ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ι.Ο.ΑΣ. ΣΤΗΝ 1η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ι.Ο.ΑΣ. ΣΤΗΝ 1η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ “YOURS” ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΜΟΣΧΑ 18, 19 & 20 Νοεμβρίου

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» προσκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Ρωσίας να συμμετέχει στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Νέων για την Οδική Ασφάλεια YOURS (Youth for Road Safety) και στις εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνόδου Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα 18, 19 & 20 Νοεμβρίου 2009.

 

Ο Οργανισμός YOURS αποτελεί μία πρωτοβουλία νέων από όλο τον κόσμο για την προώθηση σε διεθνές επίπεδο του θέματος της Οδικής Ασφάλειας. Η προεργασία, στην οποία το Ι.Ο.ΑΣ. είχε ενεργό συμμετοχή, διήρκησε δύο χρόνια και η 1ηΠαγκόσμια Σύνοδος Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική Πρωτεύουσα, αποτέλεσε την αφορμή για την επίσημη έναρξη των εργασιών του YOURS (www.youthforroadsafety.org/).

 

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης των εκπροσώπων του YOURS η κα Nellie Ghusayni, Προεδρεύουσα της Γενικής Συνέλευσης Νέων για την Οδική Ασφάλεια του 2007, ανέφερε πως «οι νέοι βρίσκονται εδώ σήμερα γιατί παγκοσμίως πάνω από 1,3 εκατομμύρια νέων πεθαίνουν στους δρόμους κάθε χρόνο. Τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουν τις ζωές μας καλύτερες και δεν πρέπει να πληρώνουμε τόσο μεγάλο τίμημα γι’ αυτό». Ο κος Floor Lieshout, ως εκπρόσωπος του YOURS, τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της επόμενης γενιάς που θα ασχοληθεί με το θέμα της οδικής ασφάλειας «πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ιδιαίτερη βαρύτητα στη «συνομήλικος προς συνομήλικο επικοινωνία» και στη δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου για την Οδική Ασφάλεια». Ο κος Axel Druart, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου μεταξύ Οργανισμών Νέων και για την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Οδική Ασφάλεια. Ο κύριος Axel Druart έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία και τις δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει στόχος η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα να γίνει Παγκόσμια Νύχτα χωρίς Ατυχήματα.

 

Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριος Sergey Mikhailovich Mironov, τόνισε πως «έφτασε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να προχωρήσουμε μπροστά στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Εσείς οι νέοι άνθρωποι μπορείτε να αναλάβετε δράσεις ώστε να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα», ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας κύριος Rashid Nurgaliev, σημείωσε ότι «όλοι οι Οργανισμοί που βρίσκονται σήμερα εδώ θα στείλουν το μήνυμα ότι η εμπειρία μιας χώρας θα πρέπει να διοχετεύεται και στις άλλες χώρες». Ο Dr Etienne Krug, Διευθυντής του Τμήματος Violence and Injury Prevention and Disability του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε ότι «Η σημερινή συνάντηση είναι το αποτέλεσμα μίας διετούς προεργασίας για την υλοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού YOURS. Ελπίζω να εργαστείτε σκληρά για να καθορίσετε μελλοντικές δράσεις».

 

Η  1η Παγκόσμια Σύνοδος Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Μόσχας στις 19 Νοεμβρίου 2009.

 

Τις Εργασίες της Συνόδου άνοιξε ο κύριος Sergei Ordzhonikidze, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με το μήνυμα ότι ο χαμός 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε τροχαία δυστυχήματα ετησίως αποτελεί παγκόσμια κρίση. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τα θύματα της ελονοσίας. Η Σύνοδος θα πρέπει να εστιάσει σε πρωτοβουλίες σχετικά με το όχημα, το δρόμο και τον άνθρωπο. Στην προσπάθεια αυτή οι Διεθνείς Οργανισμοί πρέπει να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο για να στηρίξουν και να ενημερώσουν τα κράτη σχετικά με το θέμα. Η δεκαετία 2010 – 2020 θα είναι μία δεκαετία δράσεων για τη μείωση των θυμάτων και των τραυματιών από τροχαία συμβάντα. Έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση για να το πετύχουμε – το χρωστάμε στα θύματα.

 

Ο κύριος Anarfi Asamoa-Baah, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του WHO ανέφερε ότι: «μέσω της Συνόδου αυτής η ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα θα αυξηθεί. Η Σύνοδος αυτή αποτελεί μία γιορτή για την Οδική Ασφάλεια καθώς συμμετέχουν Υπουργοί που δεν προέρχονται μόνο από τον τομέα της υγείας, αλλά και από άλλους τομείς – αν το καλοσκεφτούμε όλοι οι Υπουργοί έχουν να κάνουν κάτι σχετικό με την υγεία μας».

 

Ο κύριος Jan Kubis Εκτελεστικός Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη ανέφερε ότι «στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους έχουν συνδράμει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η FIBA – ελπίζουμε πως και άλλες ομοσπονδίες θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα».

 

Ο Λόρδος George Robertson, Πρόεδρος της Επιτροπής του Global Road Safety, δήλωσε ότι «χάρη στις προσπάθειες της FIA, την πρέσβη για την Οδική Ασφάλεια κα Michelle Yeoh και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οδική ασφάλεια θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η Μόσχα θα αποτελέσει σημείο καμπής μπορούμε τα επόμενα χρόνια να σώσουμε 5 εκατομμύρια ανθρώπους από το θάνατο και 50 εκατομμύρια από τραυματισμούς».

 

Ο κύριος Jamal Saghir Διευθυντής Τμήματος Ενέργειας, Μεταφορών και Υδάτινων Πόρων της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι «χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία τα καταφέρνουν πολύ καλά. Το Βιετνάμ πέτυχε 60% μείωση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων από τροχαία μετά από εφαρμογή σχετικού νόμου – τα παραδείγματα υπάρχουνε αλλά μεμονωμένες ενέργειες δεν είναι αρκετές».

 

Ο κύριος Steven Allen Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κ.Α.Κ., σημείωσε πως «τα παιδιά αποτελούν ευαίσθητους χρήστες του δρόμου και για το λόγο αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα όπως μείωση ορίων ταχύτητας, ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο, επίβλεψη από ενήλικα όταν ένα παιδί διασχίζει το δρόμο, ζώνες ασφαλείας, κράνη και ρούχα αντανακλαστικά. Ο δρόμος είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους».

 

Η κυρία Isabelle Kardacz Επικεφαλής του Τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής ανέφερε ότι «πάνω από το 50% των θυμάτων είναι πεζοί και άνθρωποι που δεν οδηγούν. Η Ε.Ε. έχει λάβει μία σειρά μέτρων για την Οδική Ασφάλεια και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας. Οι Υπουργοί Μεταφορών, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και οι νέοι άνθρωποι έχουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων».

 

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dimitri Medvedev ανέφερε ότι «τα νούμερα είναι σοκαριστικά και ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη συνεργασίας. 1 στα 5 θύματα είναι παιδιά και μέχρι το 2020 τα τροχαία θα είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το κόστος ανέρχεται στα 500 δις δολάρια και ο πόνος είναι αδύνατο να μετρηθεί. Οι κύριο λόγοι πρόκλησης των τροχαίων δυστυχημάτων είναι η παραβίαση του ΚΟΚ, η ταχύτητα, η νοοτροπία και η ασφάλεια των οχημάτων. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να υιοθετήσουμε διεθνή πρότυπα ασφαλείας». Κλείνοντας ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

 

Περισσότερες πληροφορίες: 210-8620150 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Ολοκληρώθηκε η 14η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
26/Μαρ/2021
Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδος
26/Μαρ/2021
Με την Αιγίδα του ΙΟΑΣ διοργανώνεται το πρώτο “Electric & Micro Mobility Forum” (31/3)
26/Μαρ/2021
Απαιτείται αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την καταλληλότητα των οδηγών από ιατρική άποψη
25/Μαρ/2021
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2021 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion