Πρόγραμμα ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια στην ακριτική Νίσυρο
Πρόγραμμα ενημέρωσης  για την Οδική Ασφάλεια στην ακριτική Νίσυρο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ &  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

 «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

 

 

 

 

Πρόγραμμα ενημέρωσης  για την Οδική Ασφάλεια στην ακριτική Νίσυρο

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με την εταιρεία  ΛΑΒΑ ΑΕ, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση – ενημέρωση πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας, στα παιδιά του Δημοτικού της Νισύρου και τους γονείς τους, καθώς και στους 40 στρατευμένους της μονάδας -ΔΑΝ- του ακριτικού νησιού. Το πρόγραμμα που έχει αναπτύξει το Ι.Ο.ΑΣ. με την υποστήριξη της ΛΑΒΑ φέρει το όνομα «Χιλιάδες Δρόμοι αλλά Μία Ζωή» και αυτή, ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκε –μετά τη Μήλο, τον Οκτώβριο του 2011.

Η ενημερωτική ημερίδα αποτελούνταν από έξι επί μέρους ενότητες: βιωματικές εκπαιδεύσεις  «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», «Ασφαλώς Ποδηλατώ», «Οι Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας» και Χρήση Ανακλαστικών για τα 30 παιδιά των Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού, ενώ οι γονείς τους παρακολούθησαν εισήγηση για τα αίτια και τις συνέπειες των τροχαίων. Αμέσως μετά την ομιλία, οι γονείς συμμετείχαν σε  βιωματική εκπαίδευση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες, το Ινστιτούτο έχει αποστείλει ειδικό ερωτηματολόγιο προς τα παιδιά του σχολείου, προκειμένου να αναλυθούν οι απαντήσεις τους και να βγουν συμπεράσματα τόσο για τις γνώσεις των παιδιών όσο και για τη συμπεριφορά των γονέων τους στο δρόμο.

Στο τέλος της ημερίδας, όλα τα παιδιά που εκπαιδεύτηκαν έδωσαν την «Υπόσχεση του Τάγματος των Ιπποτών της Οδικής Ασφάλειας» και είπαν όλα μαζί το τραγούδι των «Ιπποτών της Οδικής Ασφάλειας» από την ειδική έκδοση που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο.

Μετά το Δημοτικό σχολείο, οι συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. μετέβησαν στη στρατιωτική μονάδα ΔΑΝ της Νισύρου όπου πραγματοποίησαν ενημερωτική παρουσίαση στους 40 στρατευμένους, παρουσία του  Διοικητή τους, για τα αίτια και τις συνέπειες των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια για την Οδήγηση υπό Επήρεια Αλκοόλ και την Απόσπαση Προσοχής καθώς και συζήτηση ανάμεσα στους συνεργάτες του Ινστιτούτου και τους στρατευμένους.

Η συγκεκριμένη δράση έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι συμπολίτες μας από ακριτικές περιοχές όπως η Νίσυρος, δεν είναι εύκολο να έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες δράσεις, ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις.