Η TISPOL ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η TISPOL ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

συναντά την TISPOL στην Ελλάδα

 

H Εκτελεστική Επιτροπή της TISPOL (Traffic Information System Police) στα πλαίσια επίσκεψης της στην Ελλάδα για συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, επισκέφθηκε τα γραφεία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» εχθές 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με θέματα της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη γενικά και στην Ελλάδα ειδικότερα.

 

Η TISPOL αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπηρεσιών της Τροχαίας (European Traffic Police Network) και αριθμεί 27 μέλη - χώρες με εκπροσώπηση των Αρχών της Τροχαίας των χωρών/μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τη μακροχρόνια δραστηριότητα της TISPOL σε διεθνές επίπεδο είναι σημαντική και μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις χώρες - μέλη και σχετίζονται με την Οδική Ασφάλεια, τόνισε η TISPOL, είναι παρεμφερή με αυτά της Ελλάδας. Από τη συζήτηση κατέστη σαφές ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα νομοθεσίας σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. Αυτό που είναι αναγκαίο, μεταξύ άλλων, όπως τονίστηκε από το Ινστιτούτο, είναι η εντονότερη και διαρκής αστυνόμευση με σκοπό να αποφεύγεται η παραβατικότητα των οδηγών, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας.

 

Όπως δήλωσε ο Νορβηγός κ. Odd Reidar Humlegaard (Α’ Αντιπρόεδρος, Μέλος του Συμβουλίου & της Εκτελεστικής Επιτροπής), «δημιουργείται στην Ελλάδα η εικόνα ότι υπερβολικά πολλοί μοτοσυκλετιστές παίρνουν το ρίσκο της μη χρήσης κράνους. Μια καλή αρχή για τη μείωση του μεγάλου αριθμού των ατυχημάτων θα ήταν η γενικευμένη χρήση του κράνους».  

 

Ο κ. Wolfgang Blindenbacher από τη Γερμανία (τέως Πρόεδρος, Μέλος του Συμβουλίου & της Εκτελεστικής Επιτροπής και επί πολλά έτη επικεφαλής της Αστυνομίας για την Τροχαία της Γερμανικής Ομοσπονδίας της Β.Ρινανίας-Βεστφαλίας)) συμπλήρωσε ότι «είναι απόλυτα σημαντική η καθολική χρήση της ζώνης ασφαλείας. Στη Γερμανία το ποσοστό χρήσης φτάνει το 95%, ενώ η  εικόνα από την Ελλάδα δείχνει σημαντικά πιο φτωχή στο θέμα αυτό. Κι όμως αυτό και μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση των θανάτων στους δρόμους». 

 

Η ευρωπαϊκή πρακτική έχει δείξει ότι η εφαρμογή της Νομοθεσίας και η συστηματική, αυστηρή και συνεχής αστυνόμευση αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Για αυτό το λόγο θεωρείται σίγουρο ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια περιθώρια άμεσης βελτίωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σήμερα ο σημαντικότερος θεσμικός ρόλος της Τροχαίας, που είναι η συμβολή στη μείωση των ατυχημάτων υποβιβάζεται για χάρη υποχρεώσεων άσχετων με την οδική ασφάλεια. Οι ίδιες υποχρεώσεις αποτρέπουν στελέχη και μέλη της από τη συμμετοχή και παρακολούθηση σημαντικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η λύση του προβλήματος μπορεί να προέλθει μόνο από την Πολιτεία, η οποία θα πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές που θα επιτρέψουν την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία να επικεντρωθούν στο σημαντικότερο στόχο τους και να καταστούν αποτελεσματικές στο έργο τους.

 

Ο κ. Adam Briggs (Μέλος του Συμβουλίου & της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι «μισεί να μιλά για το πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή της Νομοθεσίας στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Και στο θέμα αυτό ο ρόλος της Αστυνομίας είναι απόλυτα καθοριστικός. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της επίσκεψής μας στην Ελλάδα, η διάδοση δηλαδή της αντίληψης ότι η Τροχαία με το έργο της σώζει ζωές».

 

Είναι σημαντικό για την Αστυνομία αλλά και για πολλούς άλλους τομείς της ελληνικής κοινωνίας να εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει άλλες χώρες και οι οποίες έχοντας ήδη περάσει από το στάδιο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα, έχουν βρει τις λύσεις και είναι σε θέση να μας προσφέρουν εφαρμοσμένη γνώση.

 

Στα πλαίσια της συνάντησης συμφωνήθηκε η στενή μελλοντική συνεργασία μεταξύ του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και της TISPOL σε θέματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης κυρίως των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα της Τροχαίας όπως επίσης και η συμμετοχή σε εκστρατείες και συνεργασίες που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη με το συντονισμό της TISPOL.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της TISPOL κ. Ian Hamill (Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σώσουμε ζωές. Η TISPOL έχει να προσφέρει μεγάλη εμπειρία και στη χώρα σας μπορούν να γίνουν πολλά για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων».

 

Ο Πρόεδρος της TISPOL κ. Javier Sanchez-Ferragut Andreu από την Ισπανία (Πρόεδρος, Μέλος του Συμβουλίου & της Εκτελεστικής Επιτροπής), επιβεβαίωσε ότι «η TISPOL και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώσεις, να συμμετέχουν σε κοινά προγράμματα με την Ελληνική Αστυνομία και κυρίως να συμβάλλουν στην εξάπλωση της κοινής πεποίθησης ότι όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη.»

 

Η εν λόγω συνεργασία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και της Ελληνικής Αστυνομίας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο της Τροχαίας «TISPOL» θα συμβάλλει καθοριστικά στη μετάδοση εμπειριών και γνώσεων από χώρα σε χώρα και στην εφαρμογή επιτυχημένων πρακτικών που συμβάλλουν στη μείωση των οδικών ατυχημάτων.

  

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, κλείνοντας τη συνάντηση και επισημαίνοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας, «στο Ινστιτούτο καταβάλουμε ένα διαρκή αγώνα για να βελτιωθούν οι συνθήκες Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας. Η συνεργασία όλων των δυνάμεων και των φορέων, η ενημέρωση των πολιτών και η τήρηση των νόμων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα στους δρόμους της χώρας μας».  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια συνεχίζεται για 4η συνεχόμενη χρονιά!
12/Ιαν/2021
Το ΙΟΑΣ σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Σεμινάριο (webinar) για Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με θέμα την Εκπαίδευση στην Οδική Ασφάλεια
08/Ιαν/2021
Οδηγίες για την ασφάλεια πεζών (και οδηγών) τους χειμερινούς μήνες
01/Ιαν/2021
Αλκοόλ και οδήγηση - όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
28/Δεκ/2020
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2021 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion