22 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
22 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
 
   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

22 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

 

ΑΘΗΝΑ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις που φέτος ορίστηκε η 22η Ιουνίου, η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνουν του πολίτες για τα θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας.

 

Παρά όλα τα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν για να υποδεικνύουν την παρουσία ισόπεδων διαβάσεων και για να καταστούν ασφαλέστερες, πολλοί χρήστες του οδικού δικτύου και πεζοί σκοτώνονται ή τραυματίζονται σε τέτοιου είδους διαβάσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν όλα τα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις οφείλονται σε χρήστες του οδικού δικτύου που αδυνατούν να διακρίνουν τους φωτεινούς σηματοδότες, τη σήμανση και να τηρήσουν βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας. Αντίθετα με αυτό που πιστεύεται συνήθως, στα περισσότερα ατυχήματα εμπλέκονται "τακτικοί" οδηγοί ή πιο συγκεκριμένα αυτοί που διαμένουν κοντά σε ισόπεδες διαβάσεις ή κάνουν συχνή χρήση αυτών, λόγω του ότι η εξοικείωση/συνήθεια τους κάνει λιγότερο προσεκτικούς ή απερίσκεπτους, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

 

Προκειμένου να μειωθούν αυτά τα ατυχήματα, διάφορες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να καταργηθούν οι ισόπεδες διαβάσεις. Αυτή είναι όμως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ισόπεδες διαβάσεις στον κόσμο και η κατάργησή τους συνεπάγεται σε τεράστιο κόστος και σχετικά μακροχρόνια μελέτη και χρόνους υλοποίησης. Αυτός είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση παραμένει βασική και επιτακτική ανάγκη για τη μείωση των ατυχημάτων σε ισόπεδες διαβάσεις. Ως εκ τούτου, διάφοροι σιδηροδρομικοί φορείς  και Οργανισμοί Οδικής Ασφάλειας που, σε περισσότερες από 45 χώρες ανά τον κόσμο, οργανώνουν από κοινού και σε διεθνές επίπεδο, παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις στις 22 Ιουνίου 2010, για να συνειδητοποιήσει το κοινό ότι αυτά τα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες κυκλοφορίας και αντιμετωπιστεί το θέμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς γύρω από τις ισόπεδες διαβάσεις.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά μέτρα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την προώθηση της ασφαλούς συμπεριφοράς σε και γύρω από ισόπεδες διαβάσεις. Βασίζεται σε υφιστάμενα εθνικά γεγονότα τα οποία θα διεξαχθούν από κοινού σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε χώρα που λαμβάνει μέρος στις 22 Ιουνίου 2010 στοχεύοντας στο κοινό μήνυμα "Κινούμαι με προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις". Επιπρόσθετα στις συνηθισμένες και μόνιμες δραστηριότητες που διοργανώνονται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, πολλές ειδικές δράσεις επικοινωνίας έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις 5 ηπείρους: Διανομή φυλλαδίων σε ισόπεδες διαβάσεις, σχολεία, σχολές οδήγησης, λέσχες προσκόπων κ.λ.π., έκθεση αφισών σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα κεντρικά σημεία, εκπομπή ειδικών μηνυμάτων σε ράδιο και τηλεόραση, οργάνωση συνεντεύξεων σε εθνικά και τοπικά μέσα.

 

Η εν λόγω ενέργεια  αφορά στον οδικό τομέα, κυβερνητικές Υπηρεσίες, σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, διαχειριστές σιδηροδρομικών υποδομών, αστυνομία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ασφάλεια όσον αφορά στους σιδηρόδρομους (για παράδειγμα: εκστρατεία lifesaver), πάνω από 45 χώρες, καθώς και ευρωπαϊκοί και διεθνείς σιδηροδρομικοί Οργανισμοί (CER, EIM, UIC), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ισόπεδων Διαβάσεων (ELCF), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA). Αυτό το έτος το Τμήμα ΜεταφορώνUN-ECE, oσιδηροδρομικός όμιλος της Λατινικής Αμερικής (ALAF) και ο σιδηροδρομικός όμιλος Αυστραλασίας (ARA) εισήλθαν επίσης στην εκστρατεία.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ενεργά στην Εκστρατεία ILCAD. Η Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσε ημερίδα, τον Απρίλιο του 2010 σχετικά με την ασφάλεια των ισόπεδων διαβάσεων και χρηματοδότησε ένα πανευρωπαϊκό βίντεο κλιπ που απευθύνεται σε χρήστες του οδικού δικτύου και πεζούς, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να ενισχυθούν οι εθνικές δραστηριότητες που προβλέπονται στις συμμετέχουσες χώρες.


Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές και εκπαιδευτικό υλικό σχεδιασμένο για επισήμανση πάνω στο θέμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά και γύρω από ισόπεδες διαβάσεις, με το να συμβουλευτείτε την ειδική ιστοσελίδα για τα ζητήματα των ισόπεδων διαβάσεων μέσω των, www.levelcrossing.net και να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα www.ilcad.org 

 

Σημείωση στο συντάκτη:


Η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις είναι μια κοινή δέσμευση σε συνέχεια της επιτυχίας της πρώτης ευρωπαϊκής ημέρας για την ενημέρωση για την ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2009 σε 27 χώρες οι οποίες προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τον κίνδυνο της κακής συμπεριφοράς σε ισόπεδες διαβάσεις.


Τα ατυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το2% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, αλλά το ένα τρίτο όλων των θανάτων σχετικά με τους σιδηρόδρομους, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Οδικοί και σιδηροδρομικοί Οργανισμοί από τις συμμετέχουσες χώρες αναγνώρισαν πως έχουν κοινή ευθύνη για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων ασφάλειας για την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης του κοινού και την ασφαλή συμπεριφορά γύρω από ισόπεδες διαβάσεις. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή χάρτα οδικής ασφάλειας που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την ανάπτυξη αξιόπιστων δράσεων, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την περαιτέρω αύξηση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα και θάνατοι, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας της κυκλοφορίας στην Ευρώπη, προσθέτοντας μια ευρωπαϊκή διάσταση στις ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Ι.Ο.ΑΣ. τηλ. 210-8620150, email: info@ioas.gr 


Ενημερωτικό κοινωνικό μήνυμα:
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion