ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SLOW – Show me How Slow

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στους Δρόμους μας

Η απονομή υποτροφίας, η οποία, για 4η συνεχή χρονιά, υλοποιείται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών εις μνήμην Πάνου Μυλωνά, έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών και δόθηκε στον πρωτεύσαντα φοιτητή του 4ου έτους του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών κ. Κωνσταντίνο Ανυφαντή. Η υποτροφία υποστηρίχτηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” και τη MAZDA-ΕΛΜΑ AEBEA. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2009, στάθηκε για άλλη μία φορά αφορμή για έμπνευση και προβληματισμό γύρω από το θέμα της οδικής ασφάλειας και για περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων τοπικής αλλά και εθνικής εμβέλειας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Κουμπιάς, ο Αντιπρύτανης κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος και οι καθηγητές (κ.κ. Β. Κωστόπουλος και Γ. Χρυσολούρης) του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών εξήραν το χαρακτήρα και τις επιστημονικές δυνατότητες του Πάνου Μυλωνά που χάθηκε άδικα σε τροχαίο δυστύχημα στις 22 Μαρτίου του 2004 στο δρόμο Κορίνθου – Πατρών ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου φοιτούσε.

Ο εκπρόσωπος των Τοπικών Αρχών, Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τζανάκος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Πάτρα, αναφορικά με την οδική ασφάλεια, και τόνισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή και ιδιαίτερα μέσω της τοποθέτησης πινακίδων σήμανσης επικίνδυνων σημείων στο δρόμο Κορίνθου – Πατρών.

Ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών, κ. Νίκος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι στην Αχαΐα το 2008 σε 53 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έχασαν τη ζωή τους 55 άνθρωποι, ενώ το 2007 σε 56 θανατηφόρα ατυχήματα έχασαν τη ζωή τους 66 συνάνθρωποί μας. Επίσης ανέφερε ότι η ημέρα με τα πιο υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων είναι η Παρασκευή και ακολουθούν μαζί το Σάββατο και η Κυριακή.
Ο υπαστυνόμος, κ. Σπύρος Νιάρος, πρόσθεσε σχετικά ότι το 80% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε παραβίαση των άρθρων του ΚΟΚ από τους οδηγούς, το 11% από την παραβίαση των άρθρων του ΚΟΚ από τους πεζούς, το 3% σε βλάβη του αυτοκινήτου και το 6% σε βλάβη του οδοστρώματος. Και συνέχισε λέγοντας ότι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η απροσεξία και η χαλαρότητα του οδηγού στο τιμόνι, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η κούραση και η υπνηλία, καθώς και το γεγονός ότι πολύ γρήγορα σβήνει από τη μνήμη η εικόνα ενός τροχαίου δυστυχήματος είναι οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν τροχαία ατυχήματα.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο κ. Γιάννης Φρέρης, Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ο.ΑΣ. & Υπεύθυνος του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας του Ινστιτούτου, πρότεινε να καθιερωθεί η 22α Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία χάθηκε ο Πάνος Μυλωνάς, ως περιφερειακή – αν όχι εθνική – ημέρα οδικής ασφάλειας. Την ημέρα αυτή, όπως είπε, μπορούν να εντείνονται οι δράσεις εγρήγορσης όλων των ενδιαφερομένων μερών και τα δημοτικά συμβούλια της περιφέρειας να αφιερώνουν ειδικές συνεδριάσεις για αξιολόγηση της κατάστασης εντός των ορίων τους και απολογισμό των ενεργειών τους.
Συμπληρώνοντας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κα Άννα Γόγολα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου στο έργο του Ινστιτούτου.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ShLOW - show me how slow, από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο. Το πρόγραμμα καλεί φοιτητές να υποβάλλουν προτάσεις, οι οποίες να αφορούν στη σωστή διαχείριση της ταχύτητας, καθώς και σε στοιχεία για την οδική ασφάλεια που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι φοιτητές με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν σεμινάρια προώθησης της ιδέας τους, ενώ στο τέλος η καλύτερη ιδέα θα βραβευθεί και με χρηματικό έπαθλο.

Μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ανταπόκριση υπήρξε και για την πρώτη δημοσιοποίηση της νέας πρωτοβουλίας του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” σχετικά με τη συγκρότηση Εθνικής Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στους Δρόμους, η οποία δημιουργεί το πλαίσιο για κοινή δράση κρατικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολιτών για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της πολιτισμένης συμπεριφοράς στους ελληνικούς δρόμους.
Η νέα αυτή «δέσμη δράσεων» υπό τον τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ξεκινάει άμεσα, σε πανελλαδική εμβέλεια, με «ενεργούς συμμάχους» και «εταίρους κοινωνικής ευθύνης», Εθνικούς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια και Ιδιωτικούς φορείς που συμβάλλουν σημαντικά πλαισιώνοντας δράσεις για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Στόχος της εν λόγω συμμαχίας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων της οδικής ασφάλειας με ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, αξιοποιώντας και συντονίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι κλαδικοί φορείς, οι κινήσεις πολιτών, οι ιδιωτικές εταιρείες και οι κρατικοί φορείς.


Το πλήρες πρόγραμμα της συμμαχίας θα παρουσιαστεί σύντομα στην Αθήνα όπου θα ανακοινωθούν και όλοι οι σύμμαχοι – κοινωνικοί εταίροι.

 

 

 [από αριστερά] Πρόεδρος Τμήματος κ. Β. Κωστόπουλος, πρωτεύσας κ. Κ. Ανυφαντής, Πρύτανης  κ. Σ. Κουμπιάς, Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά

 

[από αριστερά] Πρύτανης  κ. Σ. Κουμπιάς, Πρόεδρος Τμήματος κ. Β. Κωστόπουλος, Εκπρόσωπος ETSC Mr. Daniel Ugarte, Εκπρόσωπος Δ.Σ. του ΣΕΣ κα Α. Γόγολα, Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Ι. Φρέρης, πρωτεύσας κ. Κ. Ανυφαντής, Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά, φοιτητές, Υπαστυνόμος κ. Σπ. Νιάρος, Διοικητής Τρ. Πατρών  κ. Ν. Ιωαννίδης, Αντιπρύτανης κ. Β. Αναστασόπουλος

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion