ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ 2009
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ 2009

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

17 Οκτωβρίου 2009 από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε 27 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Ρουμανία), το Σάββατο βράδυ, 17 Οκτωβρίου 2009 σε συνεργασία με τους «Responsible Young Drivers» (RYD) του Βελγίου, παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 17 μεγάλα νυχτερινά κέντρα σε 10 πόλεις της Ελλάδας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα 1:

 

Πόλεις

Νυχτερινά κέντρα

ΑΤΤΙΚΗ

FOGGS (Μαρούσι), DA VINCI (Αγ. Παρασκευή), VEGA (Μοναστηράκι)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

BOUTIQUE CLUB, BUNGALOW WHITE

ΧΑΛΚΙΔΑ

AMMOS CLUB

ΠΑΤΡΑ

DISCO ROOM, COCO’S CLUB

ΛΑΡΙΣΑ

1000-ΧΕΙΛΙΑ

ΣΕΡΡΕΣ

PEOPLE

ΧΑΝΙΑ

ASTRA LIVE

ΧΙΟΣ

LOFT, REMEZZO

ΡΟΔΟΣ

DOME, PAFFUTO

ΣΥΡΟΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ, BOHEME DEL MAR

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (ΚΥΠΡΟΣ)

ZOO, BLINKERS, ΣΦΗΝΑΚΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ (ΚΥΠΡΟΣ)

RUMOURS, BASEMENT, KARTERIMI

 

Το μήνυμα της βραδιάς ήταν:

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Η κύρια αιτία για την ενέργεια αυτή είναι το ότι η χρήση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας για το έτος 2008, από το σύνολο των θανατηφόρων ατυχημάτων (1.387), το 18,5% προκλήθηκε από μέθη (257 συμβάντα).

 

Περίπου 100 εθελοντές και στα 17 νυχτερινά κέντρα της Ελλάδας ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να παροτρύνουν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας τους».

Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Διεύθυνσης Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας που εκπαίδευσε τους επικεφαλής των ομάδων εθελοντών στη χρήση των αλκοολομέτρων τα οποία διέθεσαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης μετά από αίτημα του Ινστιτούτου.

Εθελοντές  από το Ινστιτούτο ήταν επίσης παρόντες στην Κύπρο για τη διοργάνωση αντίστοιχης ενέργειας σε 6 νυχτερινά κέντρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας Κύπρου, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Έρευνας & Εκπαίδευσης «Γιώργος Μ. Μαυρίκιος» .

 

Περισσότεροι από 2000 νέοι που είχαν έρθει με το δικό τους μεταφορικό μέσο στα νυχτερινά κέντρα των αναφερόμενων πόλεων, υποσχέθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ και φόρεσαν ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι στον καρπό τους κατά την είσοδό τους στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να «δεσμευτούν» και να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους. Παραπάνω από το 40% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/4 στο σύνολο των  αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ (≥0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω και ≥0,10 χιλιοστά για τους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων, μοτοσυκλετιστές και νέους οδηγούς που είναι κάτοχοι αδείας οδήγησης επί χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 ετών ενώ για την Κύπρο το ποσοστό είναι 0,20 για κάθε περίπτωση).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε Ρόδο και Χανιά, 1 στους 3 νέους που αποτελούσαν τον οδηγό της παρέας τους βρέθηκαν πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο, ακολουθούν η Αττική, η Χαλκίδα, η Χίος, η Σύρος και η Λάρισα με αναλογία 1 στους 4 και τέλος η Σέρρες με αναλογία από 1 στους 5 και η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη με αναλογία 1 στους 7 νέους για το έτος 2009 (βλ. πίνακα 2).  

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα αποτελέσματα προέκυψαν πιο αισιόδοξα στις μεγαλουπόλεις από ότι στις μικρότερες πόλεις.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι στις περιοχές που είχε πραγματοποιηθεί και παλαιότερα η εν λόγω ενέργεια από το Ινστιτούτο, τα ποσοστά είχαν αισθητή βελτίωση.

Επιπλέον αρκετοί ήταν οι ευσυνείδητοι νέοι της Αττικής και της Χαλκίδας που ήρθαν με τα ΜΜΜ, με σκοπό την κατανάλωση αλκοόλ και την επιστροφή τους στο σπίτι με ασφάλεια.

 

Στην Κύπρο επίσης σε σύνολο 575 που φόρεσαν βραχιολάκια έγιναν μετρήσεις σε 286 και βρέθηκαν ότι το 25,9% των οδηγών ήταν πάνω από το όριο ενώ οι υπόλοιποι είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους για μηδενική κατανάλωση ή μέσα στο επιτρεπόμενο όριο.

 

Η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στις 10 πόλεις με την υποστήριξη των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. (Αττική) και DIAGEO Ελλάς Α.Ε. (Περιφέρεια) που στηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και αξιόλογες δράσεις στο χώρο της οδικής ασφάλειας, με στόχο την ενημέρωση των νέων και την εκπαίδευσή τους σε ζητήματα οδηγικής συμπεριφοράς και ασφάλειας σε συνδυασμό και με την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Για την επιτυχή διεξαγωγή της ενέργειας συνεργάστηκαν επίσης με προθυμία αρκετοί φορείς, όπως η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. στη Λάρισα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας με την Αντινομαρχία Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με τον εθελοντικό οργανισμό του Πανεπιστημίου Πατρών ΔΙΑΠΑΣΩΝ και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων που για 1η φορά πραγματοποιήθηκε σε 2 νυχτερινά κέντρα στην Πάτρα, η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. στη Ρόδο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου Χίου και το Ράδιο Ταξί «24ώρες» στη Χίο και ο Δήμος Σερρών, η Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στις Σέρρες που πραγματοποιήθηκε για 1ηφορά φέτος καθώς πολύτιμη ήταν και η βοήθεια και ο ζήλος των εθελοντών & συντονιστών του Ινστιτούτου σε τοπικό επίπεδο. Υποστήριξη υπήρξε επίσης από τα ράδιο ταξί στην επαρχία που ήταν σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταφέρουν τους νέους που ήταν πάνω από το όριο στο σπίτι τους με ασφάλεια.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150 

 

 

 

Πίνακας 2

 

Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα

Αποτελέσματα ανά έτος

(* αναλογία πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο)

Πόλεις 2009

2009 *

2008 *

Αττική

1 στους 4

1 στους 4

Θεσσαλονίκη

1 στους 7

1 στους 4

Χαλκίδα

1 στους 4

1 στους 4

Λάρισα

1 στους 4

1 στους 4

Πάτρα

1 στους 7

1 στους 7

Σέρρες

1 στους 5

-

Χίος

1 στους 4

1 στους 3

Ρόδος

1 στους 3

1 στους 2

Χανιά

1 στους 3

1 στους 2

Σύρος

1 στους 4

-

 


Φωτογραφικό υλικό

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
(2720 KB)
ΛΑΡΙΣΑ
ΠΑΤΡΑ
(1100 KB)
(1594 KB)
ΣΥΡΟΣ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΝΙΑ
(5200 KB)
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion