Αποτελέσματα έρευνας για την Οδική Ασφάλεια & βράβευση του καλύτερου τροχονόμου για το 2008
Αποτελέσματα έρευνας για την Οδική Ασφάλεια & βράβευση του καλύτερου τροχονόμου για το 2008

Το Ινστιτούτο εφιστώντας την προσοχή των οδηγών τόσο κατά τις μαζικές εξόδους και μετακινήσεις τους όσο και καθημερινά, κατέγραψε τις απόψεις των Ελλήνων οδηγών για τα αίτια πρόκλησης των ατυχημάτων στους δρόμους μας.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια από το Πάντειο Πανεπιστήμιο κατέδειξε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, έχοντας διευρύνει το αρχικό δείγμα πληθυσμού  με σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο) και επαγγελματίες οδηγούς ταξί (με συχνή παρουσία στο δρόμο σε 4 διαφορετικές περιοχές της χώρας), συλλέγοντας αντιπροσωπευτικά στοιχεία για αξιολόγηση και αξιοποίησή τους σε μελλοντικές ενέργειες του Ι.Ο.ΑΣ..

Η κα Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” τόνισε ότι «το Ι.Ο.ΑΣ. θα συνεχίσει να ακούει τη φωνή των πολιτών και να υποστηρίζει τις ανάγκες της  κοινωνίας μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους της χώρας μας όπου καθημερινά θρηνούμε 6 ανθρώπους με το 49% των θυμάτων ηλικίας ως 36 χρόνων».

Η εν λόγω έρευνα ως διερευνητική των απόψεων οδηγών, επαγγελματιών και μη, κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα:

Οδικό δίκτυο

οι οδηγοί πιστεύουν ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόκληση ατυχημάτων έχει η ποιότητα των δρόμων (κακή κατάσταση του οδοστρώματος – απάντησαν σε ποσοστό 90%).

Ανθρώπινος παράγοντας  

Η ανθρώπινη συμπεριφορά και ειδικότερα η επιθετική οδήγηση (ποσοστό 85.6% του συνολικού δείγματος), οι πολλαπλές παραβάσεις των άλλων οδηγών (83.1%) όπως και η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και παιδείας έχουν κρίσιμο ρόλο στο ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας.

Αστυνόμευση της κυκλοφορίας

Η παρουσία/έλεγχος της Τροχαίας (σε ποσοστό 78.4% του συνολικού δείγματος) και η σήμανση/πινακίδες/ενημέρωση (79.4%) θεωρούνται ως οι σημαντικότεροι παράγοντες στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της κυκλοφορίας. Επισημάνθηκε από σημαντικό μέρος του δείγματος η ανάγκη παρουσίας της Τροχαίας για πρόληψη και όχι καταστολή.

Ο κ. Γιάννης Φρέρης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ο.ΑΣ., δήλωσε:

«Με την εκστρατεία "Πάμε για να ξανάρθουμε" δώσαμε προτεραιότητα στη διαβούλευση με τον πολίτη, επιχειρώντας να τον κάνουμε συμμέτοχο στην εθνική υπόθεση της Οδικής Ασφάλειας. Κρίνουμε ότι χωρίς την ενεργοποίηση των πολιτών, δεν μπορούμε να προσδοκούμε δραστικά αποτελέσματα ούτε στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, ούτε σε άλλα κοινωνικά θέματα που ανήκουν στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέγουμε να στηρίζουμε και το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς", ως ένα έξοχο παράδειγμα ενεργοποίησης πολιτών που πήραν τη μοίρα στα χέρια τους».

Από πλευράς του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ)ο κ. Κώστας Αντωνίου, Ε.Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου δήλωσε:

"Το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" πραγματοποίησε με επιτυχία μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών στο καίριο θέμα της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας. Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στηρίζει τις δράσεις αυτές του Ι.Ο.ΑΣ. και προσβλέπει στη συνέχιση και κλιμάκωση τους ώστε η εγρήγορση των πολιτών να ενταθεί και να συμβάλει στο στόχο της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων."

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου τόνισε ότι «εμείς στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας - Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» επιβεβαιώνουμε με την έρευνα τις θέσεις μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων σε συνεργασία με φορείς του Ιδιωτικού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και όλων όσων έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον για το εθνικό θέμα της Οδικής Ασφάλειας – με επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και με πρακτικά μέτρα που βοηθάνε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ινστιτούτο βράβευσε τον «Τροχονόμο της χρονιάς» που, μετά από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου, επιλέγεται κάθε χρόνο με κριτήριο τη σημαντική συμβολή του στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την προστασία της ζωής των πολιτών. Βραβεύτηκαν για το λεκανοπέδιο Αττικής ο Αστυφύλακας Σπύρος Μερτζανίδης από το Τμήμα Τροχαίας Καισαριανής και για την περιφέρεια ο Αρχιφύλακας Νικόλαος  Τριανταφύλλης από το Τμήμα Τροχαίας Θηβών. Οι βραβευθέντες έλαβαν τιμητική πλακέτα ενώ για το Τμήμα που υπηρετούν επιδόθηκε  ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας συμβολική προσφορά του Ινστιτούτου στον αγώνα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων που έχει εξελιχτεί σε μάστιγα για την κοινωνία μας με τη χώρα μας να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά μετά τη Λιθουανία και τη Λετονία.   

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο κ. Κων/νος Δημητρόπουλος, ταξίαρχος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας κ. Θεοχάρης Αγόρης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Μετά τη βράβευση του «Τροχονόμου της Χρονιάς» για την Αττική και την περιφέρεια, ο κ. Κ. Χατζηδάκης απένειμε στον εκπρόσωπο της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Νίκο Χαρικιόπουλο, το πιστοποιητικό του ελβετικού οργανισμού MY CLIMATE το οποίο επιβραβεύει την εκστρατεία για την οικολογική οδήγηση και την αντιστάθμιση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων που διήλθαν από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης, η οποία υλοποιήθηκε από το Ι.Ο.ΑΣ. και τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τεχνική υποστήριξη του Centre for Sustainability & Excellence (CSE).      

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, συγχαίροντας το Ινστιτούτο για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στα ζητήματα της κοινωνίας.  Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία που έχουν οι ενέργειες που προκύπτουν από τον εθελοντισμό των πολιτών όπως αυτές του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την υπόθεση της οδικής ασφάλειας, καθώς και οι συνέργειες με την Τροχαία, τον επιστημονικό κόσμο αλλά και με τον επιχειρηματικό κλάδο που σχετίζεται με το αντικείμενο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος στάθηκε στο καλό παράδειγμα που δίνουν οι τροχονόμοι που τιμήθηκαν για την εξαιρετική  συμβολή τους στη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας.  
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
4ο Auto Forum: «Εξηλεκτρισμός» - LiveOn digital event - Συνδιοργάνωση ΙΟΑΣ-Ethos Media
20/Φεβ/2021
Διαδικτυακή εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια με θέμα «Addressing road safety during the pandemic»
19/Φεβ/2021
Οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες
16/Φεβ/2021
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τελικό επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του έργου KROS «Οι Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας»
11/Φεβ/2021
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2021 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion