αθηνών και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και απευθύνεται σε νέους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. που έχουν παραπεμφθεί για εκπαίδευση στο Ινστιτούτο με δικαστική απόφαση που επιβάλλει την παρακολούθηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής ως αναμορφωτικό μέτρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία που ανέπτυξε το Ι.Ο.ΑΣ. με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων με παραβατική συμπεριφορά και την ενημέρωσή τους για τις τραγικές επιπτώσεις των τροχαίων δυστυχημάτων και για τον τρόπο πρόληψης και μείωσής τους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από το Φεβρουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε σεμινάρια με τη συμμετοχή δεκάδων νέων.

 

Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όχι μόνον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των συνεργατών του Ινστιτούτου σχετικά με τα θέματα οδικής ασφάλειας, ασφαλούς μετακίνησης  και παραβατικότητας, αλλά και αποκτούν  τη βιωματική εμπειρία προσομοίωσης πρόσκρουσης και ανατροπής οχήματος με τη χρήση του ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού του Ινστιτούτου. Στο μονοήμερο πρόγραμμα οι νέοι έρχονται σε επαφή επίσης με την προσωπική διάσταση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας καθώς εκτός από τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τα τροχαία συμβάντα των οποίων λαμβάνουν γνώση, παρακολουθούν ομιλίες ανθρώπων που έχουν υπάρξει οι ίδιοι θύματα τροχαίων δυστυχημάτων και έχουν βιώσει τις τραγικές τους συνέπειες.

 

Αξίζει να τονισθεί ότι οι νέοι συμμετέχουν και σε βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια αυτογνωσίας που διεξάγουν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι οι οποίοι έχουν στην πλειονότητά τους προσληφθεί από το Ινστιτούτο στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Αττικής.

 

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας στο πρόγραμμα έδειξε ότι οι εκπαιδευόμενοι βίωσαν με ενθουσιασμό την εμπειρία ενώ εντυπωσιάστηκαν από τους ειδικούς προσομοιωτές ανατροπής, σύγκρουσης, οδήγησης σε κατάσταση μέθης και άλλων συνθηκών.  Η θετική αποτίμηση των συμμετεχόντων νέων για το σεμινάριο αποτυπώνεται και στο ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που συμπλήρωσαν μετά τη λήξη του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου εκτός από τους νέους που είχαν παραπεμφθεί για εκπαίδευση  παρακολούθησαν επίσης και ορισμένοι γονείς και φίλοι τους ως παρατηρητές ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

 

 

 

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion