15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα – Αποτελέσματα * Ο «Οδηγός της Παρέας» στη Χαλκίδα επιστρέφει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι
15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα – Αποτελέσματα * Ο «Οδηγός της Παρέας» στη Χαλκίδα επιστρέφει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι

Για 15η χρονιά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με τη δυναμική παρουσία των στελεχών και των εθελοντών του, διοργάνωσε και φέτος το καλοκαίρι τη δράση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα». Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, στo κέντρο διασκέδασης Gaz Summer Style Club στη Χαλκίδα.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη συνεργασία της Τροχαίας Χαλκίδας και του Δήμου Χαλκιδαίων, την υποστήριξη του Περιφερειακού Τμήματος Χαλκίδας «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», της Ομάδας Διάσωσης Εύβοιας S.A.R.-312, της Diageo Hellas AE και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια & τον Πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον».
Παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του καύσωνα η βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς η ανταπόκριση και η συμμετοχή από οδηγούς και θαμώνες του νυχτερινού κέντρου ήταν εντυπωσιακή.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλων, και κυρίως των νέων για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να τους ενθαρρύνουν να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι την παρέα του.

Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας, περισσότεροι από 500 οδηγοί και θαμώνες ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης και από τους εκατοντάδες οδηγούς που συμμετείχαν ενεργά και υποβλήθηκαν σε φιλικό αλκοτέστ, νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγοί ηλικίας 17-35 ετών, το 84% ήταν άνδρες και το 16% γυναίκες. Επίσης από τους συμμετέχοντες το 83,5% οδηγούσαν αυτοκίνητο ενώ μόλις το 16,5% ήταν οδηγοί δικύκλων.
To 67 %, η πλειοψηφία δηλαδή όσων έλαβαν μέρος στη «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» και υποβλήθηκαν σε φιλικό αλκοτέστ, βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ τηρώντας τη δέσμευση τους, ενώ το 33% βρέθηκαν να το έχουν ξεπεράσει (0,25+ χιλιοστά του γραμμαρίου εκπνεόμενου αέρα  και 0,1+ χιλιοστά του γραμμαρίου εκπνεόμενου αέρα  για τους νέους οδηγούς αντίστοιχα).
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 20% εξ’αυτών όχι απλώς κράτησαν την υπόσχεσή τους, αλλά είχαν εντελώς μηδενικά αποτελέσματα στο φιλικό αλκοτέστ, που σημαίνει ότι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές του Ι.Ο.ΑΣ. να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες από τους ανθρώπους και τους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν κατά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και επιπλέον να προμηθευτούν σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και αναμνηστικά δώρα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της «Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονική έρευνα για το αλκοόλ και την οδήγηση.

Για μία ακόμη χρονιά, τα αποτελέσματα της εκδήλωσης είναι ελπιδοφόρα καθώς δείχνουν ότι οι νέοι υιοθετούν πιο υγιείς και υπεύθυνες συμπεριφορές κατά την οδήγηση, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, υιοθετώντας συνειδητά πρακτικές όπως να μην πίνουν αλκοόλ εάν πρόκειται να οδηγήσουν ή να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά την έξοδό τους για διασκέδαση, επιλέγοντας άλλους τρόπους μετακίνησης.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δυναμική παρουσία των εθελοντών του Ινστιτούτου και την εποικοδομητική συνεργασία με όλους του φορείς και Οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της δράσης. Στην πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» παρευρέθηκε ο κύριος Michael Woodford, Πρόεδρος και CEO του Ιδρύματος Safer Roads Foundation (SRF) του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνούς κύρους προσωπικότητα με πλούσιο έργο και παρεμβάσεις σε θέματα της Οδικής Ασφάλειας ανά τον κόσμο, που επισκέπτεται τη χώρα μας αυτή την περίοδο για θέματα ενίσχυσης της Οδικής Ασφάλειας.

Από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που μας στήριξαν τη δράση, το Gaz Summer Style Club για τη φιλοξενία στο χώρο του, τις εταιρείες Άρτος και Ζύμη Αλιμπινίσης ΑΒΕΕ, Foodrinco SA και Flax, για την προσφορά των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τους ως αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
NEWSDESK
Health & Safety Awards 2024
12/Ιουν/2024
4ο Electric + Micro Mobility Forum
12/Ιουν/2024
«Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια»
11/Ιουν/2024
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2024
11/Ιουν/2024
« επιστροφή
ΙΟΑΣ
 
τηλ. επικοινωνίας
+30 210-86.20.150
 
NEWSLETTER
Security Code *:
FOLLOW US
 
Κεντρικά γραφεία
Νεμέσεως 2, 112 53 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-86.20.150, FAX: +30.210-86.20.007, e-mail:info@ioas.gr

Κέντρο Πληροφόρησης για την οδική Ασφάλεια
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: +30.210-32.11.051

Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος
Κτίριο Διοίκησης και Λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, 30020 Αντίρριο

Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας (Προσεχώς)
Λεωφ. Μεσογείων 156, 155 10 Χολαργός (πλησίον ΚΤΕΟ Αθήνας)
© 2024 Ι.Ο.ΑΣ. All rights reserved. Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion