ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, 8 ΝΟΕΜ. 2011
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, 8 ΝΟΕΜ. 2011

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

1η Παρουσίαση και επίδειξη σύγχρονου εξοπλισμού & εφαρμογών για την Οδική Ασφάλεια

 

 

 

Ζάππειο Μέγαρο, Τρίτη 8/11/2011

 

 

 

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποίησε σε συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC) στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice Drivers and road Users in Europe). Το εν λόγω πρόγραμμα, αποτελεί πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. και στοχεύει στην εκπαίδευση μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (Networks &  Education for Safety and Traffic - NESTs). Στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με 30% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας), καθώς και τη συνεισφορά των μεγάλων υποστηρικτών Olympus KeyMed (διεθνής εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας) και Diageo Hellas (διεθνής εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών), αλλά και την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», συμμετέχουν συνολικά φορείς από 9 χώρες της Ε.Ε. – Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, οι οποίες συντονίζονται από το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς».

 

Χωρισμένη σε τρία μέρη, η παρουσίαση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Ζαππείου που συντονίστηκε από το Δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο ξεκίνησε με την παρουσίαση της εμπειρίας των ευρωπαίων εταίρων από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισλανδία, την Πολωνία κ.α. για τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, συνεχίστηκε με τη βράβευση της κυρίας Βασιλικής Δανέλλη – Μυλωνά με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη και έκλεισε με την παρουσίαση του νέου εξοπλισμού βιωματικής εκπαίδευσης στους συμμετέχοντες δημοσιογράφους, στελέχη εταιρειών, ανθρώπους της Τροχαίας και της Πολιτείας καθώς και στους ευρωπαίους συνεργάτες από 23 χώρες που συμμετείχαν.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Move), Jose Fernandez Garcia, τόνισε κατά την ομιλία του πως στόχος των κρατών-μελών είναι να μειώσουν τα τροχαία «κατά 50% μέχρι το 2020 και να τα μηδενίσουν μέχρι το 2050». Επισημαίνοντας την προσπάθεια που πρέπει συντονισμένα να γίνεται από όλους τους φορείς η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, ανέφερε πως «Είναι πολύ σημαντικό σε δύσκολες μέρες να συνεχίζουμε την προσπάθεια για ό,τι καλύτερο μπορούμε. Τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν κάποια στιγμή. Το να χάσεις έναν άνθρωπό σου όμως, δεν ξεπερνιέται. Οι πιο παραγωγικές ηλικίες, οι νέοι και το μέλλον του τόπου μας χάνονται στους δρόμους. Το πρόγραμμα AVENUE στοχεύει κατ’ εξοχήν σε αυτούς τους χρήστες δρόμου». Επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα AVENUE είναι εξέχουσας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Antonio Avenoso, Executive Director του European Transport Safety Council (ETSC) ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία – πρόταση του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» έχει την υποστήριξη του ETSC: «Πρόκειται για ένα στιβαρό πρόγραμμα, το οποίο έχει μέλλον, το κόστος πραγματοποίησής του θα εξαργυρωθεί από τη μείωση του κόστους που απαιτείται για την περίθαλψη τραυματιών και την κινητοποίηση φορέων σε κάποιο τροχαίο. Το AVENUE είναι ένα πρόγραμμα με εξαιρετική προοπτική που θα αφήσει σημαντική κληρονομιά στους Ευρωπαίους Εταίρους». 

 

Τα Πρότυπα Κέντρα Οδικής Ασφάλειας δημιουργούνται για την Ελλάδα στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ θα υπάρχει και κινητή μονάδα που θα εξυπηρετεί όλη τη χώρα. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Πάτρας ο πρώην Πρύτανης, καθηγητής κύριος Σταύρος Κουμπιάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το Πανεπιστήμιο Πάτρας συμμετέχει για το γεγονός ότι ο Πάνος Μυλωνάς ήταν εξαίρετος φοιτητής μας και ότι η χώρα μας πάσχει. Το πρόγραμμα AVENUE είναι υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Κάπως έτσι πιστεύουμε πως οι χώρες θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να κατευθυνθούν σε ένα καλύτερο μέλλον».

 

Σε μια έντονα συναισθηματική βράβευση, η κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά τιμήθηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη – την ανώτερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη της Ευρώπης - από τον Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά που επιβραβεύεται μια ελληνική οντότητα και πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράσεις μεταφορών και μάλιστα οδικής ασφάλειας. Και δεν είναι άσχετο με τις ελληνικές στατιστικές τροχαίων συμβάντων- είναι όλες απογοητευτικές! Το ότι σήμερα, λοιπόν, αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται η προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι παρά μια πρόσκληση κινητοποίησης όλων -το λέω με τόλμη- στο στόχο των μηδενικών ατυχημάτων» και κατέληξε τονίζοντας ότι «Το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς δραστηριοποιείται σε έναν κόσμο που δεν αναγνωρίζει σύνορα, διακρίσεις και εμπόδια. Γιατί υπηρετεί τον πιο βασικό στόχο της κοινωνίας μας, την προστασία της ζωής και τη βελτίωση της συμβίωσής μας. Και για να το πετύχει αξιοποιεί την επιστήμη και την αγορά, για να καλυτερεύσει μεθόδους και εργαλεία, όπως θα έπρεπε να κάνουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί. Και ανιχνεύει την αποτελεσματικότητα των δράσεων του στην καθημερινότητα. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα για μας, τους πολιτικούς» για να κλείσει απευθυνόμενος στην κυρία Μυλωνά: «Εύχομαι, σε σας και στους συνεργάτες σας καλή δύναμη! Να συνεχίσετε να μάς εμπνέετε και σαν παράδειγμα ζωής και σαν υπόδειγμα Ευρωπαίου πολίτη».

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ζαππείου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σημαντικού μέρους του νέου εξοπλισμού που αποκτήθηκε από το εξωτερικό για λογαριασμό του Ινστιτούτου -προσομοιωτής ανατροπής, προσομοιωτής οδήγησης, προσομοιωτής σύγκρουσης. Ο εν λόγω εξοπλισμός θα καταστήσει τα NESTs σύγχρονα κέντρα βιωματικής εκπαίδευσης  για  τους συμπολίτες μας ώστε να «ζήσουν» τον κίνδυνο και τη δυσφορία που προκαλούν οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα τους σε επικίνδυνες συνθήκες.

 

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βάλλεται από πλήθος καίριων προβλημάτων, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ζωής στους δρόμους της χώρας μας αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των συμπολιτών μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 210-8620150, 6984-111206, 6984-111207, info@ioas.gr 

 

 

 

Θα θέλαμε επιπρόσθετα να σας ενημερώσουμε πως στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πρόγραμμα AVENUE, στο διάστημα 7 – 9 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

 

1.    Συμβούλιο ETSC (EuropeanTransportSafetyCouncil) με συμμετοχή 30 προσκεκλημένων από 23 χώρες της Ευρώπης και φιλοξενία από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο Ζάππειο Μέγαρο.

2.   

i. Διοργάνωση διάλεξης για την απόσπαση της προσοχής στην οδήγηση με παρουσίαση από τους Καθηγητές κ. κ. Γιώργο Γιαννή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και OliverCarsten του Πανεπιστημίου του Leeds. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το ενδιαφέρον αυτό ζήτημα της απόσπασης προσοχής των οδηγών που ευθύνεται για το 30% των τροχαίων συμβάντων. Ενδιαφέροντα στοιχεία από την παρουσίαση του κυρίου Γιαννή για αυτό το σημαντικό θέμα μπορείτε να βρείτε στο link: http://ioas.gr/uploads/docs/306.pdf.

ii. Ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί η νέα καμπάνια του Ινστιτούτου για την απόσπαση της προσοχής και τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. 


3. Συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος AVENUE στο πλαίσιο της εξέλιξης των εργασιών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου.

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion