ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ - ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ.
ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ - ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, η πρώτη εφαρμογή της νέας δράσης ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια “Roads of Illusions”.

 

 

Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο  του Ευρωπαϊκού προγράμματος HEROESHealth and Road Safety: volunteering heroes. Συντονιστής του προγράμματος στη χώρα μας είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

 

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και στη χώρα μας από τοΙνστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» η πιλοτική νέα δράση ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, υπό τον τίτλο “Roads of Illusions”στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HEROES. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων αναφορικά με το αλκοόλ και την οδήγηση αλλά και η ενίσχυση του εθελοντισμού. Η πρώτη αυτή εφαρμογή του “Roads of Illusions” πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2010 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στα πλαίσια της 3ηςΠανελλήνιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 μαθητές Γυμνασίων της περιοχής και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

 

Η επιτυχία της δράσης Roads of Illusions βασίζεται στον πρωτότυπο σχεδιασμό της, με στοιχεία διαδραστικότητας, αναπαράστασης και εικονικής πραγματικότητας: η δράσηυλοποιείται σε τάπητα, ο οποίος απεικονίζει δρόμο επάνω στον οποίο υπάρχουν κώνοι, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχει εικονικός γκρεμός. Οι εθελοντές αρχικά διασχίζουν το δρόμο περνώντας ανάμεσα από τους κώνους. Στη συνέχεια, φορώντας ειδικά γυαλιά τα οποία παραμορφώνουν την όραση, επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση με δυσκολία καθώς τους δημιουργείται η αίσθηση της όρασης που έχει κάποιος που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι νέοι με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο και ταυτόχρονα παραστατικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στις αισθήσεις μας και κατά συνέπεια στην οδήγησή μας.

 

Για την καλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα εκπαιδεύσει, στα πλαίσια του προγράμματος, νέους εθελοντές, με σκοπό να διαδώσουν το μήνυμα της μη κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση στην οικογένειά τους, στους φίλους τους και στους νέους που θα συμμετέχουν κατά την εφαρμογή της δράσης. Να γίνουν δηλαδή οι ίδιοι ΗΡΩΕΣ – πρότυπα σωστής συμπεριφοράς για τους συνομηλίκους τους και για την οικογένειά τους.

 

Οι εθελοντές – ΗΡΩΕΣ θα εκπαιδευτούν με σεμινάρια σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και επιπτώσεων του αλκοόλ στην υγεία, ενώ θα ενημερωθούν και σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης ατόμων που θεωρούν ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει την οδήγησή τους. Η εκπαίδευσή τους θα ολοκληρωθεί και με σεμινάριο πρώτων βοηθειών για την περίπτωση που βρεθούν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα.

 

Η επόμενη εφαρμογή της νέας δράσης ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES (HEalth & ROad Safety: volunteering heroes) ξεκίνησε σταδιακά την εφαρμογή των πιλοτικών εκστρατειών ενημέρωσης σε 11 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία). Οι 13 Οργανισμοί, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν τις πιλοτικές αυτές εφαρμογές σε χώρους συγκέντρωσης νέων, οι οποίοι θα ενημερωθούν από τους εκπαιδευμένους εθελοντές του προγράμματος HEROES σχετικά με θέματα υγείας και οδικής ασφάλειας. Οι νέοι αυτοί εθελοντές θα δοκιμάσουν τις νέες δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες εμπεριέχουν συνδυαστικά στοιχεία από 2 διαφορετικές καμπάνιες για θέματα υγείας και οδικής ασφάλειας.

 

Η επιλογή των νέων δράσεων έγινε από ένα σύνολο κατάλληλων πρακτικών ανά τον κόσμο που επελέγησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του προγράμματος. Μέσω του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί, επίσης, η ανάπτυξη ενός δικτύου εθελοντών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα για το HEROES (www.ryd.eu/heroes), η οποία συγκεντρώνει τις καλύτερες πρακτικές που προτάθηκαν και επιλέχτηκαν από όλους τους συμμετέχοντες. Αυτή η ιστοσελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις Μ.Κ.Ο., οι οποίες δραστηριοποιούνται στα πεδία δράσης του HEROES. Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εκστρατειών ευαισθητοποίησης σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

 

Το πρόγραμμα HEROESυλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών της Ε.Ε. και για την Ελλάδα υποστηρίζεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Genesis Pharma.

Συντονιστές του προγράμματος για την Ευρώπη είναι οι RYD (Υπεύθυνοι Νέοι Οδηγοί) του Βελγίου και για την Ελλάδα το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion