ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: «Ευγένεια στο Δρόμο»

Στις 22 Μαρτίου 2008 το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το «Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών διοργάνωσαν δράσεις με αφορμή την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο με κεντρικό μήνυμα:

 

Ευγένεια στο δρόμο: Πολιτισμός και Ασφάλεια στη Ζωή μας.

 

Ο δρόμος ανήκει σε όλους μας!

 

Στόχος της διοργάνωσης, που αποτέλεσε και την έναρξη της καμπάνιας ενημέρωσης για τη συμπεριφορά στο δρόμο, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η προώθηση της ευγενικής συμπεριφοράς των χρηστών του δρόμου και ιδιαίτερα των οδηγών.

 

 

 

 

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με την υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συνεργάστηκαν με τους Responsible Young Drivers του Βελγίου και την TNS Opinion για τη διεξαγωγή της έρευνας.

 

Η έρευνα έγινε με δείγμα 6.366 πολίτες στις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία.

 

 

1.       Ευγένεια ανάλογα με τον τύπο χρήστη του δρόμου

 

Ερωτώμενοι χρήστες του δρόμου που κρίνουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους χρήστες.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν τους πλέον ευπαθείς χρήστες του δρόμου να υιοθετούν πιο ευγενική συμπεριφορά σε σύγκριση με τους οδηγούς οχημάτων.

 

 

 

 

Τύπος χρήστη

Μ.Ο.*

Πεζοί

2,71

Ποδηλάτες

2,88

Οδηγοί

3,17

 

 

 * Κλίμακα από το 1 (πολύ ευγενικός) έως το 10 (πολύ επιθετικός)- παρατίθεται ο Υπολογισμός Μέσου Όρου για την Ευρώπη.

 

 

 

Το επίπεδο της ευγενικής συμπεριφοράς στις διάφορες χώρες σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται οι οδηγοί τη συμπεριφορά στο δρόμο εμφανίζει τους Έλληνες, τους Γάλλους και τους Πολωνούς να εκτιμούν ότι βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα ευγένειας με τα υψηλότερα ποσοστά επιθετικής συμπεριφοράς (41%, 41% και 40% αντίστοιχα).

 

 

 

 

 

 

2.       Συμπεριφορές των οδηγών κατά την οδήγηση

 

3 στους 4 οδηγούς ενοχλούνται από τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών και τα 2/3 αισθάνονται ότι η επιθετικότητα στην οδήγηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον η πλειοψηφία (59%) των οδηγών έχουν οι ίδιοι υποστεί επιθετική συμπεριφορά τους τελευταίους 12 μήνες.

 

 

Το 85% των Ελλήνων οδηγών και το 89% των Βούλγαρων πιστεύουν ότι έχει αυξηθεί η επιθετικότητα των οδηγών τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

 

Οι γυναίκες οδηγοί τείνουν να ενοχλούνται περισσότερο από την επιθετικότητα των άλλων οδηγών σε σχέση με τους άντρες οδηγούς ενώ οι οδηγοί ηλικίας άνω των 55 ετών εμφανίζονται να είναι λιγότερο επιθετικοί σε σχέση με τους οδηγούς νεώτερης ηλικίας.

 

 

 

 

 

 

 

3.       Μορφές επιθετικής συμπεριφοράς

 

Σύμφωνα με την έρευνα η πιο συνηθισμένη εκδήλωση επιθετικής οδηγικής συμπεριφοράς είναι το αναβοσβήσιμο (“παίξιμο”) των φώτων επιθετικά σε ποσοστό 57% όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα για την Ευρώπη.Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι για τους Έλληνες οδηγούς, που υφίστανται επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών η εξύβριση αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή επιθετικότητας με ποσοστό 58% για την Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι Έλληνες οδηγοί εμφανίζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης συμπεριφοράς στο δρόμο με επίθεση ή προσπάθεια σωματικής επίθεσης (9%) που είναι τα υψηλότερα που παρατηρούνται στην Ευρώπη.

Τα χαμηλότερα ποσοστά αντίστοιχα εμφανίζουν η Ολλανδία, η Εσθονία και η Ιρλανδία.4. Η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών στο εξωτερικόΤο 41% των οδηγών παραδέχονται ότι η συμπεριφορά τους στο εξωτερικό είναι πιο ευγενική ενώ το 25% αυθόρμητα απάντησε ότι η συμπεριφορά τους δεν αλλάζει.

Παρότι οι Έλληνες οδηγοί στο θέμα αυτό φαίνονται να βρίσκονται στο μέσο όρο για την Ευρώπη, η οδηγική συμπεριφορά τους στο εξωτερικό σε σχέση με αυτή στην πατρίδα τους σαφώς διαφοροποιείται σημαντικά.

 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion